In Berlijn komen vandaag, dinsdag 26 november, naar schatting 10.000 boeren uit heel Duitsland bijeen. Trekkercolonnes zijn al sinds zondagmiddag onderweg naar de hoofdstad. Het gaat om het grootste boerenprotest ooit. De motieven om te demonstreren zijn veelal vergelijkbaar met die uit Nederland.
Waardering voor het boerenvak, het alsmaar strenger wordend gewasbeschermingsmiddelenbeleid, aanscherpte mestnormen en bodemprijzen voor vlees en melk. Het zijn enkele hoofdredenen waardoor Duitse boeren het niet langer pikken en dinsdag 26 november het gebied rond de Brandenburger Tor bezetten. Onder andere CDU-landbouwminister Julia Klöckner spreekt de menigte daar toe. Ook de minister van milieu beklimt 's middags de bühne.
500 kilometer naar Berlijn
In totaal worden rond 10.000 boeren verwacht in de hoofdstad. Naar schatting 5.000 daarvan komen met de trekker. Een rit die, voor boeren uit bijvoorbeeld Beieren, 3 dagen kost en over ruim 500 kilometer gaat.
In Nederland was de halveringsuitspraak van D66-politicus Tjeerd de Groot de druppel die de emmer deed overlopen. Bij de oosterburen is dat de aanscherpte ‘Düngeverordnung’. Duitsland dreigt namelijk een Europese miljardenboete boven het hoofd te hangen, omdat nitraatgehaltes in het grondwater te hoog zijn. Daardoor worden de regels voor het uitrijden van drijfmest flink aangescherpt. Vooral in deelstaten met veel veehouderij, zoals Nedersaksen, zorgen de nieuwe regels voor problemen.
Eerlijke prijs en waardering
Ook in Duitsland zijn consumenten kritisch als het gaat om diergezondheid en stalcomfort, maar veelal niet bereid hier een meerprijs voor te betalen. Dat steekt de Duitse boeren. Zij vragen daarom om een eerlijke prijs, betere margeverdeling in de keten en waardering voor hun vak.
Minister Klöckner zegt begrip te hebben voor de protesterende boeren, die onterecht als vervuiler of dierenmishandelaar worden afgeschilderd in de media. Op 2 december staat een bijeenkomst gepland tussen bondskanselier Angela Merkel en 40 agrarische belangenbehartigers.
Verkeershinder
Het is niet voor het eerst dit jaar dat Duitse boeren protesterend de straat op gaan. Eind oktober, vlak na de Nederlandse protesten, werd ook al in meer dan 16 steden geprotesteerd. Lokaal zorgen de trekkers voor problemen met het verkeer, al verloopt het grotendeels ordelijk.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10884811/10000-duitse-boeren-de-straat-op-in-berlijn]10.000 Duitse boeren de straat op in Berlijn[/url]