Agrifoto

Inside Kunstmest

Prijsverhoging kunstmest op lange termijn zichtbaar

21 December 2020 - Redactie Boerenbusiness

De stijgende prijzen van tarwe, maïs en soja hebben weinig invloed op de vraag naar meststoffen. Ook in de EU blijft de vraag naar kunstmest stabiel. Dat meldt Rabobank in een analyse over de kunstmestmarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Akkerbouwers hebben iets meer graan gezaaid, maar het definitieve bouwplan is op veel bedrijven nog niet vastgesteld. Grote wijzigingen worden hierin niet verwacht. Sommige lidstaten voeren strengere gebruiksnormen voor mest in, maar dit heeft nog weinig invloed op de vraag.

CO2-reductie
De prijs van KAS is relatief laag en blijft de komende maanden naar verwachting stabiel. Het prijsniveau van ureum ligt op het 5-jarig gemiddelde. De maatschappelijke onrust in Wit-Rusland heeft nog geen gevolgen gehad voor de prijs van kali-60. Het land, de op 1 na grootste kaliproducent ter wereld, weet de productie op peil te houden. Importheffingen die de Verenigde Staten op fosfaatmeststoffen heeft ingevoerd, treft vooral de eigen telers. Van een daling op de wereldmarkt is geen sprake.

Op 1 januari 2021 worden de fase 4 emissierechten (EU-ETS) uitgerold. Het aantal emissierechten wordt met 2,2% per jaar verlaagd. Bij de productie van ammoniak en nitraat komen grote hoeveelheden CO2 vrij. Hoe het systeem voor de kunstmestindustrie uit pakt is nog niet duidelijk, maar het kan op de langere termijn prijsverhogend werken.

Wereldmarkt
De International Fertilizer Association (IFA) voorspelt een wereldwijde groei van 4,5% in de productiecapaciteit van ureum voor 2021. Deze groei is veel hoger dan de jaarlijkse toename in de vraag van 1% per jaar over de afgelopen 5 jaar. De helft van de productie-uitbreiding komt uit India. De Indiase overheid heeft subsidiebetalingen uitgesteld en productielimieten ingesteld om de markt niet te overspoelen. Het is alleen de vraag of dit voldoende is.

De lage koers van de Braziliaanse reaal en opzichte van de Amerikaanse dollar, maakt geïmporteerde kunstmest relatief duur. Het effect van de hogere prijzen voor maïs en soja worden hierdoor deels teniet gedaan. Toch blijft er een stabiele lichte groei in de vraag.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden