Agrifoto

Nieuws PFAS-norm

Tarragronden akkerbouw groot probleem door PFAS

27 November 2019 - Jeannet Pennings - 16 reacties

De akkerbouwsector doet dringend beroep op de overheid om spoedig met werkbare regels rond PFAS te komen. Dit omdat tarragronden van onder andere suikerbieten, aardappelen en peen momenteel geen kant op kunnen.

Bij het oogsten van diverse akkerbouwgewassen komt veel zand en grond met de producten mee van het land; dit seizoen is dat extra veel door de natte rooiomstandigheden. Die grond wordt normaliter teruggeleverd aan de landbouwsector of gebruikt in de woningbouw en infrastructuur. Dat gebeurt op basis van de 'Fabrikant Eigen Verklaring' (FEV), een verklaring waarmee de grondleverancier aantoont dat deze grond schoon is. In dat proces stuit de sector nu op problemen, wat alles te maken heeft met de huidige PFAS-maatregelen.

PFAS is een verzamelnaam voor chemische stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen. Door emissies en incidenten zijn de stoffen onder meer terecht gekomen in de bodem, bagger en het oppervlaktewater. De overheid hanteert sinds 1 oktober een tijdelijk handelingskader PFAS. Dit heeft tot gevolg dat de grond of bagger niet meer mag worden verplaatst als het per kilo grond meer dan 0,1 microgram PFAS bevat. De FEV volstaat niet meer, er moet een individuele partijkeuring uitgevoerd worden.

Extra handelingen en kosten
"Individuele keuringen zijn voor de sector geen werkbaar alternatief", zo zegt Dirk de Lugt, de voorzitter van de Brancheorganisatie Akkerbouw. Hij heeft de kwestie dinsdag 26 november aangekaart in een brandbrief aan de ministers Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). "Gezien de grote volumes zijn individuele partijkeuringen in de praktijk onhaalbaar, omdat er extra opslag nodig is. Daarnaast is het zeer kostenintensief, wegens de extra keuringen, handelingen en transport. Daarbij hebben die keuringen geen meerwaarde, omdat dit gaat om circulerende akkerbouwgrond waar niets aan wordt veranderd of toegevoegd."

De tarragronden worden nu opgeslagen op de eigen terreinen van de verwerkingsbedrijven, maar deze raken snel vol. BO Akkerbouw wil nu snel duidelijkheid over de status van het instrument FEV. "De actuele situatie bedreigt de continuïteit van onze activiteiten", aldus De Lugt. Daarnaast pleit hij voor een werkbare PFAS-norm, waarbij rekening wordt gehouden met wat in het milieu aanwezig is. Volgens BO Akkerbouw zijn er inmiddels meer dan 10 partijkeuringen uitgevoerd waaruit blijkt dat het PFAS-gehalte ruim onder de risicogrenswaarden ligt.

Kan de norm omhoog?
Met de huidige norm is bijna alle grond in Nederland vervuild. De norm is niet gekozen om gezondheid te beschermen, maar omdat het de laagste waarde is die in een laboratorium kan worden gedetecteerd. Immers, de mensen die met de grond werken, hoeven pas veiligheidsmaatregelen te nemen bij 8,9 microgram PFAS per kilo grond. Dat getal ligt 89 keer hoger dan de huidige 0,1 microgram per kilo grond. Het RIVM onderzoekt op dit moment of de norm omhoog kan. Uiterlijk 1 december komt daar duidelijkheid over.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
16 reacties
Harry 27 November 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10884823/tarragronden-akkerbouw-groot-probleem-door-pfas]Tarragronden akkerbouw groot probleem door PFAS[/url]
Grond is een groter probleem dan het voedsel zelf

Overheid is banger voor vervuilde grond dan het product zelf wat de bevolking eet
abn 27 November 2019
wat een onzin grond word al 100 jaar terug gereden naar het perceel waar het product geoogst is , en dat blijft zo geen gezeur en onnodige onzin erbij voor de landbouw de emmer loopt over er is niks aan de hand .er worden alleen maar problemen gemaakt die er niet zijn
bieten 27 November 2019
Suikerbieten met de muis laden.
Abonnee
Peter 27 November 2019
Getallen kloppen niet of sommetje klopt niet. 8,9 is 89 maal 0,1 en niet 8.900. Blijft wel dat huidige norm niet werkbaar is (en m.i. ook ver van ongezonde waarde) en dus snel moet worden aangepast.
Charel 27 November 2019
De grond bij van Veldhoven voor de deur gooien. Eens kijken of die dan wordt opgeruimd. Wat een tut.
Westbrabander 27 November 2019
Ik zie wel mogelijkheden voor een mooie skipiste in Dinteloord.
Abonnee
roy 27 November 2019
dit is toch wel het zoveelste bewijs dat de politiek helemaal de weg kwijt is.
Abonnee
Zuidboer 27 November 2019
roy schreef:
dit is toch wel het zoveelste bewijs dat de politiek helemaal de weg kwijt is.
Nog even en alles ligt plat door alle regeltjes die ze verzinnen. Moet je eens opletten hoe snel de chaos en paniek uitbreekt om nog niet te spreken op de uitwerking straks op de economie. Binnen no time breekt er weer een recessie uit.
Kjol 27 November 2019
Ben benieuwd waar we over 10 jaar staan, of niet meer bestaan.
geert 27 November 2019
Norm moet nog scherper, snelheid moet naar max 70 en de N norm naar 0,00., economie helemaal kapot, iedereen aan het werk in onderzoeksbureaus.
Knos 28 November 2019
Hahahahahahaha, zelfs als ze je straks onder de grond willen stoppen mag de grond niet terug de kuil in. Hahaha.
Hoe onvoorstelbaar ver zijn we nu toch gezakt met elkaar. Wordt nu echt tijd dat er eens wat gedaan wordt aan deze gekte. Maar hoe? De yuppen en graaiers zitten aan het roer en zo gauw er 1 van ons doorstoot naar de bestuurlijke elite wordt het ook een yup of een graaier. En maar meelullen met de grootst mogelijke onzin vaak tegen beter weten in. Ik slaap er gewoon niet meer van
ook boer 28 November 2019
helemaal mee eens, lid worden van de nieuwe omroep “ongehoord Nederland” en hopen dat die wel een realistische beeld van de staat van ons land geeft zodat de gewone man het ook weer weet hoe het in werkelijkheid zit.
kman 28 November 2019
vandaag hoorde ik een gerucht dat bij tulpen in nettenteelt ook pfas in de grond achterblijft, kan dit kloppen ?
Kjol 28 November 2019
Verbieden dan zeker die netten, gewoon alles verbieden dat doen ze het liefst. Straks overal bos planten en de dijken doorsteken.
DUH 29 November 2019
kman schreef:
vandaag hoorde ik een gerucht dat bij tulpen in nettenteelt ook pfas in de grond achterblijft, kan dit kloppen ?
Lijkt me duidelijk, 10 jaar na laatste tulpenteelt nog steeds stukken net in de kopeg.
regelbedenker 29 November 2019
is normaal, vroeger was de norm, als iets gemeten kan worden, dan is het niet goed, maar de apparatuur is zoveel nauwkeuriger geworden dat zowat alles gemeten wordt. We moeten wel realistisch blijven
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden