Shutterstock

Inside Aardappelen

Pootgoed fritesrassen raakt uitverkocht

25 Februari 2020 - Thomas Doornbos - 4 reacties

Het verlagingspercentage in de nacontrole ligt enorm hoog. Dit betekent dat veel pootaardappelen in klasse zijn verlaagd. Komt het areaal voor 2020 hierdoor in gevaar en heeft het gevolgen voor de export? Boerenbusiness vroeg het 4 handelshuizen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Die vraag legde Boerenbusiness voor aan 4 handelshuizen. Volgens Gerard Backx, directeur van HZPC, leidt het hoge verlagingspercentage niet tot een verlaging van het totale areaal pootgoed. Voor sommige rassen - en dan vooral in de nieuwe rassen - creëert het wel een krappere positie voor HZPC. De verkoop van fritesrassen loopt goed door volgens Backx. Wel merkt hij dat de fritesindustrie in vergelijking met andere jaren iets later is met contracteren. Of er dus nog veel bijkomt, is afwachten.

Rassenverandering door CIPC
Bij Agrico is er meer vraag naar fritesrassen. Met name naar de rassen Premiere, Fontane en Markies is veel vraag. Ook de vraag naar rassen met een goede kiemrust, zoals Markies, neemt toe. Dit komt door de actuele CIPC-discussie.

Ook Agrico verwacht in 2020 geen daling in het totale pootgoedareaal van de leden. De coöperatie verwacht zelfs wederom een areaalgroei bij de leden. Naar eigen zeggen heeft Agrico ook voor de hoge klasses voldoende pootgoed beschikbaar om voor oogst 2020 uit te leveren. Het verlagingspercentage is sterk afhankelijk van het ras en het gebied. In vergelijking met de landelijke cijfers heeft Agrico een lager verlagingspercentage, zo laat het weten. Dat wijdt het bedrijf aan de geografische spreiding van zijn telers en het rassenpakket. De telers die teleurstellende uitslagen hebben ontvangen in de nacontrole besluiten om meer pootgoed aan te kopen dan in andere jaren.

Probleem met klasse E
Wel heeft Agrico voor sommige bestemmingen een tekort aan klasse E aardappelen gehad. Dit probleem werd in combinatie met de schurftschalen nog groter. Er is het afgelopen jaar een enorm tekort aan klasse E in schurftschaal 1 geweest. Er is een klein aantal rassen welke niet volledig uitverkocht zullen raken. De fritesrassen bij Agrico raken wel volledig uitverkocht. 

Meer fritesrassen, minder export
Ook aardappelhandelshuis Q-potato merkt dat in vergelijking met andere jaren de fritesfabrieken iets later zijn begonnen met contracteren, vertelt mede-eigenaar Wouter Mutsaers. Volgens hem verloopt de verkoop op het moment goed. Q-potato is momenteel druk bezig met het onderbrengen van de fritesaardappelrassen. Ook hij verwacht dat het totale areaal voor 2020 stabiel blijft, en misschien zelfs licht gaat stijgen. Wel ziet hij een verschuiving in het areaal van exportrassen richting de fritesrassen. Dit komt door problemen met virus en schurft. De industrierassen zijn iets toleranter dan de exportrassen. Hierdoor zullen er meer industrierassen geteeld worden. Vooral rassen als Desiree en Spunta gaan dalen in areaal, zo is de verwachting

Er is volgens Mutsaers bij Q-potato geen tekort aan klasse E aardappelen. Er was namelijk vanaf het begin van het verkoopseizoen, tot aan eind december, geschetst dat er een tekort zou zijn aan klasse E. Volgens Mutsaers is er op dit moment nog genoeg voorraad klasse E’s.

Ook bij Interseed verloopt de verkoop van de fritesrassen goed. Van het grootste ras van Interseed, Zorba, is de verkoopplanning al bijna compleet. Hetzelfde geldt voor het chipsras Austin. Interseed wil de komende jaren dan ook uitbreiden in beide rassen. Van Miss Malina is er nog genoeg pootgoed over. De groei van dit ras is niet zo groot als werd verwacht. Het grootste ras Zorba is weinig virusgevoelig en daarom ook gewild voor aankomend jaar, zo laat Henk Feddes weten. Ook is het een vroeg ras, wat helpt om eventuele problemen met CIPC te voorkomen.

Hoge vrisudruk
Over 1 ding zijn de handelshuizen het allemaal eens. De verwachting is dat de virusdruk voor aankomend jaar vanaf het begin van het seizoen al hoog zal zijn. Dat heeft alles te maken met het feit dat er tot nu toe nog geen strenge winterperiode is geweest. Zeker gezien het beperkte middelenpakket is de virusdruk een zorg voor de sector.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden