De suikermarkt is een van de vele agrarische markten die fiks getroffen is door de coronacrisis. Vraag en aanbod kwamen duidelijk in onbalans. Rabobank meldt in het rapport 'Outlook 2021: Bull Waves don't break' dat de suikermarkt het komende seizoen meer in evenwicht komt, waardoor de prijsstijging van afgelopen periode wat getemperd wordt.
Door het coronavirus daalde de vraag naar suiker, terwijl de productie in stand bleef. Hierdoor kan 2020/2021 als redelijk gebalanceerd jaar gezien worden. Dit terwijl eerder nog werd uitgegaan van forse tekorten. Vooral vanuit Brazilië werd afgelopen periode veel suiker op de markt gebracht. Normaal gesproken zorgt een overaanbod als deze voor een fikse daling in de suikerprijs, maar een vertraging in de uitbetaling van de Indiase exportsubsidies, een afname in Europese productie en het droge weer in Brazilië wisten deze tendens snel te keren. De suikernotering op de Liffe ging vanaf medio september naar boven richting niveaus van voor de coronacrisis.
Wat te verwachten van 2021?
Voor komend jaar verwacht Rabobank dat de invloed van bovenstaande factoren ietwat afneemt, waardoor de notering voor suiker terugzakt naar normalere niveaus. Daarentegen verwacht de bank wel dat droogte ertoe kan leiden dat er geen 'normale' oogst wordt behaald in Brazilië, de grootste producent van suiker. Een oogst van minder dan 600 miljoen ton is te verwachten als er geen neerslag van betekenis valt in de komende maanden. En met weersfenomeen La Niña op de loer is nog onzeker wat werkelijk de productie wordt.
Daarbij speelt ook mee dat Rabobank verwacht dat de Braziliaanse real in 2021 sterker zal zijn dan dit jaar. Kortom: de Braziliaanse suiker wordt weer duurder. Dit in combinatie met de stijgende prijzen voor ethanol in 2021 en een herstel van de vraag kan zorgen voor een krappere markt. Daarnaast kan het beperkte aanbod in Thailand en de Europese Unie voor een stijging van de notering voor witte suiker zorgen. Op dit moment staat de Liffe-notering op $411,50 per ton.