Ook in afzetseizoen 2020/2021 blijft India naar verwachting de export van suiker sterk subsidiëren, om zo de binnenlandse voorraden te laten slinken. Dat melden overheidsbronnen aan persbureau Reuters. Voor het derde jaar op rij wordt de markt daarom overstelpt met goedkope rietsuiker uit de nummer 2 van de wereld.
Na Brazilië is India de grootste suikerproducent op aarde. Al 2 jaar lang hanteert de overheid een subsidieschema waarbij rietsuikerverwerkers worden betaald om het product op de wereldmarkt af te zetten. Het land kent namelijk een gigantische suikerberg van 11,5 miljoen ton. Wordt op jaarbasis minder dan 5 miljoen ton uitgevoerd, dan crasht de marktprijs in het land. Dat heeft uiteindelijk fatale gevolgen voor de Indiase boeren.
Subsidie zonder eisen
Royal Cosun-voorzitter Dirk de Lugt sprak zich op Boerenbusiness recent nog uit over gesubsidieerde suikerexport. In Noordwest-Europa kent de bietenteelt ook financiële steun (GLB), maar een wezenlijk verschil is dat hier duurzaamheidseisen bij worden gesteld. Dit is in India niet het geval en daar worden de meeste suikerrietvelden nog altijd verbrand. De telers en verwerkers worden juist gesterkt door de steun. De productie ligt ver boven de consumptie, waardoor ieder jaar tegen een overproductie moet worden opgebokst.
Vorig jaar werd een exportsubsidie van 10.448 roepies per ton uitgekeerd. Dat is omgerekend ruim €120 per ton. Anonieme bronnen bij de overheid melden aan persbureau Reuters dat aan een soortgelijke vergoeding voor het komend seizoen wordt gewerkt. Hierover wordt in oktober een besluit genomen door het kabinet, het ministerie van Financiën en ministerie van Voedsel.
Record geëxporteerd
Volgens diezelfde bronnen geldt de exportsubsidie voor een volume van 6 miljoen ton. In het huidige seizoen, dat tot 1 oktober doorloopt, is door suikerproducenten een recordhoeveelheid van 5,5 miljoen ton uitgevoerd. Het minimum exportniveau ligt op 5 miljoen ton. Een binnenlandse vraag van 26 miljoen ton wordt verwacht, tegenover de productie van 31 miljoen ton. Voor 1 oktober wordt een surplus van 11,5 miljoen ton verwacht door de Indian Sugar Mill Association.
Het dumpen van suiker op de wereldmarkt beïnvloedt de sector wereldwijd. Zeker nu topproducent Brazilië de markt al sterk onder druk zet door enorme hoeveelheden rietsuiker af te zetten. Extra aanbod kan alleen een plek vinden wanneer de prijs verder onderuit gaat. Reden voor rietsuikercollega's Brazilië en Australië om India bij de WTO aan te klagen. Het agrarisch comité oordeelde echter dat de subsidies in lijn zijn met het wereldwijde beleid. Tot 2023 mag het land niét de suiker zelf subsidiëren maar wel het transport, de vrachtkosten, marketing, opslag en verwerking.
Kritiek in eigen land
Verandering kan weleens van binnenuit komen. Ook de coronacrisis laat diepe sporen na in het land en in de Indiase economie. India staat op de tweede plaats van meeste besmettingen wereldwijd (zo'n 4,2 miljoen), na Brazilië. De overheid heeft circa 10% van de beloofde exportsubsidies aan verwerkers uitgekeerd. Zij moeten het geld vervolgens aan telers uitkeren. Het uitbetalen van dergelijke subsidies in crisistijden zorgt voor onrust in het politiek systeem, waardoor in India de vraag wordt gesteld of het wel houdbaar is. Dat moet eind deze maand duidelijk worden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.