Voor steunmaatregelen richt de Nederlandse aardappelsector de pijlen op Den Haag en niet op Brussel. Wel wordt positief gereageerd op de Europese aandacht voor de dreigende crisissituatie als gevolg van de corona-uitbraken.
Woensdagmiddag 25 maart voerden de Europese landbouwministers overleg over de gevolgen van de coronacrisis voor de agrarische sector. André Hoogendijk, directeur van BO Akkerbouw, is niet ontevreden over de uitkomst van dat overleg. “Ik zie in ieder geval dat minister Carola Schouten onze problematiek onder de arm heeft meegenomen naar Brussel.” Ook haar collega uit België heeft de situatie in de aardappelsector onder de aandacht gebracht, stelt Hoogendijk tevreden vast.
Intensief overleg
Onder regie van BO Akkerbouw voert de Nederlandse aardappelketen momenteel intensief overleg met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De problemen in de afzet van fritesaardappelen zijn daarin leidend. Geschat wordt dat 1 miljoen ton aardappelen niet verwerkt kan worden. De situatie speelt ook in België waar de dreigende noodsituatie, onder de vlag van Belpotato.be, eveneens bij de minister is aangekaart.
Hoogendijk geeft aan dat de uitkomst van het EU-overleg conform verwachting is. “De situatie in de aardappelsector is, net als de kwestie in de sierteeltsector, een Nederlands probleem. Ik had niet verwacht dat er direct van 27 Europese lidstaten een akkoord zou komen op eventuele sectorspecifieke steunmaatregelen.” De voorman van BO Akkerbouw richt zijn pijlen daarvoor op Den Haag. “Onze inzet is dat de Nederlandse politiek onze sectoren steunt. Daarvoor is wel toestemming vanuit Europa nodig.”
Op de politieke agenda
In dat opzicht is Hoogendijk blij dat het onderwerp breed leeft en dat problematiek op de politieke agenda staat. Verder is het volgens hem goed dat de Europese Commissie heeft toegezegd zogenaamde 'green lanes' in te voeren voor alle agrarische producten, zodat het goederentransport in Europa niet te veel hinder ondervindt van de coronacrisis.
Wanneer de Nederlandse aardappelsector duidelijkheid kan verwachten over eventuele overheidssteun, kan Hoogendijk niet zeggen. “We spreken dagelijks met het ministerie van LNV en dringen aan op een snel besluit van het Kabinet.”