Agrifoto

Inside Aardappelbewaring

Sein op groen voor tijdelijk maximum voor CIPC?

14 Mei 2020 - Jeannet Pennings - 7 reacties

Deze zomer wordt er in Europees verband gesproken over een tijdelijke MRL (maximale residu limiet) voor chloorprofam. Op dit moment is er geen enkele veronderstelling dat die er niet komt. Zo laat de Taskforce Kiemremming desgevraagd weten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Binnen de Taskforce Kiemremming zoeken ketenpartijen (teelt, handel en verwerking), onder leiding van BO Akkerbouw, gezamenlijk naar oplossingen voor de dreigende noodsituatie rondom chloorprofam (CIPC). Sinds 1 januari geldt een Europees verbod op het kiemremmingsmiddel.

De uiterste gebruiksdatum is 8 oktober 2020. Voor de bewaring van de komende aardappeloogst moet de sector uitwijken naar alternatieven. Dat is al een uitdaging op zich. “Daarom willen we nog voor de zomer met een bruikbaar advies richting telers komen over de mogelijke routes die zij kunnen kiezen”, vertelt André Hoogendijk, directeur BO Akkerbouw.

Overgangsperiode
Ondertussen loopt er een discussie over de maximale residu limiet (MRL). Voor chloorprofam is dat op dit moment nog 10 ppm. Dat betekent dat er niet meer dan 10 mg van het middel in een kilo aardappelen voor mag komen. Die waarde gaat naar beneden worden bijgesteld tot de standaard grenswaarde van 0,01 ppm. Dat betekent dat als er geen overgangsperiode komt naar schatting 50% van de aardappelen straks niet kan worden verwerkt. Dit door kruisbesmetting van aardappelen die worden bewaard in schuren waar in het verleden CIPC is gebruikt.

Over een eventuele tijdelijke MRL, die moet zorgen voor een werkbare situatie in de akkerbouw, oordeelt het Europese orgaan SCoPAFF. Hoogendijk: “De verwachting is dat het onderwerp in juni wordt besproken en dat in september een besluit valt over het conceptvoorstel van de Europese Commissie.” Vanuit de Taskforce Kiemremming wordt daarom nauw overleg gevoerd met het ministerie van LNV en door leden wordt een Europese lobby georganiseerd, onder andere via de Europese agrarische koepelorganisatie Copa-Cogeca.

Spanning blijft
“Alles wijst er vooralsnog op dat er een werkbare tijdelijke MRL gaat komen”, meldt Hoogendijk. Dat betekent dat als een teler zijn schuren reinigt volgens het protocol dat daarvoor is opgesteld, hij zich in principe geen zorgen hoeft te maken over de afzet van zijn aardappelen. Al blijft het natuurlijk wel spannend, geeft Hoogendijk toe. “Enerzijds omdat we nog niet zeker weten dat de tijdelijke MRL er komt en anderzijds is er geen garantie dat de reinigingsprocedure voor elke situatie afdoende werkt.”

Mede daarom dringt de Taskforce er bij het ministerie op aan dat de aardappelen in het eerste teeltjaar zonder CIPC goed worden gevolgd. “Uiteraard roept dat ook weer allerlei vragen op, want hoe zorg je dan voor een goede monitoring en bemonstering? Daar voeren we ook overleg over.”

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden