Shutterstock

Inside Akkerbouw

Komst winter beïnvloedt akkerbouwmarkten

2 December 2019 - Niels van der Boom

Nu de laatste maand van het jaar van start is gegaan, heeft in Europa ook het eerste winterweer zijn intrede gedaan. Zo ging het kwik in onder meer Duitsland omlaag naar circa -5 graden Celsius. Het natte en koude weer heeft tevens invloed op de akkerbouwmarkten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De laatste raming van Aviko Potato van het nog te rooien aardappelareaal in Nederland, kwam 22 november uit op 5%. Omgerekend betreft het zo'n 2.800 hectare. Na een natte laatste week van november is daar weinig in veranderd.

Resterend aardappelareaal
In Noord-Holland moeten de meeste aardappelen nog gerooid worden. Het gaat om ongeveer 800 hectare. Flevoland volgt, met 2% à 3% nog te rooien (zo'n 200 hectare). In de andere provincies is de aardappeloogst nagenoeg afgerond, op een enkel hoekje na. Bijvoorbeeld in het zuidwesten, waar het rooien gewoonweg niet gaat op de zware kleigrond. Ook zijn niet alle uien van het land, al gaat het hier niet om honderden hectares.

Eind november moest in België naar schatting nog 1.400 hectare worden gerooid. De situatie is daarmee vergelijkbaar met Nederland. Met name in Vlaanderen zaten nog aardappelen in de grond (1.000 hectare). Ook daar kunnen nog niet alle rooiers schoon in de schuur en is het aanhoudend nat. Ook in Noord-Frankrijk zijn niet alle aardappelen uit de grond.

Situatie Engeland
Het Verenigd Koninkrijk blijft een uitzondering op de regel, met nog flink wat te rooien. Het gaat hoofdzakelijk om frites- en chipsaardappelen. De telers proberen nog hectares uit de grond te peuteren, al gaat dit uiterst moeizaam. Die aardappelen moeten bijna direct verwerkt worden, omdat ze niet geschikt zijn voor de bewaring. Bovendien heeft het land opnieuw met lokale overstromingen te kampen. Ook nachtvorst bemoeilijkt het rooiwerk.

Niet alleen voor aardappelen is het een veldslag. De Britse akkerbouwers zitten met de handen in het haar, omdat nog veel tarwe en gerst gezaaid moet worden. Naar schatting daalt het areaal wintertarwe met 10% tot 20%, wat door zomergranen wordt ingevuld.

Maïsoogst vertraagd
In Frankrijk zit 80% van de tarwe in de grond, waarmee het zaaien 1 week achterloopt op het meerjarig gemiddelde. Ook hier is het een feit dat het areaal wintertarwe flink lager uitkomt. In oktober en november viel 70% meer neerslag dan gemiddeld en in het Verenigd Koninkrijk was dat zelfs 143%. Het regenachtige weer bemoeilijkt ook de oogst van korrelmaïs. De kwaliteit hiervan is inmiddels tanende op veel plekken.

De Nederlandse akkerbouwers hebben ook nog lang niet alle tarwe in de grond zitten. Daar waar laat geoogst is (op de klei), moet nog het nodige bewerkt en gezaaid worden. In Duitsland hebben de telers niet met deze problemen te kampen gehad. Alleen daar waar suikerbieten staan, moet nog tarwe worden gezaaid. Verder oostelijk, in Polen, is het zelfs iets te droog. Door warm weer in oktober en november zijn graangewassen inmiddels goed ontwikkeld.

Winterweer
In Polen daalde het kwik afgelopen dagen enkele graden onder 0. Ook de komende week is dat, vooral ’s nachts, het geval. Het weer verloopt droog deze week in Europa. In het zuiden van Duitsland en de Ardennen viel dit weekend 2 tot 3 centimeter sneeuw. Echt streng winterweer wordt niet verwacht, met louter wat nachtvorst. Voor de bietenoogst is dat geen ramp, al moeten hopen lokaal wel afgedekt worden.

Tarwe gevoelig
Akkerbouwers, met name in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, hebben zorgen over de graangewassen die wel zijn gezaaid. De stand is wisselend door veel neerslag. Komt er streng winterweer, dan zijn de tarwepercelen uiterst gevoelig. Dat drijft de tarwemarkt op. Verkopers zijn terughoudend met deze situatie in het achterhoofd.

Kijken we naar de weersverwachtingen voor de lange termijn dan wordt op dit moment geschreven over wisselvallig weer met regelmatig buien. Vooral ’s nachts is sprake van een klein beetje vorst. Overdag liggen de temperaturen enkele graden boven 0. Tot en met Kerst wordt gesproken over zacht en nat weer.

Strenge vorst?
Inmiddels is de meteorologische winter (1 december) van start. Sommige meteorologen wagen zich aan het doen van een langetermijnverwachting. Zo heeft weerman Piet Paulusma het over een behoorlijk pak sneeuw en 1 of 2 langere perioden met flinke kou. Het begint echter rommelig, met kwakkelend weer.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden