Agrifoto

Nieuws Landwerkzaamheden

Uien, suikerbieten en aardappelen de grond in

25 Februari 2021 - Niels van der Boom - 1 reactie

Nederland stond anderhalve week geleden nog op de schaatsen. Inmiddels heeft het weer een U-turn gemaakt. Vooral de zandgrond is rap uitgedroogd waardoor nu al zaai- en plantuien, suikerbieten en aardappelen de grond in gaan.

Enkele akkerbouwers en loonwerkers in het zonnige zuiden van Nederland hebben besloten eind februari hun kans te pakken en te starten met zaaien en poten. Zo gingen al op 22 februari in Midden-Limburg consumptieaardappelen de grond in. Niet veel verder werden suikerbieten gezaaid en in de Brabantse Kempen worden uien gezaaid.

Rustig aan op zwaardere grond
Op de kleigrond doen akkerbouwers het rustiger aan. Stikstof wordt op de wintertarwe gestrooid en lichte kleigronden kunnen nu geploegd worden. In het zuidwesten worden tweedejaars plantuien geplant. Bij melkveebedrijven kunnen loonwerkers terecht om op de hogere percelen drijfmest te injecteren.

Een akkerbouwer in het Limburgse Montfort zaaide 23 februari al suikerbieten. Cosun raadt af om nu al bieten te zaaien vanwege grote onzekerheid rond het weer. Nachtvorst en lage temperaturen kunnen de kans op schieters flink vergroten. Het gebeurt overigens wel vaker dat eind februari al op enkele percelen bieten gezaaid worden.

Plantuien de grond in
De zandgrond is al snel bekwaam om ook uien te zaaien, maar bijvoorbeeld ook spinazie. Voor uientelers staan er eerder plantuien op het programma. Tot dusver kon maar weinig geplant worden in het zuidwesten. De meeste akkerbouwers ploegen liever geen sneeuw onder. Op de lichtere gronden in Zeeland, Brabant en Zuid-Holland kan deze week wel volop geplant worden.

Bij melkveebedrijven staat drijfmest op het programma. Loonwerkers draaien 24 uur per dag om volle putten leeg te krijgen. Vooral met de sleepslangbemester op minder draagkrachtige gronden. Nog lang niet alle percelen zijn geschikt om over te rijden. De vorstperiode liep net op tijd af om het mestseizoen op te laten starten. De machines bleven in de schuur staan tot de laatste sneeuwresten verdwenen waren. Zo had het land tijd om wat uit te zakken.

Weer blijft rustig
In een verbazend tempo zijn we omgeschakeld van flinke vorst en een dik pak sneeuw naar voorjaar, met temperaturen richting de 20 graden in het zuidoosten. Het is de vroegste lenteweek ooit. Naar het weekend en volgende week toe dalen de temperaturen tot 11-12 graden. De wind draait naar het oosten toe waarmee de kans op nachtvorst toeneemt. Boeren mogen dan staan te trappelen, voorzichtigheid blijft geboden. DCA Agroweer verwacht dat hogedrukgebieden aanwezig blijven voor de langere termijn wat droog en rustig voorjaarsweer met zich meebrengt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
kikker 25 Februari 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10891177/uien-suikerbieten-en-aardappelen-de-grond-in]Uien, suikerbieten en aardappelen de grond in[/url]
succes allemaal met de onkruid bestrijding
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden