De akkerbouwsector doet dringend beroep op de overheid om spoedig met werkbare regels rond PFAS te komen. Dit omdat tarragronden van onder andere suikerbieten, aardappelen en peen momenteel geen kant op kunnen.
Bij het oogsten van diverse akkerbouwgewassen komt veel zand en grond met de producten mee van het land; dit seizoen is dat extra veel door de natte rooiomstandigheden. Die grond wordt normaliter teruggeleverd aan de landbouwsector of gebruikt in de woningbouw en infrastructuur. Dat gebeurt op basis van de 'Fabrikant Eigen Verklaring' (FEV), een verklaring waarmee de grondleverancier aantoont dat deze grond schoon is. In dat proces stuit de sector nu op problemen, wat alles te maken heeft met de huidige PFAS-maatregelen.
PFAS is een verzamelnaam voor chemische stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen. Door emissies en incidenten zijn de stoffen onder meer terecht gekomen in de bodem, bagger en het oppervlaktewater. De overheid hanteert sinds 1 oktober een tijdelijk handelingskader PFAS. Dit heeft tot gevolg dat de grond of bagger niet meer mag worden verplaatst als het per kilo grond meer dan 0,1 microgram PFAS bevat. De FEV volstaat niet meer, er moet een individuele partijkeuring uitgevoerd worden.
Extra handelingen en kosten
"Individuele keuringen zijn voor de sector geen werkbaar alternatief", zo zegt Dirk de Lugt, de voorzitter van de Brancheorganisatie Akkerbouw. Hij heeft de kwestie dinsdag 26 november aangekaart in een brandbrief aan de ministers Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). "Gezien de grote volumes zijn individuele partijkeuringen in de praktijk onhaalbaar, omdat er extra opslag nodig is. Daarnaast is het zeer kostenintensief, wegens de extra keuringen, handelingen en transport. Daarbij hebben die keuringen geen meerwaarde, omdat dit gaat om circulerende akkerbouwgrond waar niets aan wordt veranderd of toegevoegd."
De tarragronden worden nu opgeslagen op de eigen terreinen van de verwerkingsbedrijven, maar deze raken snel vol. BO Akkerbouw wil nu snel duidelijkheid over de status van het instrument FEV. "De actuele situatie bedreigt de continuïteit van onze activiteiten", aldus De Lugt. Daarnaast pleit hij voor een werkbare PFAS-norm, waarbij rekening wordt gehouden met wat in het milieu aanwezig is. Volgens BO Akkerbouw zijn er inmiddels meer dan 10 partijkeuringen uitgevoerd waaruit blijkt dat het PFAS-gehalte ruim onder de risicogrenswaarden ligt.
Kan de norm omhoog?
Met de huidige norm is bijna alle grond in Nederland vervuild. De norm is niet gekozen om gezondheid te beschermen, maar omdat het de laagste waarde is die in een laboratorium kan worden gedetecteerd. Immers, de mensen die met de grond werken, hoeven pas veiligheidsmaatregelen te nemen bij 8,9 microgram PFAS per kilo grond. Dat getal ligt 89 keer hoger dan de huidige 0,1 microgram per kilo grond. Het RIVM onderzoekt op dit moment of de norm omhoog kan. Uiterlijk 1 december komt daar duidelijkheid over.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10884823/tarragronden-akkerbouw-groot-probleem-door-pfas]Tarragronden akkerbouw groot probleem door PFAS[/url]
dit is toch wel het zoveelste bewijs dat de politiek helemaal de weg kwijt is.
vandaag hoorde ik een gerucht dat bij tulpen in nettenteelt ook pfas in de grond achterblijft, kan dit kloppen ?