Bijna alle suikerbieten in Nederland zijn gerooid. Nog 2% zat aan het begin van week 1 in de grond, becijfert Suiker Unie. Het gaat om een kleine 1.600 hectare. Daarmee is de rooivoortgang ongeveer gelijk aan oogst 2017.
Een cijfer van 2% betekent, op het totale areaal van 79.210 hectare, dat nog 1.584 hectare in de grond zit. In Noord- en Zuid-Holland moeten nog de meeste bieten worden gerooid. Het gaat daar om 5% van het totaal. In West-Brabant zit nog 4% van de bieten in de grond. Op de Zeeuwse eilanden is dat 3%. De Flevopolder en noordelijke dal- en veengronden zijn klaar.
Oogst iets later
Aan de start van het jaar was de bietenoogst van 2018 inmiddels bijna geklaard. Oogst 2017 sleepte wel langer door. Tot eind januari werden toen nog suikerbieten gerooid. In week 1 van 2018 zat eveneens 2% in de grond. Dat correspondeerde echter wel met een groter areaal, waardoor het om 1.700 hectare ging. Ook toen was het nat. Suiker Unie schat in dat komende week de laatste bieten worden geoogst.
Laag suikergehalte
Het tarrapercentage is hoog. In de 16e campagneweek komt deze op gemiddeld 13,2% uit. Het suikergehalte blijft met 16,2% stabiel laag en 1,2% onder dat van vorig jaar. Het campagnegemiddelde staat nu op 16,34%. De suikerfabriek in Groningen verwerkt naar verwachting op 14 januari de laatste bieten. Dinteloord volgt op 17 januari. Ook het rooien van cichoreiwortels is nog niet afgerond.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10885175/bietenoogst-op-een-haar-na-gevild]Bietenoogst op een haar na gevild[/url]