Shutterstock

Nieuws Weer

Waar bemoeilijkt regen de aardappeloogst?

30 September 2019 - Niels van der Boom - 3 reacties

Het midden en noorden van Nederland is in de laatste septemberweek op flink wat neerslag getrakteerd. Het verschil met Zuid-Nederland is groot. De lijn tussen te droog en te nat is weer groot. Start het rooiseizoen van de hoofdoogst nat?

De maand september eindigt nat, ondanks dat hij voor veel boeren als warm en droog de boeken in gaat. De neerslag die met name in de laatste week viel, is verspreid gevallen. Het zuiden en zuidoosten van Nederland blijft zeer droog.

Lokaal kletsnat
Lokaal is september goed geweest voor meer dan 160 millimeter in de meest extreme gevallen. Het meeste daarvan viel in de laatste dagen. Zo viel in de Noordoostpolder in 4 dagen tijd meer dan 100 millimeter. Het maandcijfer komt daarmee op bijna 170 millimeter. Ook in Noordoost-Groningen en Noord-Holland is het kletsnat.

Het zuidwestelijk akkerbouwgebied is er, als je wilt gaan rooien, beter vanaf gekomen. Daar is in de meeste gebieden minder regen gevallen: tussen de 15 en 20 millimeter. Toch zijn ook hier plekken waar het maandtotaal boven de 100 millimeter uitkomt.

Zuidoosten gortdroog
Hoe anders is het beeld verder naar het oosten. Met name de oostkant van Brabant is gortdroog, net als Noord-Limburg. Ook de afgelopen dagen viel daar nauwelijks neerslag, met soms maar 5 millimeter of minder. Het droge oosten heeft inmiddels ook iets meer neerslag gekregen.

België, Duitsland en Frankrijk
In België viel de voorbije dagen ook veel minder regen dan in Nederland. Een flinke bui was hier niet verkeerd voor de oogstwerkzaamheden. Zeker wat betreft aardappelen. Het bleef beperkt tot een paar millimeter. Over de hele maand gezien hebben de zuiderburen maar de helft van de neerslag gekregen in vergelijking met Nederland.

Vooral het noordwesten van Duitsland heeft de afgelopen dagen ook behoorlijk wat neerslag te verwerken gekregen. Dat komt de omstandigheden voor het rooiwerk alleen maar ten goede. Verder oostelijk is het echter droog. Het beeld in Frankrijk is vergelijkbaar. Ook hier viel mondjesmaat wat regen.

Sneeuw bemoeilijkt Canadese oogst
Hoe anders is het in Canada en de Verenigde Staten. De Midwest kampt met flink wat neerslag, wat de late oogst van maïs en soja bemoeilijkt. Die moet overigens in sommige staten nog van start gaan. In de noordelijke staten kan zomertarwe niet worden gedorst door aanhoudende neerslag. In Canada viel op plekken een behoorlijke bak met sneeuw, tussen de 10 en 80 centimeter.

De graanoogst is er verre van afgerond, waardoor het winterweer op een zeer slecht moment komt. Ook voor de aardappeloogst is dat een probleem. Aan de oostkust, op Prince Edward Island, hebben aardappeltelers te kampen met overvloedige neerslag. Die viel als gevolg van orkaan Dorian.

Marktexperts schatten in dan 10% tot 15% van de Canadese zomertarwe en koolzaad door de sneeuw een risico loopt. Gewassen gaan legeren met opbrengstverliezen tot gevolg. In de Canadese Provincie Saskatchewan is 30% van de tarwe en 17% van het koolzaad geoogst. De totale graanoogst staat op 40% gereed, tegenover 62% normaal. Beter weer wordt de komende 10 dagen verwacht, waardoor de oogst een herkansing krijgt.

Nat boerenprotest
In ons land wordt vooral dinsdag 1 oktober nog een flinke plons water verwacht, op de dag van de boerenprotesten in Den Haag. Daarna wordt het droger, met alleen in het weekeinde nog een bui. Ook in de tweede week van oktober wordt neerslag voorspeld, maar wel in veel mindere mate.

Insiders schatten in dat nog zo’n 20% van de Nederlandse uien moeten worden geoogst. Het grootste deel ligt wel gerooid, maar is nog niet opgeladen. Vooral in Noord-Nederland liggen nog veel uien. Telers in die regio’s hebben het over 50% van het areaal.

Ook in Flevoland moeten her en der nog uien worden opgeladen. De hoofdoogst fritesaardappelen is in het zuidwesten al losgebarsten, maar verder noordelijk moet deze eigenlijk nog beginnen. Lang niet alle percelen zijn doodgespoten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
ieder zijn loontje 30 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10884163/waar-bemoeilijkt-regen-de-aardappeloogst]Waar bemoeilijkt regen de aardappeloogst?[/url]
Zo zie je maar weer. In het zuid oosten veel droogte schade.
In het noord westen komt wellicht veel waterschade.
Zo krijg ieder boontje zijn loontje.

En hopelijk kan nu wel de prijs omhoog.

Of moet er eerst nog 10 graden vorst overeen?
kikker 30 September 2019
tot nu een mooi regentje om perfect te kunnen rooien straks!
Thomas 7 Oktober 2019
Volgens BB geeft de regen geen enkel probleem meer :)
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden