Agrifoto

Nieuws Vereinigte Hagel

Meer maatwerk in Brede Weersverzekering

8 Januari 2020 - Niels van der Boom

Gewasverzekeraar Vereinigte Hagel maakt meer maatwerk mogelijk in hun Brede Weersverzekering voor komend groeiseizoen. Vanaf dit jaar hoeft geen assurantiebelasting meer te worden afgedragen. De verzekeraar verwacht daarom dat telers eerder een verzekering afsluiten. "Verzekeren is nog nooit zo interessant geweest", beweert directeur Jan Schreuder.

Verzekeraars en belangenbehartigers hebben lang gepleit voor het afschaffen van de 21% assurantiebelasting op de Brede Weersverzekering (BWV). Eind november 2018 werd deze aangekondigd. Vanaf 2020 is de verzekering belastingvrij. Daarnaast is de schadedrempel van 30% verlaagd tot 20%.

15% groei verwacht
Vereinigte Hagel is naar eigen zeggen met een marktaandeel van 57% de grootste verzekeraar op het gebied van de BWV. Het is in meerdere Europese landen actief en sinds 2005 in Nederland. In 2019 bedroeg de omzet van de Nederlandse tak €11,9 miljoen. Het aantal BWV-deelnemers bedroeg afgelopen jaar ruim 1.900 bedrijven, waarvan ruim 1.000 bij Vereinigte Hagel. In 6 jaar tijd is het aantal deelnemers ruim verdubbeld, zowel landelijk als bij VH. Voor 2020 wordt een groei van 15% verwacht, door de financiële voordelen.

"Naast de voordelen heeft de overheid de tegemoetkoming verlaagd van 65% naar 63,7%”, laat Schreuder weten. “Dat is jammer, maar de assurantiebelasting was voor ons significanter. “Bij het invullen van de Gecombineerde Opgave kun je een vinkje zetten voor deelname aan de BWV. Ook wanneer je niet deelneemt, raad ik aan het aan te vinken. Je kunt dan namelijk later toch nog instappen, en je zit nergens aan vast. Vervolgens geef je aan wanneer de tegemoetkoming moet worden uitgekeerd. Vereinigte Hagel brengt alleen de netto-premie in rekening aan de teler.”

Meer maatwerk
Voor seizoen 2020 voert VH enkele wijzigingen door om meer maatwerk te kunnen leveren. Bij zware regen wordt de schadedrempel van 21% aangevuld met een optionele drempel van 8%. "Heeft meer dan 8% van het perceel waterschade, dan start de verzekering met uitkeren", licht Schreuder toe. "Zo beginnen we eerder met uitkeren. We trachten zo snel mogelijk verzekeringsgeld uit te keren. Op 15 november 2019 was 90% van al het geld over seizoen 2019 reeds uitgekeerd."

VH kan snel uitkeren, omdat het niet kijkt naar marktprijzen of poolresultaten. De teler bepaalt vooraf het verzekerde bedrag per hectare. Dit wordt door VH als leidraad gehanteerd.

Neerslag per maand
Wanneer binnen 24 uur 50 millimeter neerslag valt of 85 millimeter in 110 uur, wordt gesproken van wateroverlast. Daarnaast kent VH een drempel van 180 millimeter binnen 14 dagen en 240 millimeter binnen 28 dagen. "Die laatste 2 zijn in de praktijk het meest voorkomend en meest risicovol", weet Schreuder. "In jaren als 1998 viel landelijk een hele maand onophoudelijk regen, waardoor je aan die 240 millimeter komt. Stortbuien van 50 millimeter vallen altijd lokaal." Bij een periode van 2 tot 4 weken wordt 50% van de maximale verzekerde waarde uitgekeerd.

Een andere optie is een eigen risico van 90% opbrengstderving bij droogteschade. "Deze is bedoeld voor telers die kunnen beregenen en door het verhogen van de drempel op hun premie willen besparen", aldus Schreuder. Standaard bedraagt het eigen risico 30%.

Plaatsbepaling
Om nauwkeuriger te kunnen spreken over wateroverlast of droogteschade, vertrouwt VH vanaf 2020 niet langer op de kaarten van het KNMI. "Deze zijn te algemeen en missen detail", zegt Schreuder. "De Hydronet-kaarten geven het neerslagtekort of overschot per gemeente aan. Voor wateroverlast maakten we hier al gebruik van en dit jaar gaan we dat ook voor droogte doen. Vanaf een neerslagtekort van 250 millimeter wordt over droogteschade gesproken. In beregende percelen wordt geen onderscheid gemaakt. Deelnemers kunnen de kaarten zelf inzien, wat het transparant maakt."

Wie zijn BWV wil vergelijken tussen aanbieders moet deze voor 1 november vrijblijvend opzeggen. Schreuder benadrukt dat iedere verzekering uniek is, wat vergelijken moeilijk maakt. Iedere gemeente kent bij VH zijn eigen premie, omdat de weerrisico’s nu eenmaal per gebied verschillen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden