Wat begon als een uniek systeem voor het buitenlucht onafhankelijk bewaren van uien, is inmiddels uitgegroeid tot een veel bredere bewaaroplossing voor de agrarische wereld: condensdrogen. Het systeem wordt inmiddels ook succesvol gebruikt door aardappeltelers en ENGIE Refrigeration past de techniek toe voor andere producten, zoals kweekbakjes, zeekraal, gember en valeriaan. De resultaten liegen er niet om: de kwaliteit van de producten blijft optimaal.
Het natte najaar in 2019 noopte veel agrariërs om nieuwe keuzes te maken. ENGIE Refrigeration zag dan ook een duidelijke toename in de vraag naar condensdrogen. Een techniek waarmee agrariërs niet langer afhankelijk zijn van de buitenlucht bij het drogen en bewaren van hun producten. Met het gesloten systeem zijn de bewaarcondities, zoals de luchtvochtigheid en temperatuur, volledig te controleren. Hierdoor treedt er veel minder kiemvorming op en is voor uien zelfs geen extra kiemremmer meer nodig. Dit maakt condensdrogen ook voor biologische telers zeer interessant.
Constant bewaarklimaat
"Condensdrogen maakt het mogelijk om een constant bewaarklimaat te realiseren binnen de cel. Dat is belangrijk voor de rust van het product", legt Marcel Bennink, projectleider bij ENGIE Refrigeration, uit. "Een rustig product ademt minder en droogt minder uit. Daarnaast zien we ook dat er door deze optimale bewaaromstandigheden veel minder verspreiding van rotnesten plaatsvindt. De slechte knollen drogen namelijk helemaal in, waardoor niet je hele partij verloren gaat. Uien drogen tot wel twee keer zo snel en aardappelen drogen maar tot maximaal 3% in. Zo houdt een teler veel meer verhandelbare producten over met een langere verhandeltijd."
In de video "Behoud productkwaliteit met condensdrogen" van Boerenbusiness licht Bennink alle voordelen van condensdrogen toe.
Bewezen succesvol
Het afgelopen jaar heeft het systeem zich weer meermaals bewezen. Bijvoorbeeld bij de teler die zowel uien als aardappelen bewaart en eerder voor zijn uien al voor condensdrogen koos. Nadat hij zijn aardappelen niet gedroogd kreeg tijdens het natte najaar, zette hij het systeem ook in voor deze aardappeloogst. Binnen een paar dagen waren er al goede resultaten zichtbaar: hij had weer grip op de partij.
Doorontwikkeling
Condensdrogen is inmiddels niet meer uniek in de markt. Maar niet ieder systeem is even up-to-date en gestoeld op de juiste kennis. ENGIE Refrigeration blijft doorontwikkelen: "We leren nog iedere dag van ervaringen bij onze klanten en blijven samen met hen onze systemen optimaliseren. Daarnaast trekken we lering uit ervaringen in andere branches die relevant kunnen zijn voor de agrarische sector. Zo komt de techniek van condensdrogen eigenlijk uit de kaasindustrie, waar het bewaarklimaat nog nauwer komt dan in de agrarische sector. We weten dus heel goed wat we doen."
Die kennis stelde ENGIE Refrigeration de afgelopen jaren in staat om het systeem te optimaliseren. Inmiddels is het zelfs mogelijk om vanuit één centraal besturingssysteem de bewaaromstandigheden van meerdere cellen met verschillende producten te controleren. Daarmee loopt ENGIE voorop in de markt.
Kansen voor akkerbouwers
Condensdrogen levert behalve minimale indroging meer voordelen op. Het bewaarsysteem is namelijk ook nog eens zeer energiezuinig én duurzaam. Doordat gebruik wordt gemaakt van één natuurlijk koudemiddel vindt er geen warmteoverdracht plaats van het ene naar het andere middel en is er geen energieverlies. Daarnaast is het mogelijk om restwarmte te benutten voor andere processen, zoals het opwarmen van producten of het verwarmen van ruimtes. Gaskachels zijn hierdoor overbodig. Bij elkaar zorgt dit voor een veel lagere CO2-uitstoot.
De voordelen zijn legio. Er liggen dus prachtige kansen voor akkerbouwers die door een langer behoud van kwaliteit beter op marktomstandigheden willen kunnen inspelen. "Je kunt écht zelf de controle houden over de kwaliteit van je product. Grijp die", moedigt Bennink de agrarische sector aan.
Meer weten over de voordelen van condensdrogen voor uw bedrijf? Vraag gratis het kennisdocument 'Condensdrogen: weersonafhankelijk uien drogen en bewaren' aan op www.condensdrogen.nl.