Suiker Unie heeft de verwachte suikeropbrengst per hectare voor oogst 2019 naar beneden bijgesteld. Aan de hand van de nieuwe gegevens komt de suikeropbrengst uit op 13,5 ton per hectare gezet. De ongunstige omstandigheden leveren minder zoete bieten op. Ook in buurlanden is dat het geval.
De opbrengst van 13,5 ton suiker, bij een wortelopbrengst van 82 ton per hectare, is zo'n 500 kilo minder dan Suiker Unie eerder prognoseerde. De opbrengstverschillen per regio zijn echter zeer groot. De reden hiervan is droogte. Bietopbrengsten lopen van 50 tot boven de 100 ton per hectare. Dit bemoeilijkt het doen van een goede prognose, meldt Suiker Unie.
Hergroei kost suiker
Na de lange periode van droogte is het bietenblad opnieuw gaan groeien, omdat er significant wat neerslag gevallen is. Dit heeft een nadelig effect op het suikergehalte. Ook speelt mee dat het al weken niet echt zonnig geweest is. Tot slot zijn de temperaturen ’s nachts relatief hoog. Juist bij een lage temperatuur in de nacht, en mooi zonnig weer overdag, maken de bieten enorm veel suiker aan. Spanje is niet voor niets koploper in de suikerproductie per hectare.
Naast het maken van deze lastige berekeningen, heeft Suiker Unie tevens kopzorgen bij het laten draaien van de fabrieken. Die draaien momenteel op volle capaciteit, maar het is lastig de aanvoer op peil te houden. Door het natte weer kunnen de rooiers niet altijd vlot aan de gang. Dit heeft invloed op de beschikbare voorraad bieten.
In week 5 van de campagne bedroeg het suikergehalte 16,3%. Dit is gelijk aan de week daarvoor, al nam het suikergehalte toen met 0,4% af. In de provincie Zeeland zijn wel percentages van ruim 17% behaald. Vorig jaar kwam het landelijk gemiddelde uit op 17,6%. Ook in het tarrapercentage is een flink verschil zichtbaar. Die stond vorig jaar nog op 6,6%. Dat is momenteel 11,8%, al is dat niet uitzonderlijk.
Duitse cijfers
Ook in Duitsland kampen de verwerkers met een laag suikergehalte. Zaadleverancier Strube komt in haar proefrooiingen begin oktober op een wortelopbrengst die varieert tussen de 60 ton (Oost-Duitsland) en 95 ton per hectare (Beieren). Ook het suikergehalte varieert flink in de proeven, van 18% tot bijna 20%. Het meerjarig gemiddelde ligt echter in de meeste gevallen hoger. Bij bietenverwerker Pfeifer & Langen is het beter gesteld. Daar ligt het suikergehalte begin oktober boven de 20%. De opbrengst varieert eveneens flink, van 35 tot maximaal 80 ton per hectare.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.