Traag overtrekkende onweersbuien hebben een bijzonder grillige neerslagverdeling veroorzaakt het afgelopen etmaal.
Gemeten van donderdagochtend 13 augustus 8 uur tot vanochtend (14 augustus) 8 uur viel in grote delen van de provincies Utrecht, Zeeland en in Zuid-Limburg volgens de officiële neerslagkaart van het KNMI niet of nauwelijks regen, terwijl er vanochtend vroeg in West-Friesland en de kop van Noord-Holland op veel plaatsen meer dan 50 millimeter regen werd gemeten. Met zelfs een uitschieter tot bijna 100 millimeter.
KNMI kaart onvolledig
Ook de neerslagcijfers van de deelnemende telers aan de Boerenbusiness Gewas-en Ruwvoertoer en de site hetweeractueel.nl laten een heel grillig beeld zien. Cijfers van 'amateur –regenmeters' in Facebook- en Whatsappgroepen tonen aan dat de kaarten van de geografische neerslagverdeling die er zijn, zelfs van het KNMI waarbij volgens strikte regels met professionele apparatuur gemeten wordt, niet bepaald volledig zijn. Op de KNMI-kaart ontbreekt bijvoorbeeld een klein gebiedje bij Winterswijk (Gld.) waar volgens waarnemers tientallen millimeters neerslag naar beneden kwam.
Blijkbaar betrof het relatief kleinschalige buien die wel uitgroeiden tot grote hoogte en lokaal zeer zware neerslag veroorzaakten. Gisteravond trok bijvoorbeeld een onweersbui met zware blikseminslagen vanuit Duitsland noordwaarts over het Montferland in de Achterhoek richting Zutphen. Terwijl vlakbij het Montferland uiteindelijk maar een paar millimeter regen viel, kwam een half uur later nog geen 30 kilometer noordelijker bij Zutphen tientallen millimeters in korte tijd naar beneden. Hagel of zware windstoten zijn er niet gemeld.
Heftige mengeling warm en koud
Weerboer van het Oosten, Gerrit Vossers (Silvolde Gld.) kreeg veel reacties op zijn Facebookpagina over de neerslaghoeveelheden. Bij bestudering van de regenhoeveelheden die boeren en burgers op zijn Facebookpagina delen ontstaat het beeld dat de regenhoeveelheid in dit soort buien per 100 meter wel een millimeter of nog meer kan oplopen. "Blijkbaar blijven dit soort buien maar doorgroeien als de koude bovenlucht zich mengt met de warme lucht op de grond, waardoor je een zichzelf versterkend chaotisch luchtstroom effect krijgt en er plaatselijk ontzettend veel regen kan vallen."
Dat is ook het beeld dat in het iets noordelijker gelegen Salland ontstaat. Op enkele tientallen kilometers afstand veroorzaakten de onweersbuien gisteravond verschillen van maar liefst 100 millimeter regen, melden de veehouders Rudi Haarman en Jan-Hein Nikkels op Twitter. In de vroege ochtend in Friesland hetzelfde verhaal, waarbij de trekrichting overigens naar het westen en niet naar het noorden was.
Traag trekkende buien blijven komen
De komende dagen blijft het aanhoudend zomers warm maar ook wisselvallig, met grote kans op lokaal zware onweersbuien. Ook blijven de buien traag overtrekken. Er zit niet veel beweging in de lucht. Pas na het weekend neemt de kans op onweersbuien af.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.