De aardappelvoorraad in België is groter dan gemiddeld in de afgelopen 5 jaar. Daarbij is sprake van een recordhoeveelheid gecontracteerde aardappelen. Zo blijkt uit een enquête van PCA onder telers in Vlaanderen en Wallonië.
De totale Belgische aardappelvoorraad werd begin april geraamd op 1,71 miljoen ton aardappelen. Dat is fors meer dan de voorraad om deze tijd in de afgelopen 5 seizoenen, namelijk een plus van 320.000 ton. De voorraad is wel een stuk lager dan in april 2018, toen de voorraad extreem groot was door de recordoogst van 2017.
Iets meer dan de helft van de voorraad (52%) is te vinden in Vlaanderen, waarbij het vooral gaat om het ras Fontane. In Wallonië liggen naar verhouding grotere hoeveelheden Bintje, Challenger en Innovator op voorraad.
Meer gecontracteerde aardappelen
Ongeveer 32% van de huidige voorraad in België betreft vrije aardappelen, wat gelijk staat aan ongeveer 540.000 ton. Dat is ‘slechts’ 8% meer dan het 5-jarig gemiddelde van 500.000 ton. In een markt die compleet is verstoord door de coronacrisis, is dat echter veel.
De hoeveelheid vrije aardappelen fluctueert jaarlijks, afhankelijk van de oogstopbrengst. De hoeveelheid gecontracteerde aardappelen beweegt daarentegen mee met het areaal. Sinds 2015 is de voorraad gecontracteerde aardappelen begin april toegenomen van 0,94 naar 1,17 miljoen ton. Het areaal aardappelen op contract is in dezelfde periode gegroeid van 81.000 naar 89.000 hectare.
Uitdaging voor industrie
Dit ligt in lijn met de groeiende capaciteit van de verwerkende industrie. De uitdaging is om de huidige recordvoorraad gecontracteerde aardappelen verwerkt te krijgen, aangezien de afzet door de coronacrisis op z’n gat ligt. Brancheorganisatie Belpotato heeft laten weten dat de Belgische aardappelverwerkers zo veel mogelijk hun contracten met telers willen nakomen. De voorraden bevroren eindproducten stapelen daardoor wel op.