Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), heeft de Tweede Kamer maandag 18 mei middels een Kamerbrief ingelicht over de actualiteiten rondom het mestbeleid. Hierin is belangrijk nieuws voor de akkerbouw opgenomen. Zo is een verplichte groenbemester na de aardappelteelt op zandgrond niet langer verplicht. Telers op klei moeten maatregelen nemen tegen afspoeling.
Om de kwaliteit van oppervlaktewater te verbeteren worden in het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn hiervoor maatregelen opgenomen. Eén van deze maatregelen – die vanaf 1 januari 2021 in werking treedt – is dat op klei- en lössgrond voor ruggenteelt maatregelen moeten worden genomen om afspoeling van regenwater tegen te gaan.
Noodmaatregel
Door drempels tussen de ruggen aan te leggen kan regenwater worden vastgehouden. Dit heeft als bijkomend voordeel dat regenwater niet naar lage plekken spoelt en perceelemissie voorkomt. De akkerbouwsector vreest voor een averechtse werking bij extreme buien. De wetgeving staat daarom toe om noodmaatregelen te nemen bij extreme buien en water af te laten. Dit stemt de minister af met de waterbeheerders, waarna een bepaling wordt toegevoegd.
Geen groenbemester na aardappelen
Voor aardappeltelers op zand- en lössgrond is er ook nieuws. De verplichte inzaai van een vanggewas voor deze teelt is namelijk van de baan. Het oorspronkelijke plan was dat uiterlijk op 31 oktober een groenbemester moest zijn gezaaid, wat bij een late oogst niet altijd mogelijk is. Hierdoor ontstond veel weerstand uit de sector, waar nu gehoor aan wordt gegeven. Wel wordt de stikstofgebruiksnorm voor consumptie- en zetmeelaardappelen met 65 kilo per hectare verlaagd wanneer op gescheurd grasland wordt geteeld.
Kunstmesttaks niet stimulerend
Ook gaat de minister in op het onderwerp 'kunstmesttaks', dat door sommige Kamerleden werd geopperd. Schouten heeft Wageningen Economic Research onderzoek laten uitvoeren over dit onderwerp. Conclusie van het rapport is dat het gebruik van fosfaat uit dierlijke mest vrijwel maximaal is in Nederland. Voor stikstof zijn wel mogelijkheden, maar een heffing op kunstmest wordt door WEcR als weinig effectief gezien. Eén mogelijkheid is hoogwaardige mestverwerking, waarbij fosfaat kan worden geëxporteerd en de stikstof uit dierlijke mest behouden. Op dit moment worden beide geëxporteerd. Dergelijke verwerkingslijnen moeten worden gestimuleerd middels subsidies en zijn nu niet beschikbaar.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10887340/belangrijke-wijzigingen-in-mestbeleid-voor-akkerbouw]Belangrijke wijzigingen in mestbeleid voor akkerbouw[/url]