Nieuwe veredelingstechnieken houden de gemoederen in de Europa bezig. De techniek schrijdt voort terwijl de wetgeving achterblijft is een veelgehoorde klacht van veredelaars. Op de achtergrond speelt daarbij ook nog een discussie in hoeverre octrooien op planteigenschappen kunnen worden vastgelegd.
Diverse belangenorganisaties vrezen voor het ontstaan van monopolies, waarbij enkele grote veredelingsbedrijven de octrooien in handen hebben. Kleinere veredelaars kunnen daardoor geen nieuwe rassen ontwikkelen, zonder inbreuk te maken op bestaande octrooien. Dat remt volgens tegenstanders de ontwikkeling van nieuwe rassen.
Brede discussie
Een groep wetenschappers van Wageningen University & Research (WUR) pleit ervoor de discussie breder te trekken. René Smulders, Clemens van de Wiel en Bert Lotz van de WUR hebben eerder deze maand hun paper Agronomy gepubliceerd naar de verenigbaarheid van het intellectueel eigendomsrecht met verduurzaming van de landbouw.
Het intellectueel eigendom bestaat in verschillende vormen, van kwekersrecht of octrooi tot merknamen en contractteelt. Deze systemen zijn opgezet, zodat veredelaars een kans hebben de investering voor de ontwikkeling van een nieuw ras terug te verdienen. Brede toegang tot nieuwe technologieën en kennis blijft een vereiste volgens de wetenschappers, ook bij hervorming van het huidige systeem. Maar er moet meer aandacht in het debat zijn voor de kansen om het intellectuele eigendom in te zetten voor verduurzaming van de landbouw.
Win win situatie
De onderzoekers geven een voorbeeld. Denk bijvoorbeeld aan een aardappelras met een enkelvoudige phytophthoraresistentie. Door een dergelijk ras via een contractsysteem te telen, kan de veredelaar vastleggen dat de teler zich verplicht op basis van een beslissingsondersteunend systeem te spuiten tegen phytophthora. De telers hoeft onder normale omstandigheden veel minder te spuiten dan bij een niet resistent ras, terwijl de kans dat de aardappelziekte de resistentie doorbreekt zo klein mogelijk wordt gehouden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10892885/octrooi-op-planten-kan-helpen-bij-verduurzaming]Octrooi op planten kan helpen bij verduurzaming[/url]