Agrifoto

Inside Pootaardappelen

Luizenexplosies maken bestrijding uitdagend

3 Februari 2020 - Thomas Doornbos

In de aankomende jaren heeft de pootaardappelsector steeds meer te maken met randvoorwaarden die de teelt bemoeilijken. Door het wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen voor bijvoorbeeld de luizenbestrijding en de loofdoding staat de teelt een uitdaging te wachten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Delphy organiseerde op 30 januari 2020 de vijfde landelijke pootaardappeldag. Tijdens het programma vertelt Jan Salomons van Delphy over de resultaten van het virusonderzoek en de aanpak van virus. Ook het onderzoek over de loofdoding in pootaardappelen zonder Reglone is een actueel onderwerp.

In het onderzoek naar de luizendruk waren proeven gedaan met verschillende methoden van luizenbestrijding. In de proefvelden die omringd waren met 100% y-virus besmette aardappelen (om de virusdruk zo hoog mogelijk te krijgen) werd getest met de hoeveelheid minerale oliën, insecticiden en de frequentie/combinatie van de middelen. Deze proef is uitgevoerd in 2018 en 2019. Wat opvalt is dat de hoge luizendruk in 2019 deels te verklaren valt door de in vergelijking late luizendruk-explosie uit 2018. Doordat deze hoge luizendruk zo laat in het jaar (juli) enorm toenam werkte dit door naar het begin van seizoen 2019, waar de luizendruk gelijk vanaf het begin al relatief hoog was.

Uit de proeven kwam naar voren wat de sector misschien al wel langer wist. De beste resultaten uit het onderzoek kwam van een snel interval in toepassing van minerale oliën. De beste resultaten werden behaald in de proef waar 2x per week 3 liter Olie-H werd gespoten. Hieruit kon de conclusie getrokken worden dat een klein interval in toepassing van minerale oliën en gelijk vanaf de beginfase de beste resultaten werden gehaald. Wat betreft insecticiden is de conclusie dat om de 2-3 week een volle dosering luizendoder volstaat. Waarbij het ideale spuitmoment s ‘avonds of s ‘nachts is.

De Brancheorganisatie Akkerbouw heeft opdracht gegeven aan Delphy om ook onderzoek te doen naar de mogelijkheden in de loofdoding. Dit natuurlijk naar aanleiding van het verdwijnen van de middelen Finale en Reglone.

Het onderzoek bestond uit het toepassen van verschillende combinaties en toepassings-volgordes van de overgebleven middelen Quickdown, Spotlight Plus en Affinity Plus. Waarbij Spotlight Plus en Affinity Plus dezelfde middelen zijn onder een andere naam. Deze middelen waren vergeleken met onder andere Reglone. De conclusies uit het éénjarige onderzoek waren duidelijk, met alleen Quickdown en Spotlight Plus werkt de loofdoding simpelweg een stuk langzamer en minder effectief.

Voor een echt snel en effectieve manier van loofdoding moet dan ook uitgeweken worden naar de loofklapper met eventueel looftrekken. Hierbij heeft klappen natuurlijk op zijn beurt weer nadelen in de pootgoedteelt (verspreiding van onder andere bacteriën). Wanneer men toch gaat voor Quickdown en Spotlight Plus is het belangrijk om eerder te beginnen met de bespuitingen, het duurt minimaal 5 week voor de knol pas echt loslaat van de plant. Ook is het advies om de stikstof bemesting misschien nog wat verder aan te scherpen, zeker voor de latere rassen. Al met al brengt het loofdoden hogere kosten met zich mee het aankomende jaar.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden