BASF

Aangeboden door BASF

Rendement rhizoctonia bestrijding weer bevestigd

10 Maart 2021

Na klinkende resultaten op zwaar besmette percelen blijkt rhizoctoniamiddel Allstar nu ook bij matige besmettingen prima te scoren. De pootgoedteler profiteert van meer kilo's, minder sorteerwerk en meer rust.

"We wisten het al uit eigen proeven maar nu hebben we ook de uitkomsten van proeven door derden geanalyseerd en ook die zien er prima uit." Rolf Scholtens is technisch product specialist bij BASF en voert al meer dan 10 jaar de proeven uit met het rhizoctoniamiddel Allstar. Hij vertelt: "We hebben Allstar in de afgelopen 5 jaar ook laten testen door de SPNA en Vertify, de vroegere proeftuin Zwaagdijk. Die proeven lagen op matig besmette grond. En wat blijkt? Allstar geeft gemiddeld bijna 2,5 ton meer aardappelen dan de marktreferentie." Scholtens becijfert het financiële voordeel van deze meeropbrengst al gauw op honderden euro's per hectare. "En dan heb ik het nog niet over de lagere sorteerkosten. Allstar geeft je veel meer rust in het sorteerseizoen en minder zorgen over de exportwaardigheid van een partij."

3 jaar uitgebreid beproefd
De proeven bevestigen het beeld dat al eerder ontstond uit de eigen proeven van BASF. Op een perceel met een zware rhizoctonia-besmetting in de Noordoostpolder is Allstar 3 jaar uitvoerig beproefd. Scholtens: "In 10 belangrijke rassen die ons zijn aangedragen door handelshuizen hebben we het middel vergeleken met de marktreferentie. Daar kwam een gemiddeld voordeel uit van bijna 3 ton pootgoed in de verkoopbare maten. Met de prijzen van de afgelopen jaren betekent dat een rendement van circa € 1.000 per hectare.

Zacht op de knol
De mooie resultaten die Allstar in de proeven laat zien, zijn niet alleen te danken aan de goede rhizoctoniawerking. "Allstar is ook heel zacht op de knol", weet Scholtens. "Je hebt geen last van kiembeschadiging. In veel proeven zien we dan ook dat de Allstar-objecten vaak iets sneller en egaler opkomen en meer stengels geven. Ook dat draagt bij aan de meeropbrengst." De adviseur hoort daarnaast in de praktijk dat pootgoedtelers ook de praktische kant van Allstar positief beoordelen. "Met 0,8 liter per hectare heb je er lekker weinig van nodig; dat scheelt een boel gesjouw. En dankzij de goede oplosbaarheid en mengbaarheid van de Allstar weet je ook zeker dat je tijdens het poten zonder oponthoud kunt doorwerken."

Mooi blank pootgoed
Scholtens verwacht dat ook dit voorjaar weer veel pootgoedtelers de overstap naar Allstar zullen maken. "We hebben al 3 seizoenen laten zien dat je met Allstar mooi blank pootgoed oogst. En nu staat ook het rendement onomstotelijk vast."

Bekijk hier de technische resultaten.

Deze businesscase is powered by:
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden