De International Sugar Organisation (ISO) berekende dat er voor het suikerseizoen 2020/2021 een tekort zal zijn van 3,5 miljoen ton. Dat is circa 2% van de wereldwijde consumptie. De prijs van suiker is de afgelopen maanden gestegen. Zet de prijsstijging van suiker de komende tijd door?
Casper Burgering, econoom bij ABN Amro verwacht van wel. Het verwachte tekort is een reden voor speculanten om posities op te bouwen in de suiker.
In Europa en Amerika neemt de vraag naar suiker al jaren flink af. Suiker past minder goed in een gezond dieet en daar is in deze regio's steeds meer aandacht voor. Mondiaal blijft de vraag wel groeien met circa 1% per jaar. Azië zit met en groei van 1,2% net boven het gemiddelde. In het Midden-Oosten en Afrika neemt de vraag zelfs met 2,5% per jaar toe.
Prijs flink gestegen
Begin 2020 is de suikerprijs flink gedaald. Het dieptepunt werd op 27 april bereikt. Daarna is de prijs hersteld en gedurende de rest van het jaar gestegen met 57%. De prijsstijging is ook in 2021 nog niet gestopt. Vanaf 1 januari tot half februari is de prijs 7% gestegen.
Burgering is van mening dat de prijs nog steeds relatief laag is. Het aanbod op de markt is krap, onder andere door logistieke problemen en een tekort aan containers. Op korte termijn zal deze krapte niet veranderen. Ook wordt verwacht dat de koers van de Braziliaanse real verder oploopt. Al deze factoren in ogenschouw nemend ligt een verdere prijsstijging voor de hand.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.