Shutterstock

Aangeboden door Sensus

Sensus zoekt telers voor uitbreiding cichorei-areaal

13 Oktober 2020

De afzetmarkt voor inuline laat wereldwijd een stabiele groei zien. Om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen, wordt gezocht naar nieuwe cichoreitelers. "Cichorei kan voor een goede risicospreiding binnen het bouwplan zorgen", vertelt René Schunselaar, manager agro bij Sensus.

Cichoreiverwerker Sensus, onderdeel van Royal Cosun, ziet de vraag naar inuline al een aantal jaren groeien. "Komend jaar wordt dat wederom bevestigd", vertelt René Schunselaar. "Klanten in de voedingsindustrie zien de potentie van inuline als gezond ingrediënt. Gezien de structurele groei werken we aan een programma om het teeltrendement te verhogen. Van gemiddeld 7 ton per hectare in 2014 naar 10 ton per hectare in 2025."

Jaarlijkse groei
Dat betekent 3 tot 4% groei per jaar, waarmee de toenemende vraag naar inuline deels wordt ingevuld. Maar de markt groeit sneller, merkt Schunselaar op. "Dat proberen we enerzijds bij onze reguliere telers in te vullen. Daarnaast zien we ruimte voor nieuwkomers."

Momenteel zijn zo'n 500 akkerbouwers in Nederland en Wallonië verbonden aan Sensus. Hoeveel telers daar nog bij kunnen is volgens Schunselaar niet exact te zeggen. "Er is natuurlijk ook altijd sprake van een stukje natuurlijk verloop, maar laten we uitgaan van ongeveer 10% uitbreiding."

Unieke eigenschappen
De verwachting is dat het lukt om de beoogde areaaluitbreiding in te vullen. "De cichoreiteelt kent een aantal unieke eigenschappen. Allereerst is het een hele overzichtelijke keten. Door de nauwe samenwerking worden er gerichte inspanningen geleverd om de opbrengst te verhogen." Daarnaast is Sensus voor telers volgens Schunselaar een betrouwbare afnemer. "We werken met vaste contractprijzen en -voorwaarden. Hoe meer tonnen je levert, hoe meer je uitbetaald krijgt."

Tot slot past de cichoreiteelt goed in het bouwplan met het oog op risicospreiding. Mits je een goede opkomst hebt, zorgt het gewas ook nog eens voor een redelijk eenvoudige en robuuste teelt. Weersomstandigheden en ziekten en plagen krijgen er nauwelijks vat op. Alleen de onkruidbestrijding is een van de aandachtspunten.

Teelt prioriteit geven
In theorie kan cichorei voor iedere akkerbouwer interessant zijn, stelt Schunselaar. "Voorwaarde is wel dat je tijd en aandacht aan de teelt besteedt op het moment dat het nodig is. Met name tijdens de zaaiperiode, kieming en opkomst moet je er bovenop zitten. Ook moet je de onkruidbestrijding prioriteit kunnen geven. Als je daar als teler twijfels bij hebt, moet je er niet aan beginnen."

Cichorei kan in elke teeltregio plaatsvinden. De kosten voor transport worden echter betaald door de teler wat verrekend wordt met de afrekening. Dat betekent in de praktijk: hoe dichter je bij de fabriek in Roosendaal zit, hoe lager de kosten. De cichorei-uitbetaling van Sensus komt neer op ongeveer €0,50 per kilogram inuline. "Er zijn steeds meer telers die structureel al een opbrengst van 10 ton per hectare realiseren. Dan zit je op €5.000 per hectare. Deze opbrengst is uiteraard afhankelijk van weersomstandigheden, maar ook van de inspanningen die je als teler levert en de daarmee de prioriteit die je het gewas geeft."

Coulanceregeling overzaai
Nieuw in 2021 in de contractvoorwaarden is de coulanceregeling voor overzaai. "In principe zijn weersrisico's de verantwoordelijkheid van de teler. Tegelijkertijd constateren we dat de start van het gewas bij cichorei cruciaal is voor de opbrengst. Een goed zaaibed en een snelle, uniforme opkomst zijn essentieel. Het lijkt er op dat de weerrisico's in het voorjaar toenemen. Wij hebben daarom besloten, ook gezien het grote belang van een goede kieming en opkomst, de telers een klein stukje tegemoet te moeten komen. Indien een teler bij een slechte start van de teelt, in overleg met onze teeltbegeleider besluit om opnieuw te zaaien, nemen wij - onder voorwaarden - de helft van de zaadkosten voor onze rekening."

Akkerbouwers die interesse hebben in de cichoreiteelt, kunnen contact opnemen met een teeltadviseur van Agrifirm of CZAV. Of rechtstreeks met Sensus via agro@sensus.nl of tel. 0165 - 582 554.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden