Photoagriculture / Shutterstock.com

Inside Suiker

Lagere opbrengst lichtpunt voor EU-suikermarkt

15 Oktober 2020 - Jeannet Pennings

De suikerproductie in de Europese Unie (EU) ligt dit jaar fors lager dan voorgaande jaren. Voor 2020-2021 wordt gerekend op een productie van 16 miljoen ton ruwe suiker. Ondertussen krabbelt de suikerprijs heel voorzichtig op.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Als de raming van 16 miljoen ton uitkomt, dan ligt de EU-suikerproductie dit verkoopseizoen ruim 6% lager dan in 2019-2020 en ruim 12% onder het niveau van 2018-2019. Vergeleken met een eerdere prognose is de opbrengst ruim 1,5 miljoen ton naar beneden bijgesteld, zo blijkt uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Aanleiding is de gemiddeld lagere suikerbietenopbrengst die voorspeld is voor de EU.

Impact situatie Frankrijk
Het laatste MARS-bulletin van de Europese Commissie (van september) gaat uit van een suikerbietenopbrengst in de EU van gemiddeld 73 ton per hectare. Dat is 2,1% onder 5-jarig gemiddelde. Met name de situatie in Frankrijk, de grootste bietenproducent in de EU, heeft flinke impact. Daar zou de oogst volgens de nieuwste cijfers van het Franse ministerie van Landbouw 20% onder het niveau van vorig seizoen liggen. Ook landen als Polen, Roemenië en België leveren dit jaar fors in.

Los van een lichte areaalkrimp in de EU, hebben bietentelers in veel landen last gehad van de droogte. Ook het vergelingsvirus zorgt voor grote problemen. Aanleiding voor het Franse parlement om in te stemmen met een tijdelijke vrijstelling voor neonicotinoïden. Of Nederland ook kan rekenen op derogatie voor het gebruik van gecoat zaaizaad is nog maar zeer de vraag.

Minder bio-ethanol
De totale bietsuikerproductie in de EU voor 2020-2021, inclusief de productie voor industrieel gebruik, wordt geraamd op 17,8 miljoen ton. Dat is 1,2 miljoen ton minder dan vorig seizoen. Met name in de productie van bio-ethanol wordt een daling verwacht, omdat de vraag sinds de uitbraak van het coronavirus fors is teruggelopen.

De suikerconsumptie in de EU kwam afgelopen seizoen uit op 18,3 miljoen ton. Dat is een daling van 1,6% ten opzichte van het consumptieniveau voor de coronacrisis. De verwachting is dat de consumptie op het huidige niveau zal blijven steken, omdat de gevolgen van de crisis nog steeds voelbaar zijn.

Gevolgen brexit voor suikerhandel
Als gevolg van de lagere suikerproductie in 2020-2021 wordt er ook rekening gehouden met een hogere suikerimport. Deze wordt geraamd op 3 miljoen ton, een stijging van maar liefst 43%. Daar tegenover staat een lagere export van 1 miljoen ton (-17%). Grote onzekere factor in deze prognoses is de brexit. Eventuele invoertarieven tussen de EU-27 en het Verenigd Koninkrijk kunnen de handel fors beïnvloeden.

De verwachting is dat de totale suikervoorraad in de EU in 2020-2021 verder zal dalen. Aan het einde van 2019-2020 zal de voorraad al onder de 1 miljoen ton liggen. Wellicht is dit mede aanleiding voor de suikermarkt om de laatste weken een lichte beweging omhoog te maken. Momenteel staat de Liffe-slotnotering in Londen op €329 per ton. Dat is nog lang niet het niveau van voor de coronacrisis, toen op 12 februari nog een hoogtepunt van €413 per ton werd bereikt, maar biedt wel een lichtpuntje in onzekere tijden.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden