Na het wegvallen van diquat is Quickdown het enige doeltreffende contactmiddel tegen klein onkruid voor opkomst in aardappelen. Teeltadviseur Jacob Swart van Agrifirm en akkerbouwer Geert Andringa (foto) uit Minnertsga noemen de werking perfect. "Vorig jaar hebben we ons hele pootgoedareaal ermee behandeld", zegt de teler.
In de teelt van hoogwaardig pootgoed gaan netjes werken en secuur onkruid bestrijden hand in hand. Bij Geert Andringa is dat niet anders. De akkerbouwer uit Minnertsga teelt 70 hectare pootgoed van diverse rassen voor handelshuis HZPC. Onkruid pakt hij al bij de start van de teelt stevig aan met Quickdown. "Onkruid concurreert niet alleen met mijn poters om water en voedingsstoffen, het bevat ook waardplanten voor ziekten en plagen, zoals virus-overdragende luizen."
Eén werkgang geeft onkruid vrij spel
De Friese teler combineert het poten en definitief aanaarden al enkele jaren in één werkgang. Dit bespaart tijd en geld, en levert minder risico op qua weer. Onkruid dat daarna ontkiemt heeft in principe vrij spel, omdat er niet meer wordt aangeaard. Andringa: "Dat hoeft geen nadeel te zijn, wanneer je maar op tijd een contactherbicide kunt inzetten. Met diquat kreeg je het onkruid er altijd snel onder, maar dat mag niet meer. 2 jaar geleden heb ik in overleg met Jacob Swart een paar percelen met Quickdown bespoten. Dat werkte perfect. De stap om het vorig jaar toe te passen op de volledige 70 hectare was toen niet groot meer."
Forse besparing na opkomst
De pootgoedteler zet voor opkomst 0,4 liter Quickdown, bij voorkeur op vochtige ruggen. Nog wat minerale olie erbij verbetert de contactwerking van het herbicide. Het is geen dure bespuiting, heeft Andringa inmiddels ervaren. "Sterker nog, dankzij de effectieve onkruidbestrijding voor opkomst met Quickdown besparen we iets op bodemherbiciden. Dat scheelt al gauw tientallen euro's per hectare. Bovendien zijn in pootaardappelen de mogelijkheden van een na-opkomst bestrijding van onkruid zeer beperkt."
Veel vraag
Teeltadviseur Jacob Swart van Agrifirm signaleert dat de door Andringa gevolgde werkwijze - poten en definitieve rug opbouwen in één werkgang - breed wordt opgepakt. "Veel pootgoedtelers doen het net zoals Geert en dat verklaart mede waarom er nu meer vraag is naar deze toepassing van Quickdown", licht hij toe. "Het duurt iets langer voordat de planten boven staan, maar het voordeel is dat je de onkruidbestrijding beter kunt timen. In die langere periode tot opkomst ontkiemen meer onkruidzaden en dat kleine spul kun je perfect aanpakken met een contactherbicide."
Timing
Het beste spuitmoment voor een maximaal resultaat is wanneer de onkruidjes net boven staan. Wanneer de ruggen vochtig zijn, kan er desgewenst een bodemherbicide worden toegevoegd voor een langere duurwerking. Vooral bij hoge onkruiddruk is dat het overwegen waard. Toevoeging van een onkruidolie versterkt zoals eerder aangegeven de contactwerking van de bodemherbiciden en de werking van Quickdown.
Alles behalve grassen
Tot vorig jaar adviseerde Agrifirm daarvoor zowel diquat als Quickdown. Inmiddels is diquat van het toneel verdwenen. "Quickdown werkt het beste op klein spul. Het pakt alle onkruiden aan, behalve grassen", weet Swart. "De meest voorkomende onkruiden in de noordelijke pootgoedteelt zijn melde, varkensgras, kamille, zwaluwtong, muur en zwarte nachtschade. Daar heeft het middel totaal geen moeite mee." Andringa kan dat inmiddels beamen. Hij is dan ook vast van plan om het middel dit jaar opnieuw te gebruiken.