Shutterstock

Nieuws Witwaspraktijken

'Witwaspraktijken moeten nog bewezen worden'

18 Juli 2019 - Anne Jan Doorn - 9 reacties

De Nederlandse aardappel- en uienhandel is volgens het OM vatbaar voor witwaspraktijken. Drie bedrijven worden onderzocht op medewerking aan deze praktijken. De branchevereniging voor de Nederlandse aardappelhandel (NAO) en het GroentenFruit Huis reageren op de situatie.

Dick Hylkema, voorzitter bij de NAO, stelt dat de betrokken bedrijven momenteel onderzocht worden. “Het moet nog bewezen worden dat deze handelaren ook daadwerkelijk witwassen, daarover is nog geen conclusie getrokken door het OM.”

Hylkema vervolgt: "Het komt vaker voor in deze handel dat er gehandeld wordt met contant geld en binnen de regels mag dat ook gewoon. Het is wel zo dat deze regels steeds strakker worden, ook in andere sectoren. Ik vind dat deze regels in Europa gelijkgetrokken moeten worden."

Liever handelen via de bank
"Voor nu geldt dat er in verschillende West-Afrikaanse landen simpelweg geen goedlopend bankensysteem is. Bedrijven gebruiken daardoor contant geld, maar ook zij willen in principe veel liever handelen via banken, dat is veel betrouwbaarder", aldus Hylkema.

Het GroentenFruit Huis reageerde namens de Holland Onions Association (HOA). Een woordvoerder stelde dat negatieve publiciteit niet prettig is. Tegelijkertijd geeft de organisatie aan nog geen signalen te hebben ontvangen vanuit de sector of haar leden over mogelijke witwaspraktijken. De leden die het GroentenFruit Huis heeft gesproken, hebben aangegeven dat contante betalingen heel gebruikelijk zijn in sommige Afrikaanse landen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
dolly 18 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10883296/witwaspraktijken-moeten-nog-bewezen-worden]'Witwaspraktijken moeten nog bewezen worden'[/url]
naast een ander bankensysteem komt het ook vaak voor dat landen om inflatie te beteugelen het geld willen vast houden in eigen land.
En moet je elke grensoverschrijdende betaling laten onderteken.
probeer maar eens zaken te doen in Libië via de bank.. en dan ook nog met bederfelijke goederen.
100k overmaken vanuit Egypte naar Nederland via de bank voor een paar containers? kijk eens hoelang het duurt en wat er overblijft.
Zeeuw 18 Juli 2019
Inderdaad, Voorbeelden genoeg van rechtmatige betalingen uit die landen die maanden geblokkeerd worden omdat de boel onderzocht moet worden.
Achteraf blijkt geen probleem.
Maar je moet wel 3 maanden of langer wachten voordat je over je geld kunt beschikken.
Vraagje 18 Juli 2019
Het is in europa niet toegestaan ,deze praktijken, dus gewoonweg niet aan beginnen.Het heen en weer schuiven van vuilniszakken en koffers met geld ,kan in deze tijd niet meer.Als je zaken doet met zulke louche organisatie daar ,ben je op eigen gewin uit .Dan nu niet de boel hier goed proberen te praten .Ze vallen niet voor niks met zoveel politie bij je binnen.Gegokt (en vracht geld verdiend zwart) ,en nu op de blaren zitten.Aftikken en nu proberen op eerlijke manier je geld te verdienen.
Jokertje 18 Juli 2019
De kopers van de producten daar moeten in Euro's betalen en kunnen deze omwisselen door hun lokale valuta bij de bank te brengen en vragen om Euro's.

Alleen hebben de banken vaak niet genoeg Euro's om om te wisselen, dus kan dat langere tijd duren.

In de landen is er echter ook toerisme en hieruit komen veel van de Euro's en Usd en de banken willen deze graag wisselen tegen de lokale valuta maar vragen daar vaak een extreem hoge commissie voor, waardoor de mensen die Euro's of Usd hebben in die landen zich wenden naar de lokale wisselaar van valuta die tegen lagere commissie werkt dan de banken.

Het volgende probleem wat zich dan voordoet is dat de Euro's dan bancair over gemaakt kunnen worden welk wederom een flukse commissie kost.

Dat nog voor lief genomen lopen veel van deze lokale wisselaars rond zonder dat de overheid dit graag heeft, en dus als er grote bedragen in Euro's in omloop zijn kan het zijn dat de nationale bank en/of de overheid vragen stelt over de herkomst ervan, en of er op de correcte officiële manier gewisseld is.
Het geld kan dan wederom voor langere tijd vast staan, wat weer kan leiden tot het vragen om steekpenningen om het op te lossen.....

Moraal van het verhaal: Als je in Afrika contant geld vast hebt in een valuta die je vlot om kan wisselen, dan accepteer je dat, en lever het in bij je bank in Nederland.

En welke crimineel wil zijn geld in Euro's of Usd witwassen tegen een valuta die je slecht kan wisselen?

Het verhaal is aangegeven door exporteurs die zelf grotere speler willen worden op de Westkust, en op die manier de concurrent het leven moeilijk willen maken.



Ivo 18 Juli 2019
Hetgeen vraagje schrijft is niet juist, dit z.g.n. probleem ligt veel gecompliceerder. Doordat de europeese elite een totalitair overzicht van de bevolking wil;, hebben zij in het leven geroepen dat alle transacties boven de 10.000 euro gemeld moet worden door de banken. Maar diezelfde banken kunnen met die banken uit die landen heel moeilijk of geen letter of credit regelen of krijgen; zo nu wij toch heel graag handel willen en blijven drijven met die landen vind ik het weer heel jammer dat er door onze overheid weer zo wordt gereageerd naar de media toe. Hier wordt dan gesuggereerd dat het allemaal witwaspraktijken zijn- louche organisaties zijn en zo verder. Zulke berichtgeving is heel ver onder de maat. Maar wat kunnen wij verwachten van onze ambtenaren die van agrarisch en handel de eerste letter verstand niet hebben. Deze reactie is heel jammer en heel zwaar overtrokken. Willen ze nu echt alles naar de mallemoer helpen.
Vraagje 18 Juli 2019
Als de handel daar in die landen op deze manier moet lopen???Dan weet je ook dat je linksom cq rechtsom,met zulke bedragen bij de banken tegen de lamp gaat lopen .Waarom dan de dialoog niet gezocht met de verschillende instanties ,die dit in de gaten moeten houden en daar over gaan, We hebben het hier niet over kleine bedragen.Als je dan denkt,hier kan ik Nederland wel eens last mee krijgen,dan is misschien geen handel doen ook een optie.Nu zit iedereen met de gebakken peren en wordt zaken daar doen alleen maar stukken moeilijker. Boer ook weer de dupe.
Geldloper 19 Juli 2019
En als je het dan meld, krijg je dan een verbod om dit te herhalen?
Kjol 19 Juli 2019
De ambtenaartjes van tegenwoordig hebben geen flauw benul van hoe je soms moet schipperen om handel rond te krijgen, als ze de VOC mentaliteit hier nog hadden kwam dit niet eens ter sprake.
Abonnee
vrij grof 20 Juli 2019
Zal wel een storm in een glas water wezen maar ondertussen denkt heel nederland dat de exporteurs boeven zijn .
Walgelijk om deze artikelen in kranten te zetten zonder enig bewijs!
Inderdaad weer een actie van walgelijke risicoloze ambteNAARtjes!
Ik vind het geweldig dat de exporteurs hun nek willen uitsteken naar deze zwakke landen toe!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Akkerbouw

Egypte gaat met gestrekt been de Europese markt op

Analyse Uien

Uienexport valt na top week niet tegen

Analyse Uien

Uienexporteurs over flinke hobbel gevlogen

Marktupdate Uien

Een maand vooruitkijken is brug te ver op uienmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden