Agrifoto

Inside Aardappelen

Aardappeloogst kruipt langzaam voort

12 Oktober 2020 - Niels van der Boom

Een flinke hoeveelheid neerslag heeft ervoor gezorgd dat de aardappeloogst afgelopen week nauwelijks is gevorderd. Dat geldt voor Nederland maar ook andere West-Europese landen. De oogstvoortgang blijft nog wel voorlopen op 2019.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op veel plekken viel een flinke hoeveelheid neerslag afgelopen week. Vooral in de kustgebieden viel – zoals was voorspeld – veel water. Eind september kreeg het zuidwesten al veel neerslag te verwerken, waardoor de percelen er nu verzadigd zijn. Ook in België en Frankrijk is een behoorlijke hoeveelheid water gevallen. Uitzondering op de regel is Limburg, waar in de voorbije week nog wel gerooid kon worden.

Toch geoogst
Aviko Potato, die wekelijks de oogstvoortgang becijfert, komt voor alle Nederlandse gebieden met een kleine vooruitgang op de proppen. Alleen Noord-Holland blijft onveranderd staan, al kent deze provincie het hoogste percentage geoogst: 55%. Met amper 20% gerooid moet in het zuidwesten nog het meeste gebeuren. Dit cijfer past bij de meningen van insiders. De hoofdoogst consumptieaardappelen zit bijna overal nog in de grond. Droogte, warmte en het feit dat percelen niet voldoende waren afgestorven heeft ervoor gezorgd dat eerder weinig vooruitgang is geboekt.

Bron: Aviko Potato

Opvallend is dat Aviko de oogst in het zuidoosten op 20% zet, waarbij er in een week tijd slechts 2% van het areaal is afgeleverd. Toch kon juist hier wel gerooid worden. Ook op de zandgronden in het noordoosten is aan het begin van de week en op zaterdag nog wat gerooid. In Flevoland zijn eveneens een week geleden nog enkele percelen gerooid, waarna het werk volledig stil kwam te liggen.

Bron: Aviko Potato

Pas 8.000 hectare gerooid
Europa-breed gezien liggen de grootste zorgen bij België, waar nog geen 10% van het aardappelareaal is gerooid. Dit houdt in dat van de naar schatting 78.400 hectare consumptieaardappelen nog geen 8.000 hectare is geoogst. In Frankrijk is de situatie iets verder gevorderd, maar ook daar moet nog het overgrote deel van de aardappeloogst worden gerooid. In vergelijking tot 2019 loopt deze herfst fors achter. Dit is te wijten aan de neerslag die vanaf eind september viel.

Kijken we naar het oosten van Europa, dan is een ander beeld zichtbaar. In Duitsland is bijna driekwart gerooid en Polen nadert al bijna de eindstreep. Ook daar heeft het wel geregend, maar dit zorgde eerder voor verbeterde rooiomstandigheden dan verslechterde. Toch is het lokaal ook erg nat, maar de rooiers blijven rijden. In het Verenigd Koninkrijk is nu zo'n 60% gerooid. Daar lag het rooiwerk afgelopen week grotendeels stil.

Beter weer verwacht
Van paniek is bij telers nog geen sprake. De komende 14 dagen wordt nauwelijks neerslag opgegeven waardoor de rooiwerkzaamheden weer opgepakt kunnen worden, vanaf ongeveer halverwege de week. De nachttemperaturen dalen tot net onder de 5 graden, wat niet voor veel hindernissen zorgt. Ook in België en Noord-Frankrijk kunnen telers naar verwachting starten met de rooiwerkzaamheden, al zal het tempo na alle neerslag niet erg hoog liggen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden