Shutterstock

Inside Aardappelen

Volgt EU-aardappelareaal Amerikaans voorbeeld?

15 April 2020 - Jeannet Pennings

Wat gaat het Europese aardappelareaal doen? Dat is de vraag die de sector dagelijks bezighoudt. Het poten van de aardappelen is in volle gang. Eerste ramingen wijzen op een krimp.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag is of de aardappelteler in Europa het Amerikaanse voorbeeld volgt. Voor de Verenigde Staten werd eerder al een flinke krimp voorspeld. Telers zouden hier 7% minder aardappelen planten ten opzichte van de afgelopen 3 jaar, waarmee het areaal 25.000 hectare krimpt tot 365.000 hectare. Een direct gevolg van de corona-uitbraak en stagnerende afzet bij de aardappelverwerking. Ook Canadese aardappeltelers anticiperen op de situatie, waardoor hier eenzelfde percentage krimp verwacht wordt.

Europees areaal
Eerste ramingen gaan uit van een vergelijkbare areaalkrimp in Europa. Een groot deel van de aardappelen moet de grond nog in en de verslechterde marktomstandigheden zijn voor de meeste bedrijven aanleiding om het bouwplan op het laatste moment aan te passen. Marktexperts schatten dat in de EU-5 het areaal bijna 8% krimpt (652.200 hectare in 2019) tot het niveau van 2016. 

In heel Europa zal de krimp minder groot zijn, de verwachting is rond de 5%. De invloed van Polen, een grote producent van onder meer fritesaardappelen, zal daarbij fors zijn. In Oost-Europa is sprake van een structurele daling van het aardappelareaal.

Genoeg voor marktevenwicht?
Voor de coronacrisis lag in Europa nog een lichte stijging van het aardappelareaal ten opzichte van 2019 voor de hand. In Noord-Amerika zou het areaal waarschijnlijk ook zijn gestegen gezien de krappe voorraden van afgelopen oogstjaar en de capaciteitsuitbreiding bij de verwerkende industrie. Er kan dus geconcludeerd worden dat telers anticiperen op de huidige marktsituatie.

Of het genoeg is om evenwicht in de markt te brengen en wat het uiteindelijk betekent voor het aardappelaanbod in 2020/2021, hangt van meer factoren af. Het groeiseizoen heeft grote impact. Het enige wat daarover gezegd kan worden is dat het droog begint. Niet eerder startte het voorjaar zo droog als nu. Het huidige neerslagtekort ligt hoger dan in het droogste jaar 1976. Het maakt het voorjaarswerk op verschillende percelen een uitdaging en de beregeningshaspel meer dan nodig.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden