Er is weer licht aan de horizon voor de suikermarkt. Na jaren van overproductie en grote voorraden is er voor het eerst een situatie van slinkende voorraden in zicht. India is momenteel de onzekere factor op de wereldwijde suikermarkt, in de plaats van Brazilië.
Waar de suikermarkt de laatste jaren gekenmerkt werd door overaanbod, stabiliseert dat langzamerhand. Afgelopen jaar had de suikermarkt nog te maken met een overaanbod van zo’n 10 miljoen ton, nu ligt dat overschot op 0,6 miljoen ton. Analisten van Rabobank verwachten dat dit verandert in een tekort van circa 4,2 miljoen ton in seizoen 2019/2020, al blijven de voorraden groot. Verwacht wordt dat suikerprijzen voor het einde van dit jaar stijgen naar ongeveer €261 per ton en in de loop van volgend jaar verder kunnen stijgen tot €265 per ton.
Lagere productie
Dat heeft te maken met een lagere productie in India, door droogte. De opbrengstverwachting ligt namelijk 5 miljoen ton onder de opbrengst van vorig jaar (ruim 33 miljoen ton). Ook voor de Europese Unie en Thailand wordt een lagere productie verwacht, onder meer door kleinere arealen. Daardoor zullen de wereldwijde voorraden krimpen. Dat zorgt voor een positievere stemming op de suikermarkt en naar verwachting een licht stijgende prijs.
Hoewel de analisten verwachten dat de prijs gaat stijgen, zijn er nog wel onzekere factoren. Zo heeft de op 1 na grootste suikerproducent; India, enorme voorraden. Hoewel dat zorgt voor de ongebruikelijke situatie dat het suikkerriet gebruikt wordt voor veevoer, blijft het een risico dat India met grote hoeveelheden suiker op de markt komt.
Daarbij spelen ook controversiële exportsubsidies een rol. Concurrerende landen (zoals Brazilië en Australië) hebben India hiervoor aangeklaagd bij de WTO (Wereldhandelsorganisatie). Dit zal echter op korte termijn niet voorkomen dat de exportsubsidies afgegeven worden. Een ander risico is dat niet alleen handelaren en boeren handelen op de suikermarkt. Circa 35% bestaat uit speculanten. De markt kan hierdoor snel veranderen.
Vraag naar ethanol positief
Doorgaans speelt Brazilië de belangrijkste rol op de suikermarkt. Dit jaar doet het land echter minder actief mee, omdat in Brazilië gefocust wordt op de productie van ethanol. Boeren krijgen daarvoor hogere prijzen. Dat blijkt ook uit het feit dat de exportcijfers 20% onder die van de afgelopen 10 jaar liggen. Verwacht wordt dat dit voorlopig zo blijft, omdat China in 2020 10% ethanol aan de brandstof gaat toevoegen, waardoor de vraag naar ethanol op peil blijft.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.