Lennaert Haanstra (28) is eind augustus aangesteld als nieuwe voorzitter van de Jongerenraad van Agrifirm. De akkerbouwer uit Marknesse volgt daarmee Arjan van Houten op. "Voor mij is dit een mooie, nieuwe uitdaging. Het is een kans om ervoor te zorgen dat de mening van de jonge boer ook een podium krijgt in de sector."
De Jongerenraad van Agrifirm kwam op dinsdag 25 augustus in de nieuwe samenstelling bij elkaar in Theater Orpheus in Apeldoorn. Akkerbouwer Lennaert Haanstra uit Marknesse is daar aangesteld als nieuwe voorzitter van de raad. In gesprek met Boerenbusiness vertelt hij over zijn ambities en de kansen en uitdaging in de sector.
Waarom ben je de rol van voorzitter aangegaan?
"Het was voor mij een mooie, nieuwe kans én een uitdaging. Ik ben de afgelopen twee jaar ook al actief geweest in de Jongerenraad van Agrifirm en heb in die periode volop meevergaderd. Op een gegeven moment stelde ik mijzelf de volgende vraag: 'Hoe kan ik hier nog meer uitdaging en energie uit halen?' Het antwoord daarop was het voorzitterschap. Het is een kans die mij geboden is en ik vind het een eer om deze taak te vervullen en om een groep jonge, zeer gemotiveerde ondernemers voor te mogen zitten."
Waarom is een jongerenraad zo belangrijk?
"Om de mening en visie van de jonge boeren in Nederland ook een podium te geven. Er is veel onzekerheid in de sector en de gevoelens die je daarover hebt, moet je niet op je eigen bedrijf houden. Het is makkelijk om thuis overal tegen aan te schoppen over hoe slecht het gaat, maar zo'n jongerenraad is juist dé plek waar je die mening kan uiten, waar serieus geluisterd wordt en waar samen gekeken wordt naar oplossingen. Je kunt hier de eerste stap zetten naar het verschil."
"Daarnaast is het ook voor je eigen ontwikkeling goed. Je kijkt eens mee bij een andere sector of een collega en dat geeft je meer kennis. Je haalt er in mijn optiek nieuwe energie en ideeën uit en verbreed dus je horizon. Ik merk dat jonge boeren behoefte hebben om zichzelf constant te ontwikkelen. Deelname in een jongerenraad is bij uitstek daarvoor geschikt. Het maakt daarbij niet uit bij welke coöperatie of organisatie dat is."
Welke uitdagingen zie jij in de sector?
"Ik denk dat het grootste obstakel in de landbouwsector momenteel toekomstperspectief is. In de melkveehouderij spelen de onzekerheden rondom stikstof en de voermaatregelen, in de akkerbouw hebben we te maken met beperkingen in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de varkenshouderij worstelt met dierenwelzijn. Kortom: overal hoor je kritiek op onze mooie sector en het werken wordt ons op deze manier moeilijk gemaakt. Maar, tegelijkertijd roept iedereen ook dat boeren broodnodig zijn."
"Als je dat als jonge boer nu al zo ervaart, en jezelf moet ontwikkelen in zo'n onstuimige wereld, dan is het een grote uitdaging om jongeren te motiveren dit prachtige vak uit te voeren. Als jonge boer ga je een bedrijf opbouwen en je wilt dat dit bedrijf bij jou past. Daarentegen wil je ook zeker weten dat de dingen waar je tijd en geld in investeert je ook profijt opleveren. Het moet niet zo zijn dat je over 15 jaar denkt: 'Dit bevalt mij niet'. Het is dus een uitdaging om jonge boeren toekomstperspectief te laten zien."
Welke kansen staan daartegenover?
"Het aankoopgedrag van de consument verandert en ik denk dat er kansen zijn om daarop in te spelen met nichemarkten. Binnen de Jongerenraad van Agrifirm zijn hier ook mooie voorbeelden van, zoals een melkveehouder die consumenten zelf een koe laat kiezen en vervolgens van de melk van die koe kaas maakt. Betrokkenheid is zeer belangrijk. Natuurlijk kan niet iedereen hierop overstappen, want dan is het geen nichemarkt meer. Maar, voor degenen waarbij dit soort concepten passen, is het een mooie kans. Uiteraard blijft ook export en het ontdekken van nieuwe markten een kans om onze producten te vermarkten, of het anders positioneren van je product in de markt."
Waar wil jij je als voorzitter van de Jongerenraad van Agrifirm hard voor maken?
"Mijn doel is om ervoor te zorgen dat jonge boeren niet vergeten worden in de sector. In veel besturen en raden bij coöperaties en organisaties zitten veel boeren met een hogere leeftijd en dat is ook logisch en totaal niet verkeerd. Alleen aan de andere kant is het wel zo dat de jeugd het langst met de situatie moet werken. Het gaat immers om onze toekomst. Dat moet niet vergeten worden en dat moeten jongeren zich ook beseffen."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10889032/het-is-belangrijk-dat-jonge-boer-niet-vergeten-wordt]'Het is belangrijk dat jonge boer niet vergeten wordt'[/url]