De Franse regering vindt dat gewassen die veredeld zijn door middel van zogenaamde 'gene-editing-technieken' verschillen van genetisch gemodificeerde gewassen. Julien Denormandie, de Franse minister van Landbouw, zegt dat de strikte ban op genetische gemodificeerde gewassen (GMO) verruimd moet worden.
"De nieuwe veredelingstechnieken zijn geen GMO's", zo zegt Denormandie. "Met deze nieuwe technieken kunnen we veel sneller een ras ontwikkelen dat ook via traditionele veredeling ontstaan zou zijn en dat is een goede zaak." Hij pleit er dan ook voor om de nieuwe veredelingstechnieken niet langer onder de GMO-wetgeving te laten vallen.
Verboden in de EU
Het Europese Hof van Justitie zei in 2018 dat alle veredelingstechnieken waarbij kunstmatige wijzigingen in het DNA worden toegepast, verboden zijn. Dat betekent dat 'gene-editing' (zoals met CRISPR-Cas) niet in Europa is toegestaan. Met gene-editing kan een traditionele veredeling versneld worden, voornamelijk door de gerichte aanpassingen in het DNA. Anders dan bij GMO wordt er nu echter geen gebruik gemaakt van zogenaamd 'soortvreemd DNA'. De Europese Commissie is eind 2019 een onderzoek gestart naar het onderwerp en de uitkomsten worden in april van dit jaar verwacht.
Eerder deze maand startten de Britse minister van Landbouw ook al een consultatieronde over de mogelijkheden voor 'gene-editing-technieken'. Door de brexit is Engeland namelijk niet langer aan de Europese regels gebonden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10890700/frankrijk-wil-europese-gmo-regels-versoepelen]Frankrijk wil Europese GMO-regels versoepelen[/url]