Rene Faas

Interview André Hoogendijk

'Iedereen geschrokken van fritesaardappelproblemen'

21 Maart 2020 - Erik Colenbrander - 54 reacties

De Nederlandse aardappelketen heeft de afgelopen dagen onder regie van André Hoogendijk, de directeur van BO Akkerbouw, intensief overlegd gevoerd met het ministerie over de problemen in de afzet van fritesaardappelen. "De aardappelketen wil niet in de juridische fase belanden", zegt Hoogendijk tegen Boerenbusiness.

Veel aardappeltelers dreigen met onverkoopbare aardappelen in de opslag te blijven zitten door de plotse vraaguitval als gevolg van de huidige coronacrisis. De aardappelketen gaat vooralsnog uit van een overschot van 1 miljoen ton fritesaardappelen.

Biedt een opslagregeling die door de overheid wordt betaald soelaas?
“Nee. Ook de fritesaardappelen in lange bewaring moeten de komende maanden worden geleverd. Dit probleem is niet op te lossen door de fritesaardappelen veel langer dan gebruikelijk te gaan bewaren. Zodra de horeca weer open gaat - maar wanneer dat het geval is weet niemand - eet de consument niet opeens veel meer patat.”

Door de coronacrisis worden allerlei regels versoepeld. Is besproken om kiemremmingsmiddelen als chloorprofam tijdelijk weer toe te staan?
"Die kwestie speelt inderdaad ook nog steeds. Ook daarover zijn we in gesprek met het ministerie. Maar we kunnen het ene probleem niet met het andere oplossen. De fritesaardappelen in lange bewaring moeten echt de komende maanden weg.  Want er is geen afzet meer voor maar liefst 1 miljoen ton fritesaardappelen.”

Er is de afgelopen dagen intensief overlegd. Waarom is er nog geen resultaat te melden?
"Dit probleem moet snel worden opgelost. Iedereen in de keten is geschrokken van de omvang van het probleem. Het is geen kwestie van maanden, maar van dagen. Begin volgende week vindt in Brussel op EU-niveau de gebruikelijke Landbouw- en Visserijraad plaats. Met deze verklaring wil de aardappelketen benadrukken dat er dan een oplossing moet komen. Het ministerie van LNV heeft natuurlijk ook met problemen in andere agrarische sectoren te maken. Het geheel moet in EU-verband worden besproken, al zijn individuele lidstaten vrij om zelfstandig besluiten te nemen. Er moeten volgende week stappen worden gezet.”

Heeft de Nederlandse aardappelketen overlegd met zusterorganisaties in Europees verband?
"In België en zeker ook in Frankrijk is er inderdaad ook een groot probleem met fritesaardappelen in lange bewaring. Maar het overleg van de Nederlandse aardappelketen richt zich tot nu toe op het ministerie van LNV."

Avebe gaat geen fritesaardappelen voor de aardappelzetmeelproductie afnemen op dit moment. Is er echt niets mogelijk?
"Eén van de 2 fabrieken van Avebe ligt stil door onderhoud. Het is ook niet zo dat door de coronacrisis de vraag naar aardappelzetmeel explosief toeneemt. Als onderneming heeft Avebe geen probleem, dus is het begrijpelijk dat zij op dit moment dit standpunt innemen.”

Wat staat er in de contracten over rampscenario’s zoals de coronacrisis?
"Er zijn overmachtbepalingen in de contracten opgenomen. Maar de aardappelketen wil nu niet in de juridische fase terechtkomen. We willen dit als keten oplossen.”

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
54 reacties
Joris 21 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10886308/iedereen-geschrokken-van-fritesaardappel-problemen]'Iedereen geschrokken van fritesaardappel problemen'[/url]
Het gebruikelijke gejank van een sector. Het zit even tegen en hop, daar hebben we de opgehouden hand weer die natuurlijk gelijk richting overheid gaat.
Bedenk even dat er ook dingen duurder worden soms door rampen, ben je dan ook bereid om de meerwaarde af te staan.
De meeste boeren zijn echt geen ondernemer meer en hun organisaties lijken meer op bedelclubs dan op belangenbehartigers
BAH.
Abonnee
joop 21 Maart 2020
het beangstigende vind ik dat een industrie vanonder zijn contract kan bij overmacht. Jaren is er goed geld verdiend en nu is er een grote tegenvaller en word het terug bij de teler gelegd. Zolang ze niet failliet gaan moeten ze van mij part betalen.
Berry 21 Maart 2020
Wanneer er elk jaar meer geteeld wordt kan je verwachten dat het eens tegen zit. Nu is het corona maar had net zo goed iets anders kunnen zijn. Enkele jaren terug was er bv. de importheffing door Brazilie
Kjol 21 Maart 2020
1 miljoen ton alleen in NL?
Wordt nu al frites spul in de retail gebracht, planet proof doet er niet meer toe. Cash is King
Peter 21 Maart 2020
ik snap iets niet. Van fritesaardappelen worden toch frites gebakken? Die gebakken friet is bevroren toch lang houdbaar? Het kan dan ook over grotere afstand worden verscheept. Waarom kan het tijdelijke gebrek aan locale vraag zo niet worden opgelost?

Of probeert de industrie met het corona-excuus goedkope grondstof in handen te krijgen, waar overheid en boeren het verlies mogen goedmaken?
Frosty 21 Maart 2020
@Peter: juist

ieder zijn broek ophouden, maar te hoge schulden zullen zeer zwaar afgestraft worden. dit wordt het leven van VOOR corona en NA corona.
War kan er nu bespaard worden?

Minder (R)overheid.
Alle groen initiatieven per direct afschaffen: begin met de bescherming van de wolf. wat doet dat dier hier? hoeveel miljoenen kost dat beestje ons niet om de groene paljassen van dienst te zijn?

wordt ik hier straks persoonlijk voor aangepakt?
ik hoop van niet.

we leven nu in een oorlogs situatie en nog te veel mensen beseffen het niet.
het wordt weer zoals het moet tussen de europese landen: " eigen volk eerst"

waar hebben we dit nog gehoord?

hou jullie allemaal veilig en gezond.
velen zullen hun uiterste best moeten doen om te overleven financieel en wellicht anders ook.
Frysto 21 Maart 2020
heb je teveel crystal-meth gesnoven Frosty dat je zulk onzin uitbraakt
regelbedenker 21 Maart 2020
Hoezo Frysto, zelf ervaring mee?
jpkievit 21 Maart 2020
Regeren is voouitzien voedselprijzen in winkels 50% omhoog
Abonnee
Leo 21 Maart 2020
En de boer krijgt niets
gerard 21 Maart 2020
het paard wat de haver verdiend krijgt het toch niet
Jochem 21 Maart 2020
Dat jullie niet gewoon in een hoekje dood gaan zitten gaan joh, wat een een ongelooflijk defaïtisme.
Het is echt niet de hele wereld tegen jou hoor. Er zijn meer mensen met problemen.
Thomas 21 Maart 2020
De consumptie van friet is in veel landen ingestort, dat is helaas een feit. Het gebruik van graanproducten zal wel sterk toenemen, dat moet over een tijdje wel in de granenprijzen tot uiting gaan komen.
nn 21 Maart 2020
@Joris

wat een inzicht, een boer is een voedsel producent die werkt met de natuur en geen controle heeft over vraag en aanbod.
De overheid zorgt met steun dat er altijd te veel vreten is dus geen prijsvorming.

En ja je hebt gelijk ik ben geen ondernemer Albert Hein wel. Die verdient op mijn aardappels van 5 ct 1euro en 15 ct per kilo. Dat is op de miljoen kilo die ik per jaar teel best geld. En mag ik dan even slikken als ik in 14 dagen tijd mijn jaar inkomen zie verdwijnen en ik weer naar de Bank mag.
Bert 22 Maart 2020
Patat kan ge woon in de Vries huisen ,kost een paar cent vrieskosten . Boerenlaat je niet op naaien door die handels huizen. Koppen bij elkaar ,
Joris 22 Maart 2020
Ja hoor NN slik jij maar. Geen probleem.
Dat is nou precies het probleem, je bent zo murw en zo gelaten, zo moedeloos, zo radeloos en in feite ook zo reddeloos dat je nu redeloos geworden bent.
Jammer. Gelukkig zijn er vele ondernemers in de akkerbouw die zelf hun weg zoeken en vinden. Ondernemers noemen ze dat.
De massa klaagt alleen maar.
bep 22 Maart 2020
Kop op er groeien gewoon weer nieuwe van het jaar.
Toos 22 Maart 2020
Ja Bep, fijn he.
Deze week gingen de aandelen ook snel naar beneden.
Gelukkig hebben we er een hoop van.
Abonnee
Benni 22 Maart 2020
varkens werden vroeger ook tijdelijk opgeslagen in vrieshuizen
Thomas 22 Maart 2020
Daarom maar nog meer aardappelen gaan verbouwen, ontvang je straks nog minder als niets.
drent 22 Maart 2020
dat is onzin Thomas, as Corona er niet was geweest dan was er ook niks aan de hand geweest en waren ze alle aardappelen wel nodig geweest om aan de vraag te voldoen
Thomas 22 Maart 2020
Dan moet je nog meer gaan verbouwen, lachen de inkopers nog veel meer.
vrij teler met product in schuur 23 Maart 2020
Wat een ongelooflijk kut verhaal.
We willen allemaal telen voor een export markt en spelen allemaal het (Russische roulette) spel al jaren.
En nu gaat het een keer mis en is de wereld te klein!!

Er worden gewoon veel te veel aardappelen geteeld.
En we speculeren op een ramp ergens anders op de wereld.
"Geen ramp is een ramp" roept de helft van de boeren altijd en nu het opeens bij ons komt zouden we onze hand op moeten houden.
onzin.

Een subsidie pot om NU 30% van het pootgoed uit de handel te nemen en te vernietigen om een gezonde markt te creëren dat hebben we nodig.
Kost veel minder en levert veel meer op ook op de lange termijn
Frosty 23 Maart 2020
ben even niet geweest, was die wolf aan het zoeken, straks ermee klaar...

@vrije teler: weeral groot gelijk. die Russische roulette mag nu eens doorgang vinden tot het eind. ai, ai, ai

Domme boerkes toch, ga je nu geleerd zijn.
Dit vodje dat getekend hebt is opgesteld door ene die slimmer, sluwer en slagkrachtiger is en op die manier altijd de jackpot heeft.
johan 23 Maart 2020
fabrieken moeten zich maar aan contracten houden en aardapln afnemen verkopen zij ze maar door naar de veeboeren of naar de biogas daar is plaats zat , nu de prijzen in een keer niet meer passen willen ze onder hun contracten uit.
er zou in toekomst nooit meer door akkerbouwers contracten moeten worden gemaakt laat ze maar allemaal de vrije markt op komen , ik weet zeker dat op langere termijn de aardappeln meer geld zouden opbrengen ,
de fabrieken kunnen de markten veel te goed sturen met hun voorraden
bolle niet boer 23 Maart 2020
subsidie pot om pootgoed op te kopen, waarom? Links of rechtsom is er altijd teveel pootgoed, daar helpt geen opkopen aan
Dirk 24 Maart 2020
De hele wereld (zo groot als Nederland) vraagt zich al jaaaaaren af, waar die aardappelboeren eigenlijk mee bezig zijn.
Zelfs daar heeft niemand een verstandig antwoord op.

weten jullie wat de kip tegen de haan zei? Nee?
We zullen doorgaan, laat de leeuw niet in zijn hempie staan (aldus van Duijn en die was altijd heel serieus).

't is best weer jongens, hup, snel op de trekker en het hoofd leeg maken.
Abonnee
paul 24 Maart 2020
vrije teler. In een normale markt situatie ben ik het helemaal met je eens. Dit zijn echter zeer bijzondere omstandigheden. Als vele multinationals en mkb érs gesteund worden om de corona crises te overleven ben je als landbouw dom als je je ook niet meld bij het loket.
Frietfabrieken zullen zich ook melden voor steun. Na de crises zal de verhouding fabriek- boer niet veel veranderd zijn. Contracten zullen er blijven, en vrije telers ook, de verhouding zal misschien iets verschuiven, maar de kostprijs van amerikaanse friet zal bepalen hoever de europese prijs kan stijgen.
Gijs 24 Maart 2020
Wie moet allemaal.betalen, al die aanvragen van steuntrekkers. Volgend jaar weer bezuinigen op zorg, politie, pensioenen.
regelbedenker 25 Maart 2020
korting bij de politie is een goed plan, die figuren zijn er alleen voor de overheid, je hebt er enkel last van
kikker 25 Maart 2020
regelbedenker schreef:
korting bij de politie is een goed plan, die figuren zijn er alleen voor de overheid, je hebt er enkel last van
Niet korten op de politie maar wel andere prioriteiten stellen, dus niet burgertje ondernemertje pesten maar gaan voor een veilig Nederland. Om te beginnen iedereen die nu criminele activiteiten ontplooit oppakken en berechten volgens oorlogs recht , van mij mogen ze bijvoorbeeld een gps dief standrechtelijk executeren!
Gerard 27 Maart 2020
China heeft een enorm tekort aan rijst de komende tijd veroorzaakt door de lockdown. Dus waarom wordt er niet meer frites naar china geexporteerd lijkt mij gouden handel.
Gerard 27 Maart 2020
En ja chinesen eten ook patat

https://www.ad.nl/koken-en-eten/deze-nederlander-brengt-verse-patat-naar-china~a9b56d03/?referrer=https://www.google.com/
jpkievit 27 Maart 2020
Regeren is voouit zien .willen we corana stoppen zal er een goed werken virus middel moeten komen dit duurt min 2jaar en maximaal 5jaar zorg dat nu onmisbare gbm middelen een toelating behouden om max opbrengsten per ha te halen
Abonnee
Dirk 27 Maart 2020
en hebben ze ook behoefte aan patat?
Krid 28 Maart 2020
Als je als oplossing van deze ellende voorstelt om maar weer zoveel mogelijk te exporteren is het misschien toch een idee dat je eens naar de ideetjes van Carola haar souffleurs kijkt. Kringloop wordt gewoon het nieuwe model. Niks export.
Abonnee
Roy 28 Maart 2020
Carola gaat ook weer een keer weg. Dat kringloop gebeuren heeft geen economische onderbouwing en zal dus zonder veel subsidie niet gaan werken. Nederland is zo rijk dankzij de export, als je dat niet wil zou ik naar een arm communistisch land emigreren als ik jou was.
Kees 28 Maart 2020
Na oorlog komt vrede ,maar de oorlog duurt altijd te lang.
regelbedenker 28 Maart 2020
zeker nu dat het kleinkind van de NSB de politieke baas is
Gerard 28 Maart 2020
Krid doet liever aan kringloop landbouw , dus alle aardappelen weer het land op rijden en laat de chinees maar honger lijden. Lang leve de kringloop landbouw volgens Krid.
Abonnee
Boer Jan 28 Maart 2020
De kringloop landbouw wordt gepromoot door LNV en een aantal excuusboeren die meevreten uit de subsidieruif van het ministerie.

De kringloop landbouw waar de echte boeren mee te maken hebben is dat door de corona shit ze blijven zitten met hun voorraad aardappelen.
Frans 28 Maart 2020
Niet met je ene hand de overheid slaan terwijl je de andere hand op houdt voor bijstand (toeslagrechten)
Piet 28 Maart 2020
Volgende keer stemt iedereen weer op rutte, cultuur is weggegeven en corona was overmacht. Huidige rol is rutte ten voeten uit, geen visie, het beste ervan maken als probleemafwachter: werkelijk geen woorden voor als je zo in het leven staat: door en door rot.
Wij mogen werken voor deze probleem parasieten.

dit overvolle land van oneindige groei is ziek en niet van corona

boeren waren de eerste, bevolking is next
volkspartij van vrijheid en democratie
Karel 28 Maart 2020
Corona? Moslima lallen het uit, hun tijd is gekomen Nederland is dood.

Dat is het nieuwe vvd denkniveau anno 2020 na zwartepiet discussie, vergeten onhaalbare stikstofnormen vuilstort in natuurgebieden en palletverbranding om het klimaat te veranderen.
Krid 29 Maart 2020
Karel, het maakt me niet uit dat je snuift of verschillende pilletjes door elkaar gebruikt en ze met alcohol wegspoelt hoor maar blijf dan even weg van dit podium. Dank alvast.
Marin 30 Maart 2020
jongens toch: kijk naar het grotere plaatje.
eerst deflatie, daarna stagflatie en dan inflatie.

de jaren dertig ten top.

dwz 30% boeren failliet en ook andere ondernemingen hoe groot of klein ook.
en dan herbeginnen met de overlevers

succes allemaal
hou je geweer maar klaar bij de schuur...
Haags mondkapje 30 Maart 2020
Hoop dat je gelijk hebt Krid, volgende keer weer vvd!
markwerking 31 Maart 2020
Bestellen is helaas nog geen onderdeel van de opleiding geschiedkunde, blijkbaar moet je eerst kijken wat je koopt.

In de opleiding maatschappijleer word dit overwogen, in fase twee gebruiken we hiervoor geld van de maatschappij.
tinus 2 April 2020
zet gewoon mais ipv piepers een jaar...kun je altijd kwijt
Limbo 3 April 2020
Markt is markt ook al komt die hard aan.
We moeten ook de hand in eigen boezem steken dat we de zwakste schakel in het geheel zijn.
Ik kan je dit vertellen ! de retailer verdient goud door Corona.
De pootgoed telers hoor je ook niet klagen !!!!
Ze lachen stiekem. Pootgoed verkocht geld beuren en meer last van de crisis hebben ze niet. Hoog tijd ze risico drager worden in de keten.
Ik ga bij mijn afnemer in ieder geval pleiten dat ze de op de poters een corona korting in moeten houden bij de handelshuizen.
Een paar honderd euro minder pootgoed kosten per hectare zou een faire solidariteit afspraak zijn.
Zegt het voort. Als we dit allemaal doen gaat er wat bewegen!!
grondworm 3 April 2020
De lange bewaarders worden het hardst getroffen een kleine troost zou zijn dat we volgend jaar nog chloor ipc mogen gebruiken in ieder geval voor frietaardappelen, waar moeten we volgend jaar die dure alternatieven van betalen.
AVR 6 April 2020
Frans schreef:
Niet met je ene hand de overheid slaan terwijl je de andere hand op houdt voor bijstand (toeslagrechten)
ben het enerzijds met je eens maar ik zie de toeslagrechten meer als een schrale tegemoetkoming van het gemis van middelen of strengere regels omtrent natuur en milieu.
Abonnee
Dirk 6 April 2020
beste AVR, Frans is helemaal geen boer.
Anders zou hij deze onzin niet verkopen.
Hij wordt blijkbaar niet gehinderd door enige kennis (o.a. het systeem van toeslagrechten).
jpkievit 6 April 2020
Door dit corona virus gaan grondprijzen in ned dalen een nieuwekans voor de opvolger en krijgt de sector een zeer noodzakelijke verjonging
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden