Nederland heeft zich duidelijk uitgesproken tegen het verlenen van octrooien op planteigenschappen die verkregen zijn via klassieke veredeling. Hiervoor is een brief gestuurd aan het hoogste beroepsorgaan van het Europees Octrooibureau (EOB).
Het hoogste beroepsorgaan van het EOB, de Vergrote Kamer van Beroep, buigt zich momenteel over de octrooikwestie. Zij moet juridische duidelijkheid gaan geven. Zijn klassiek veredelde planten nu wel of niet octrooieerbaar?
Nederland zet zich al jaren in om octrooien op klassiek veredelde planten tegen te gaan. Sinds 1 juli 2017 worden deze niet meer verleend, dankzij een interpretatieve verklaring van de Europese Commissie. De discussie laaide eind 2018 echter opnieuw op toen het EOB oordeelde dat deze verklaring van de Europese Commissie geen juridische waarde heeft. Bovendien zou de gewijzigde uitvoeringsregel in strijd zijn met het Europees Octrooiverdrag.
Vrije toegang van belang
De president van het EOB heeft de kwestie nu via een speciale juridische procedure voorgelegd aan het hoogste beroepsorgaan van het EOB. Diverse EU-lidstaten, waaronder Nederland, hebben hun zienswijze ingestuurd. Kern van de Nederlandse boodschap is dat rekening moet worden gehouden met de interpretatieve verklaring van de Europese Commissie. Anders kan een probleem ontstaan bij de samenloop tussen het EU-recht en het Europees Octrooiverdrag.
“Vrije toegang tot kweekmateriaal is van groot belang voor het behoud van innovatie en om monopolisering tegen te gaan”, schrijft minister Carola Schouten (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in een kamerbrief waarin zij over de huidige stand van zaken informeert.
Op 1 lijn
Recent heeft het nieuwe Europees Parlement al een resolutie aangenomen, waarin wordt aangegeven dat planten en dieren die via essentieel biologische processen zoals klassieke kruisingen zijn verkregen niet octrooieerbaar moeten zijn. Schouten stelt tevreden vast dat Europa en haar lidstaten het standpunt ten aanzien van de octrooidiscussie delen. Het is nog niet duidelijk wanneer de Vergrote Kamer van Beroep van het EOB een uitspraak zal doen over de kwestie.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.