Shutterstock

Nieuws Wetsvoorstellen

Zijn mededingingregels straks wél helder?

12 September 2019 - Jeannet Pennings - 3 reacties

De eerder aangekondigde versoepeling van de regels rondom mededinging wordt momenteel vertaald naar de Nederlandse wetgeving. Dat geldt eveneens voor de aanpak van oneerlijke handelspraktijken. LTO Nederland hoopt in elk geval op meer duidelijkheid voor boeren en tuinders.

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft boeren en tuinders afgelopen voorjaar beloofd dat ze meer macht in de keten zullen krijgen. Daarvoor heeft de regering nu 2 wetsvoorstellen neergelegd: 1 voor een wijziging van de mededingingswet en 1 voor een aanpak van oneerlijke handelspraktijken. LTO Nederland dringt er in een reactie onder andere aan op een betere informatievoorziening vanuit de overheid. Wat mag er wel en wat mag er niet in de landbouw?

Uitzonderingen zijn al van kracht
Met de wijziging van de Mededingingswet wordt in de wet vastgelegd wat voor mededingingsuitzonderingen er bestaan voor boeren en tuinders. De uitzonderingen zijn al van kracht via Europese wetgeving (middels het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid). "In die zin verandert er dus niets", vertelt Klaas Johan Osinga van LTO Nederland. "Echter, de wijziging in de Nederlandse wetgeving maakt de bestaande uitzonderingen hopelijk wel zichtbaarder. Daarom dringen we aan op een goede voorlichting over de mogelijkheden voor samenwerking tussen boeren en tuinders in de markt."

Wat wel nieuw is, is de wetgeving tegen oneerlijke handelspraktijken die afgelopen voorjaar op Europees niveau tot stand kwam. Dat moet nu in Nederlandse wetgeving worden omgezet. "Het belangrijkste dat met de nieuwe wetgeving kán veranderen, is dat betalingstermijnen verbeteren, zodat boeren en tuinders eerder hun geld krijgen. We hebben het over binnen 30 dagen bij verse producten en binnen 60 dagen bij houdbare producten. Met de nadruk op 'kan veranderen', want als de leveranciers eventuele schendingen van deze nieuwe regels straks niet aanhangig maken, verandert er niets. Ook binnen coöperaties zal hier naar gekeken moeten worden."

Toenemende inkoopmacht
De discussie rond oneerlijke handelspraktijken speelt al jaren. Volgens LTO Nederland is er nu een wettelijke basis die boeren en tuinders moet helpen als ze ermee worden geconfronteerd. De organisatie plaatst wel enkele kanttekeningen bij het wetsvoorstel dat er nu ligt. Zo wordt onder meer aandacht gevraagd voor toenemende inkoopmacht van afnemers.

Verder moet de overheid duidelijk worden wat de bevoegdheidsverdeling is tussen de nieuwe wetgeving en de bestaande scheidsgerechten in de agrarische sector, waaronder in de akkerbouw. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) zal hier ook een rol in spelen, naast een nieuw op te richten geschillencommissie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
johan 12 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10883989/zijn-mededingingregels-straks-w-l-helder]Zijn mededingingregels straks wél helder?[/url]
minister moet maar verbieden dat verwerkers nog contracten mogen maken , zonder contracten zullen de prijzen vanzelf hoger worden.
tem 12 September 2019
geen producten invoeren die wij niet mogen leveren, en dan geen ikb of nl stempel er op als het niet nl is.
maka 13 September 2019
importproducten moeten geproduceerd zijn aan dezelfde spelregels als waaraan de Nederlandse boer zich moet houden!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden