Shutterstock

Inside Suiker

Suikerconsumptie overtreft productie fors

29 Juni 2020 - Niels van der Boom

Ook op de internationale suikersector heeft de coronacrisis impact. Dat neemt niet weg dat zich tussen de productie en de consumptie van suiker wereldwijd een groeiend gat vomt. Dat concluderen de Europese suikerdeskundigen in hun laatste overleg.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Productieproblemen terzijde, zoals droogte in Europa en overmatige neerslag in India, is het de impact van corona die de suikermarkt dicteert. Vooral een verminderde productie en verbruik van bio-ethanol uit suiker beïnvloedt de handelsbalans. Analisten gaan er echter van uit dat sprake is van een (groot) tekort.

Wereldvoorraad daalt
De International Sugar Organisation (ISO) gaat voor seizoen 2019-2020 uit van een consumptie die 9,3 miljoen ton hoger ligt dan de productie. De wereldwijde voorraad neemt daardoor af naar zijn laagste niveau in 11 jaar tijd. Een hogere suikerproductie in Brazilië vult dit naar verwachting iets aan, maar een negatieve uitkomst is – ook volgens de Brusselse deskundigen – onvermijdelijk. De eindvoorraad komt wereldwijd op 84 miljoen ton, waar dat een seizoen eerder nog 93 miljoen ton was.

Volgens de deskundigen heeft Brazilië het voordeel dat de waarde van reaal ervoor zorgt dat Braziliaanse suiker zeer competitief op de wereldmarkt is. De exportmotor van het land is terug op volle toeren, waardoor meer uitgevoerd kan worden. In 2 andere grote rietsuikerlanden, India en Thailand, verwacht ISO een forse productiedaling van 6,4 en 6,1 miljoen ton suiker. De stijging van Braziliaanse rietsuiker (6 miljoen ton) compenseert dit niet.

Meer EU import
Europese areaalcijfers zijn in Brussel nog niet besproken voor dit oogstjaar. Feit is wel dat veel Europese lidstaten te kampen hebben gehad met een krimpend areaal, droog voorjaar en slechte structuur. Gewassen in Europa hebben een moeizame opbrengst gekend. Dat heeft ongetwijfeld invloed op de suikerproductie. Dit seizoen importeerde de EU 8,4% meer suiker ten opzichte van een jaar eerder. Vooral omdat het Verenigd Koninkrijk verre van zelfvoorzienend is en veel ruwe suiker importeert, die in eigen land geraffineerd wordt.

In diezelfde periode exporteerde de EU ruim een half miljoen ton suiker. Bijna 800.000 ton meer dan een jaar eerder. Frankrijk en Polen zijn de grootste exporteurs in de EU. De handelsbalans in de eerste 6 maanden was negatief. Het handelstekort ligt 140% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde verkoopprijzen stegen dit voorjaar licht, al zijn de regionale verschillen groot. In exportland Nederland lag de prijs in april op €371 per ton, waar dat in landen met een tekort €451 per ton was.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden