Ook in de landen om ons heen is het kleddernat en boterzacht. Maar de angst voor een nieuw kurkdroog groeiseizoen is bepaald nog niet verdwenen. Een late kou inval kan schade in wintergranen veroorzaken, die onvoldoende zijn afgehard.
Net als in Nederland melden Duitsland, Oostenrijk en Denemarken gemiddelde wintertemperaturen die nooit eerder of slechts bij hoge uitzondering zijn gemeten. In West-Rusland zijn de afwijkingen ten opzichte van normaal het grootst, tot wel 6 graden Celsius warmer.
Overstroomde regenrivieren
In Ierland en langs de westkust van Engeland viel in februari de meeste regen, tot wel 250 mm. Dat leidde tot overstromende regenrivieren, net als bij ons langs de Duitse grens in Oost-Nederland. Ook op Jutland in Denemarken is er sprake van overstromingen vanwege een recordhoge maandhoeveelheid van meer dan 100 mm regen.
Deense boeren hebben kritiek op het waterbeheer. Het afwateringssysteem is volgens hen onvoldoende onderhouden. Net over de grens in de Noord-Duitse deelstaat Sleeswijk Holstein heeft de overvloedige regenval volgens hen tot veel minder wateroverlast geleid.
Hemelwater coördinator
Vlaanderen vormt de uitzondering op de regel dat de akkers in de landen rondom de Noordzee de aanblik geven van een modderpoel. Daar wijkt de hoeveelheid neerslag die in februari gevallen is minder af van normaal, al zijn ook in Vlaanderen maandtotalen tot 100 mm geregistreerd.
Terwijl in Nederland zelfs op de hoge zandgronden de droogtedreiging van de agenda verdwijnt, meldt de provincie Antwerpen de aanstelling van een speciale droogte en hemelwatercoördinator. De provinciale Dienst Integraal Waterbeheer wordt versterkt om de uitdagingen van het veranderende klimaat en de daarbij horende verdrogingsproblematiek aan te pakken.
Polen nog steeds droog
Iets verder van huis in delen van Polen is de droogteproblematiek ook zeker nog niet van de agenda verdwenen, meldt de Poolse vertegenwoordiging van het ministerie van LNV in haar wekelijkse nieuwsbrief. Dankzij de recente regenval in februari is het percentage bodemvocht gestegen maar er zijn nog steeds regio’s waar dit percentage slechts 35-45 procent bedraagt. Ook in het zuidelijk deel van Oost-Duitsland en langs de Poolse grens is het akkerland bij lange na nog niet verzadigd.
Voorlopig geen late kou inval
De recordzachte luchtmassa’s vol vocht die deze winter week in week uit tot diep in Rusland zijn opgestuwd hebben tot gevolg dat het wintergraan in grote delen van Europa veel minder winterhard is dan normaal. Bij een late kou inval kan dit alsnog uitwintering veroorzaken. Twee jaar geleden was dat nog het geval.
Tot nu toe staan de wintergranen in grote delen van Oost Europa er goed voor. Bovendien is er geen sprake een late kou inval in de weersverwachting. Niet in West Europa en ook niet in Oost Europa. Maar de depressietrein die deze winter met het volle gewicht over grote delen van Europa is gedenderd, komt de komende weken hoogstwaarschijnlijk wel tot stilstand.
Verwoestijning in Zuid Europa
De 14-daagse trend laat aanvoer van relatief zachte lucht uit Zuid-Europa zien, in plaats van noordoostelijke wind met vrieskou uit de poolstreken. In Zuid-Europa is er in tegenstelling tot de rest van het continent sprake van een aanhoudend tekort aan neerslag ten opzichte van normaal in de winter. De grote zorgen om verwoestijning blijven hier onverminderd op de agenda staan.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10886059/heel-europa-in-de-ban-van-weerdepressies]Heel Europa in de ban van weerdepressies[/url]