De oogst van cichorei is inmiddels afgerond. Verwerker Sensus meldt dat er een goede vraag is naar inuline, maar dat de opbrengsten afgelopen seizoen tegenvielen. Het komende seizoen breidt Sensus het areaal cichorei uit om de vraag bij te houden.
"De groeicondities voor cichorei waren afgelopen jaar ronduit slecht", zegt René Schunselaar, manager agro bij Sensus. "Het gewas heeft 2 flinke tikken gekregen. Het voorjaar was erg droog en de structuur van de grond was slecht waardoor het gewas moeilijk opgang kwam. Augustus en met name september waren droog en erg warm. De cichorei is daardoor in deze belangrijke periode behoorlijk in de groei geremd."
Moeilijke start
Door de slechte omstandigheden is dat voorjaar een iets groter areaal overgezaaid. Op kleigronden viel het voor telers niet mee een goed zaaibed te maken. Regen had hier nog veel kunnen redden maar die bleef uit. Op de zandgronden is op verschillende plekken stuifschade ontstaan door het droge voorjaar. Afgelopen jaar is daardoor een groter areaal dan gemiddeld overgezaaid of er is vanwege het late tijdstip zelfs een ander gewas gezet.
Verschillende telers - die de mogelijkheid hebben - hebben de cichorei beregend. "We hebben verschillende varianten gezien, voor het land klaar maken, na het klaar maken maar voor zaaien en na het zaaien. Beregenen tussen zaaibedbereiding en zaaien lijkt de beste resultaten te geven, maar beregen van cichorei is geen sinecure en de resultaten zijn wisselend" volgens Schunselaar.
De campagne is afgelopen seizoen op 1 september van start gegaan. Schunselaar: "De voorraden inuline waren zo goed als op. Daarom zijn we op tijd van start gegaan met de oogst. We hebben er voor gekozen de campagne in een rustig tempo op te starten om telers de gelegenheid te geven het gewas zo lang mogelijk te laten groeien." De opbrengsten van cichorei liggen gemiddeld 10% lager dan vorig jaar en komen onder het langjarige gemiddelde uit. "De spreiding in opbrengsten tussen de telers is groot. We zien ook een groep telers die ondanks de moeilijke omstandigheden opbrengsten boven de streefwaarde weet halen"
Continuïteit
Ondanks de gemiddeld genomen matige opbrengsten dit jaar blijft een vaste groep telers het gewas trouw. Sensus stelt de contractvoorwaarden jaarlijks opnieuw vast, maar streeft daarbij wel stabiliteit na. "Dat geeft telers duidelijkheid en vertrouwen. Eén slecht jaar doet veel telers niet meteen besluiten om met de teelt te stoppen. Over een meerdere jaren is vaak een mooi rendement te halen met cichorei en dat weten veel telers", aldus de manager. "Een boer weet door de heldere contracten van te voren wat het gewas qua uitbetaling kan opbrengen."
Het komend jaar breidt Sensus het areaal cichorei uit. "Door de coronacrisis lijkt de vraag naar inuline zelfs toe te nemen", zegt Schunselaar. "Er is maar een beperkte beschikbaarheid en de toegenomen vraag legt een gezond fundament in de markt. Om aan de extra vraag te voldoen is er ruimte om meer cichorei te telen en breidt Sensus de productiecapaciteit uit." Over belangstelling voor de teelt heeft Sensus niet te klagen. Het grotere areaal voor 2021 is inmiddels geheel ingevuld. "Een aantal bestaande telers heeft het areaal uitgebreid maar er zijn ook nieuwe telers bijgekomen."
Beperkt middelenpakket
Cichorei is een robuust gewas dat niet erg gevoelig is voor ziekten en plagen. De bestrijding van onkruid is wel een belangrijk aandachtspunt in de cichoreiteelt. Er is maar een beperkt middelenpakket beschikbaar. Dat is komend seizoen verder uitgedund door het wegvallen van Chloor IPC. Andere cruciale herbiciden staan eveneens onder druk.
Sensus zet zich actief in, voor het behoud van een cruciaal middelenpakket, en gelooft in geïntegreerde oplossingen waarin inzet van veilige herbiciden wordt gecombineerd met niet chemische alternatieven. Zo is er ook veel aandacht voor mechanische onkruidbestrijding. "Met alleen chemie valt het niet mee het gewas schoon te krijgen. De nieuwste generatie wiedeggen en camera gestuurde schoffels zijn een mooie aanvulling waar goede resultaten mee geboekt worden. Vorig jaar hebben we ervaring opgedaan met een onkruidtrekker. Deze machine biedt als redmiddel om ontsnapte onkruiden op te ruimen zeker ook kansen in de cichoreiteelt."
Meer mechanische onkruidbestrijding
Vanuit Den Haag en Brussel komen steeds meer geluiden om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zo veel mogelijk te beperken. Sensus en Cosun hebben daarom verschillende pilots om te onderzoeken hoe met de bestaande technieken Integrated Crop Managment op de beste wijze vorm kan worden gegeven. Ook is er een nieuw programma gestart waarin initiatieven om meer met mechanische onkruidbestrijding in de praktijk aan de slag te gaan, concreet worden ondersteund.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.