Door diverse Europese regelgeving is de toelating van nieuwe biologische gewasbeschermingsmiddelen onnodig duur, stug en tijdrovend. Dat blijk uit nieuw onderzoek van onder meer Wageningen University & Research (WUR).
De onderzoekers stellen dat er hierdoor minder duurzame middelen (op basis van micro-organismen) op de markt komen. Dit staat haaks op de snelle, groene transitie van de landbouwsector die de Europese Unie en de Nederlandse overheid voor ogen hebben. Zo pleitte het Europees Burgerinitiatief deze week al voor volledige uitbanning van synthetische gewasbeschermingsmiddelen in 2035.
Te strikt
Een conclusie die in het onderzoek getrokken wordt, is dat de eisen voor toelating vaak te strikt zijn. De toelating van 1 biologisch middel kan wel 5 jaar duren. Volgens Jürgen Köhl, een onderzoeker bij de WUR, moeten biologische middelen op een andere manier beoordeeld worden dan de chemische middelen. "Om daadwerkelijk stappen te kunnen maken naar een duurzame landbouw, moet de toelating van de biologische middelen sneller en goedkoper worden."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10884825/toelating-biomiddelen-duur-stug-en-tijdrovend]'Toelating biomiddelen duur, stug en tijdrovend'[/url]