Shutterstock

Inside Aardappelen

Akkerbouwers heroverwegen bouwplan

20 Maart 2020 - 2 reacties

Dat de coronacrisis ook op de agrarische markten een duidelijke impact heeft in deze periode, is duidelijk. Dat het virus ook op de lange termijn een sterke invloed gaat hebben, staat eveneens buiten kijf.  

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Grondstofmarkten zijn ingestort en de vraaguitval in de wereld heeft grote invloed op voorraden van eindproducten en basisgrondstoffen. In de suikermarkt valt de vraag weg en ook in de fritesmarkt zijn kopers tijdelijk van het toneel verdwenen. Hoe langer deze vraaguitval gaat duren, hoe groter de gevolgen zijn voor het nieuwe jaar.

Meerdere akkerbouwers herijken het bouwplan nog net voordat de voorjaarswerkzaamheden losbarsten. Welke gewassen gaan zij definitief telen, hoeveel areaal, welke teeltafspraken zijn er overeengekomen en kan de afnemer de gemaakte afspraken nakomen. Het zijn vragen die akkerbouwers zichzelf stellen. Het afzeggen van huurland of het kritisch kijken daarna, evenals de kwaliteit van het aangeboden land, is al verschillende keren gemeld.

Zo zijn de gevolgen voor de aardappelteelt groot. Aardappelen van oogst 2019 gaan lang boven de markt zweven. Dit maakt het risico groter dat de teelt van vroege aardappelen voor wellicht weinig geld wordt gedaan. Aardappelen telen zonder afnemer is net Russische roulette, zo meldt een teler. Met de huidige hoge teeltkosten is het wellicht verstandiger om dan te switchen naar een graangewas.

Eerste verlies beste verlies
Vooral de gevolgen voor de af-land-telers zullen merkbaar zijn. Telers die nog niet gecontracteerd hebben, lijken daar nu ook niet meer een afnemer voor te kunnen vinden. Een aantal telers probeert het aangekochte pootgoed alsnog kwijt te raken, waarbij een teler aangeeft dat het eerste verlies het beste verlies is.

Suiker zal ook last ondervinden van de uitbraak van het coronavirus. Niet voor niks gaf Cosun deze week een 'winstwaarschuwing' af. De suikermarkt is ingestort en de winstgevendheid van Aviko staat zwaar onder druk, wat niet bijdraagt aan de bietenprijs. Het niet maximaal uitzaaien van het areaal lijkt bij verschillende bietentelers nu het beleid te zijn. Het overtollige bietenzaad wordt dan voor lief genomen.

Lastig te voorspellen
Voor uien en peen is het lastiger te voorspellen wat de prijsontwikkeling gaat doen, omdat deze tot nog toe redelijk gevraagd blijven. Bovendien ondervinden deze producten minder hinder van het sluiten van de horeca. Export blijft de grote drijver en binnenlandse consumptie via de supermarkten. Hier wordt nog geen teruggave van zaaizaad gemeld.

Graan lijkt ook minder gevoelig zoals het zich nu laat aanzien, doordat vee en mensen moeten blijven eten. Risicomanagement is nu belangrijker dan ooit. Geen afzet is niet telen lijkt het devies. De vraag naar zomertarwezaaizaad is dan ook toegenomen de laatste dagen, meldt een handelaar.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden