Shutterstock

Inside Suiker

Suikerprijs kan weg omhoog niet vasthouden

28 Augustus 2020 - Jeannet Pennings

De suikermarkt heeft moeite om het herstel vast te houden. Sinds de coronacrisis staat de prijs van suiker wereldwijd onder druk. De opleving die in mei te zien was, lijkt vooralsnog een kort leven beschoren.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Momenteel zijn in Nederland en de rest van Europa de ogen vooral gericht op de aanstaande suikerbietenoogst. De opbrengstprognose is door de Europese Commissie naar beneden bijgesteld. Het MARS-bulletin dat deze week werd gepubliceerd voorspelt voor Nederland nog steeds een opbrengst van 86,6 ton per hectare, wat ruim 4% meer is dan het 5-jarig gemiddelde, maar EU-breed zijn de volumes lager geraamd. Er wordt gerekend op een gemiddelde opbrengst van 73,5 ton per hectare en dat is iets minder dan gemiddeld afgelopen jaren (-1,4%).

Grootmachten bepalen
Een kleinere oogst in combinatie met het iets gedaalde areaal suikerbieten ten opzichte van vorig jaar kan effect hebben op het aanbod van witsuiker in de Europese Unie. Of het echt zoden aan de dijk zet voor herstel van de suikermarkt, is echter nog maar de vraag. De EU staat op plek 3 als het gaat om de wereldwijde suikerproductie met een aandeel van 11%. Grootmachten Brazilië en India gaan voorop met een geschat aandeel van respectievelijk 16 en 18%. En dat aandeel kan dit jaar nog wel eens groter zijn dan anders.

Met name Brazilië, 's werelds grootste suikerexporteur, laat de voorraad dit jaar flink stijgen. De oogst van suikerriet in het land viel niet tegen en het merendeel hiervan wordt ook daadwerkelijk gebruikt voor de productie van suiker. Door de coronacrisis is de vraag naar (bio)brandstof behoorlijk onder druk komen te staan. Producenten kiezen eieren voor hun geld en zetten in op meer suiker en minder ethanol.

Bijna helft meer suiker
Unica, de Braziliaanse brancheorganisatie van suikerrietverwerkers, liet half augustus weten dat de totale suikerproductie tot nu toe dit seizoen maar liefst 48% hoger ligt dan vorig jaar. Ook de waarde van de Braziliaanse reaal ten opzichte van de dollar speelt een grote rol. Deze staat al sinds maart op een laag niveau en dat maakt Braziliaanse suiker interessant voor de rest van de wereld.

Ondertussen kampt India, de grootste suikerproducent ter wereld, voor het derde jaar op rij met een groot binnenlands overschot. De vraag naar suiker is afgenomen, waardoor producenten geleidelijk proberen over te schakelen op de productie van ethanol. De regering dringt daar ook op aan om de overproductie en dalende prijzen van suiker een halt toe te roepen. Insiders stellen dat het niet eenvoudig is om de omschakeling te maken en verwachten dat het India niet lukt de overproductie terug te dringen. Ondertussen kan het land niet concurreren met de lage Braziliaanse suikerprijzen.

Fragiel herstel suikerprijs
Kortom, aan suiker voorlopig nog geen gebrek en dat is terug te zien in de prijsontwikkeling. De slotnotering van de suikerprijs op de Liffe in Londen noteerde 26 augustus een schamele €360 per ton. Dat is alweer fors meer dan op het dieptepunt van de coronacrisis, toen de prijs bijna zakte tot de grens van €300. Toch is het niveau van voor de crisis, waarbij de suikerprijs eindelijk in een opwaartse beweging zat en flink piekte, nog ver buiten bereik. Het herstel is fragiel en kan nog lang duren.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden