Omnivent

Nieuws Aardappelbewaring

Nieuwe techniek belangrijk bij verdwijnen CIPC

25 Oktober 2019 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

Bewaarspecialist Omnivent werkt aan diverse technieken die het verdwijnen van de kiemremmer chloorprofam (CIPC) het hoofd moeten bieden. Zo wordt er onder andere ingezet op nauwkeurige monitoring van gassen in de bewaring.

"Door middel van chloorprofam konden aardappelen gemakkelijk rustig gehouden worden. Nu de kiemremmer wegvalt, wordt het voor de telers veel meer een uitdaging om het product rustig te houden met de goede bewaarmethoden en technieken", aldus Cor van Maanen, sales manager bij Omnivent.

Een van de manieren waarop Omnivent inspeelt op het wegvallen van de kiemremmer is het ontwikkelen van een module in hun bewaarcomputer Omnicuro. Middels deze module wordt het bewaarprogramma aangepast aan het gebruik van vervangende middelen (zoals 1.4 Sight en Biox-M).

Aangepast programma
De module zorgt ervoor dat een bewaarprogramma automatisch in gang treedt voor de toediening van de middelen. Na de toediening, zorgt deze bewaarcomputer ervoor dat de bewaring 48 uur hermetisch afgesloten blijft. Dit omdat de vervangende middelen gassen zijn en de aardappelen het middel goed moeten opnemen. Vervolgens wordt er geventileerd met lagere luchtsnelheid.

"Het wordt belangrijker om het product snel op bewaaromstandigheden te brengen. Er moet daarom zo snel mogelijk gedroogd worden, waardoor de wondheelperiode zo kort mogelijk is. In mijn ogen moet het product in 3 weken tijd naar de bewaartemperatuur worden gebracht. Daarom wordt mechanische koeling belangrijk. Ook een koele temperatuur is belangrijk, want hoe koeler het is, hoe minder bewaarmiddel je hoeft te gebruikten. Daardoor kan het middelengebruik met de helft gereduceerd worden", aldus van Maanen.

Uitproberen nieuwe middelen
Hij adviseert telers nu al te beginnen met het uitproberen van de nieuwe bewaarmiddelen in een deel van hun bewaring. "Telers kunnen dan nu al kennis maken met de verandering. Zo kunnen ze komend jaar bouwen op de ervaringen die ze nu opdoen." Aangezien die nieuwe bewaarmiddelen gassen zijn, is het belangrijk om te meten wat de concentraties van deze gassen zijn in de bewaring. Omnivent ontwikkelt daarom methoden om deze concentraties te kunnen meten. "Daardoor kan er nog beter geanticipeerd worden."

Van Maanen is trots op de Omnicuro. "Je krijgt meer mogelijkheden in de bewaring. Echter, met onze Omnicuro houden wij het mogelijk om dit op een handige manier te gebruiken. Het is eveneens ideaal dat je door de computer bewuster wordt van het bewaarproces. Uit statistieken die we verzamelen, kun je heel goed zien of het bewaren goed gaat. We leerden bijvoorbeeld dat minder ventileren beter is de voor de efficiëntie van de toepassing van 1.4 Sight. De telers moeten net zoveel vertrouwen krijgen in de Omnicuro als in gps-systemen."

Oogst 2019
Voor de bewaring van producten van oogst 2019 is het belangrijk dat er flink geventileerd wordt. Daarnaast is het belangrijk dat de temperaturen redelijk hoog blijven. "Het product is nat en koud. Je hebt dus de warmte nodig om drogend vermogen te hebben."

Bij Omnivent werken ongeveer 140 mensen. Behalve het hoofdkantoor in Zeewolde zijn er nog locaties in Hedel en in Polen. Het bedrijf produceert ongeveer 2.000 ventilatoren per jaar en is internationaal ingesteld. Naast standaardbewaringen, heeft Omnivent ook producten als de Omnibreeze. Dat helpt in droge landen het product vochtig genoeg te houden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Peter34 29 Oktober 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10884467/nieuwe-techniek-belangrijk-bij-verdwijnen-cipc]Nieuwe techniek belangrijk bij verdwijnen CIPC[/url]
@ van Maanen: hoezo "Er moet daarom zo snel mogelijk gedroogd worden, waardoor de wondheelperiode zo kort mogelijk is"
Gaat de wondheling sneller als het product droog is? Het tegendeel lijkt me eerder het geval
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden