"Het zijn de weersomstandigheden die bepalen welke graanschimmels in het voorjaar de overhand nemen", aldus Bert Westhoff, technisch product adviseur bij BASF. "En dit jaar zijn de omstandigheden voor septoria een stuk gunstiger dan we de afgelopen jaren gewend waren."
Dat de graangewassen goed de winter zijn doorgekomen is volgens Bert Westhoff van BASF geen garantie voor een zorgeloos voorjaar. "We hebben de afgelopen weken veel neerslagmomenten gehad en dat is gunstig voor de septoriaschimmel. Er zijn veel infectiekansen geweest. Je moet niet vergeten dat septoria altijd wel sluimerend aanwezig is onderin het gewas. Maar het kan bij lage temperaturen tot wel 3 of 4 weken duren voordat je de schimmel met het blote oog kunt zien."
De vroeg gezaaide wintertarwes zijn volgens Westhoff al ver genoeg ontwikkeld voor de T1-bespuiting. "Zo omstreeks gewasstadium 32 kun je de graanschimmels effectief aanpakken. Het derde blad van boven is dan net uit en je kunt de tweede knoop voelen. Met een geslaagde T1-bespuiting voorkom je dat de septoria naar boven springt. En ook gele roest kun je dan prima bestrijden. Je legt er dus de basis mee voor een gezond bladapparaat en daarmee een goede opbrengst."
Nieuwe actieve stof
Als het gaat om de middelkeuze voor de T1-bespuiting is er volgens Westhoff weinig discussie mogelijk. "Je hebt dit jaar een middel nodig met een goede septoriawerking. De afgelopen jaren waren we vooral alert op gele roest, maar dit jaar zijn de omstandigheden wezenlijk anders. Het nieuwe fungicide Balaya krijgt een prachtige kans om z'n sterke werking op septoria te tonen. In de proeven zien we dat al jaren en nu is de praktijk aan de beurt."
Naast de onderscheidende werking op septoria doet Balaya het ook prima op veel andere graanschimmels zoals gele roest. Die brede werking heeft het middel te danken aan een nieuwe actieve stof. Westhoff: "In Balaya zit Revysol, dat is een nieuwe triazool. Bijzonder aan Balaya is dat het ook de stammen van septoria bestrijdt die de afgelopen jaren minder gevoelig zijn geworden voor de oudere triazolen." Kenmerkend voor Revysol is de speciale flexibele structuur van het molecuul. Daardoor hecht het zich beter aan de doelschimmel dan andere triazolen. Naast Revysol bevat Balaya ook pyraclostrobine; deze actieve stof verbetert niet alleen de effectiviteit op de schimmels maar geeft ook een bewezen plantversterkend en opbrengst verhogend effect.
Lange duurwerking
Naast de brede schimmelwerking heeft Balaya nog een aantal andere kenmerken die het fungicide volgens Westhoff een landbouwkundig voordeel geven. "De Revysol in Balaya werkt al bij temperaturen vanaf 8 °C; oudere triazolen werken pas vanaf circa 12 graden. In een koud voorjaar is dat echt een voordeel." De formulering van Balaya zorgt er voor dat het middel een lange duurwerking heeft. De Revysol komt weken lang geleidelijk vrij uit kleine depots in de waslaag. De formulering zorgt er ook voor dat beide actieve stoffen snel worden opgenomen en in een mum van tijd regenvast zijn. Naast de bekende schimmels in tarwe is Balaya ook zeer effectief op ramularia en netvlekkenziekte in gerst. "En ook dat is actueel", besluit Westhoff "want de eerste wintergerst wordt nu gespoten."