Agrifoto

Nieuws MARS Bulletin

Laat voorjaar, maar goede opbrengstverwachting

28 April 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 5 reacties

Grote delen van Europa hebben in april te maken gehad met lager temperaturen dan gemiddeld. In het gebied rond de Middellandse Zee is er daarbij ook sprake van een neerslag tekort. Dat heeft de groei van wintergranen en koolzaad geremd en het zaaien en poten onder andere zomergraan, bieten aardappelen vertraagd. Toch leidt dat volgens de analisten van de Europese Commissie vooralsnog niet tot lagere opbrengsten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is nog vroeg in het seizoen en de kou en droogte heeft nauwelijks invloed op de uiteindelijke opbrengst van akkerbouwgewassen, stellen de analisten in het MARS Bulletin van april. De wijnbouw en fruitteelt heeft wel veel schade ondervonden van de koude periode.

Laat voorjaar
De ontwikkeling van de wintergranen loopt wel wat achter in vergelijking met het meerjarige gemiddelde, vooral in Oost-Europa, Oekraïne en Rusland. In Rusland is op kleine schaal tarwe uitgewinterd. De neerslag van eind maart in Rusland heeft een positieve invloed op de opbrengstpotentie - al heeft het zaaien van zomergraan wel wat vertraging daardoor opgelopen. De verwachte graanopbrengsten voor dit seizoen worden in het MARS Bulletin voor vrijwel alle Europese landen ingeschat boven het 5-jarige gemiddelde.

Geen schade in aardappelen
Het koude weer zorgt voor vertraging bij het poten van aardappelen. De vroege aardappelen die begin april in de grond zaten in de grote teeltgebieden, hebben weinig of geen geen schade opgelopen door de vorst omdat ze nog niet boven stonden. Het latere poten en de lage temperaturen zorgen voor vertraging van de groei. De groei loopt dit seizoen al enkele weken achter op het langjarige gemiddelde.

Op de hectare-opbrengsten heeft de late start geen invloed. Die worden namelijk gelijk aan of bovengemiddeld ingeschat voor vrijwel heel Europa. Alleen in Italië en Zweden worden de opbrengsten ondergemiddeld ingeschat.

In Duitsland en Polen zijn door de lage temperaturen de suikerbieten gemiddeld 7 à 10 dagen later gezaaid dan normaal. Bietentelers in Frankrijk hebben van de relatief warme periode begin maart gebruikt om bieten te zaaien. De vorst van begin april heeft daar voor behoorlijke schade gezorgd. In het MARS Bulletin wordt de verwachting uitgesproken dat 10% van het Franse areaal overgezaaid moet worden. Op peildatum 20 april was circa 90% van het Europese bietenareaal gezaaid.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden