Eigen foto

Nieuws Droogte 2019

Schouten presenteert crisisplan voor droogte

4 Juli 2019 - Jeannet Pennings - 26 reacties

De crisisorganisatie van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit is klaar om op te schalen bij dreigende of feitelijke watertekorten in 2019. Voor de sectoren landbouw en natuur is een speciaal overleg ingericht, meldt minister Carola Schouten (Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit) woensdag 3 juli in een Kamerbrief.

In de Kamerbrief informeert Schouten over de stand van zaken rond de voorbereiding op droogte in de landbouwsector. Volgens de minister valt niet uit te sluiten dat er wederom droogte optreedt. "Ik zet erop in om in dat geval snel te kunnen handelen." Een van de acties is de inrichting van het sectoroverleg. Een belangrijk aandachtspunt daarbij is hoe, zowel op landelijk als regionaal niveau, goede informatielijnen tussen de sector en waterbeheerders gelegd worden.

Landbouwbelangen
Als de droogte langer aanhoudt en er is sprake van een watertekort, dan wordt de verdringingsreeks van kracht. Hierin is bepaald wie als eerste water krijgt en wie dit later krijgt. "Om de nationale verdringingsreeks op nationaal en regionaal niveau beter te kunnen toepassen, is deze dit jaar voorzien van een verduidelijkende toelichting. In 2019 en 2020 wordt die reeks regionaal verder uitgewerkt. De belangen in de landbouw, zoals die van kapitaalintensieve gewassen, worden hierin transparant meegenomen."

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) ontwikkelt via de gewasgegevens uit de Gecombineerde Datainwinning een zogenaamde 'waterbehoefteviewer' voor het ondersteunen van de besluitvorming over de waterverdeling door waterbeheerders. De eerste versie van de viewer zal in juli operationeel zijn.

Uitrijdperiode drijfmest
Zoals eerder gemeld, is de uitrijdperiode van drijfmest op bouwland per 1 januari 2019 verlengd van 31 augustus naar 15 september. Afgelopen jaar betrof dit nog een tijdelijke verlenging. Vooruitlopend op een verzoek van de sector om deze periode verder op te rekken of andere verzoeken (het scheuren van grasland), is de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) om advies gevraagd. "Dit soort verzoeken staan op gespannen voet met de verplichtingen die Nederland heeft vanuit de Nitraatrichtlijn en daarom is terughoudendheid geboden", zo schrijft Schouten.

Beregeningsverbod bruinrot
Schouten noemt tot slot de beregeningsverboden rondom bruinrot. "De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de kaart met de verbodsgebieden geactualiseerd. Deze verbodsgebieden zijn niet groter dan strikt noodzakelijk." Buiten die gebieden mogen aardappelen gewoon beregend worden, tenzij het pootaardappelen betreft (waarvoor een beregeningsverbod in heel Nederland geldt).

RVO.nl kan indien nodig ondersteuning bieden aan de ondernemers die door droogte in financiële problemen komen (middels een verklaring ten behoeve van een overbruggingskrediet). Hiermee kunnen zij bij hun bank een krediet krijgen voor de financiële consequenties van droogte op hun land. Ook kunnen boeren die een Brede Weersverzekering hebben hier aanspraak op maken. "In 2019 heb ik hiervoor €15 miljoen beschikbaar gesteld", aldus Schouten.

Actuele status droogte
Het huidige (gemiddelde) neerslagtekort is momenteel wat hoger dan in een gemiddelde zomer, maar gunstiger dan in het vorig jaar. Er zijn wel regionale verschillen. Op de hoge zandgronden zijn de waterstanden erg laag, als gevolg van de droogte in 2018 en april en mei 2019. Volgens de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) is er echter ruim voldoende water beschikbaar om in de watervraag vanuit de regio's te kunnen voorzien.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
26 reacties
Geebrand Rustenburg 5 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10883127/schouten-presenteert-crisisplan-voor-droogte]Schouten presenteert crisisplan voor droogte[/url]
De agro heeft een korte termijn benadering, ook luiheid. De grondwaterstand is al 1,5 jaar te laag. Van de winter, bij een wateroverschot, heeft de agrosector het water laten weglopen. Te weinig is gedaan om het grondwaterpeil om te verhogen: beregenen in de winter, drainage afsluiten, slootwaterpeil omhoog, waterinlaten vanuit buiten het gebied. waterbassins aanleggen enz. Niks daarvan! De agrariërs doen niks, verwacht alles van de overheid en waterschappen. Zijn bestaan berust op subsidies, dat is het bestaanrecht van de LTO. Bizar!
schoenmakers 1 5 Juli 2019
ik verwacht al lang niks meer van het waterschap en de overheid, ze laten mij totaal verzuipen, op welk werelddeel leef jij Geebrand Rustenburg
Abonnee
Vrij grof 5 Juli 2019
Geebrand is er 1 die ergens werk en daar totaal geen risico loopt en snapt niet dat verzuipen veel erger is dan verdrogen en als we alles van te voren weten zouden we inderdaad dingen anders doen maar kijk ook eens om je heen!! Ik zie weinig uienpercelen waar geen waterschade in is te zien ook in andere gewassen .
Ook vorig voorjaar zijn er percelen geweest waar maar 3 keer aardappelen op zijn gepoot en dat was niet vanwege de droogte.
Kjol 6 Juli 2019
Je hebt gelijk, weg met die boeren! Prutsers zijn het en ook nog eens lui. Daarnaast leven ze alleen van subsidies, en je bent nog vergeten om ze milieu crimineel te noemen.
Gelukkig voor de wereld zijn er ook nog mensen geen boer, daar komen er steeds meer van, komt het toch nog goed uiteindelijk!
Broek 6 Juli 2019
Kjol ze moeten jouw niks meer te vreten geven. Kom je e
R wel achter
henk 6 Juli 2019
@Geebrand de beste stuurlui staan aan wal. Ook kan ik niet begrijpen waarom zo ongenuanceerd gereageerd wordt en alle boeren maar op één hoop gegooid worden.
Boeren bashen in momenteel erg populair, maar je bent in mijn ogen een enorme loser als je daaraan mee doet.

G.J.H. 6 Juli 2019
Broek !! Ik ben het volkomen met jou eens.....wat een leeghoofd !
Andre VW 6 Juli 2019
Lees vaak reactie s op BB.
Werk volgens de regels, ben energie neutraal.
Probeer mijn product zo goed mogelijk te produceren en af te leveren.

Maar slaap komende nacht toch minder van sommige bovenstaande reactie s.
Kjol 6 Juli 2019
Was sarcastisch bedoelt piet, Geebrand Rustenburg had nog een aanvulling nodig voor zijn simpele gedachten wereld.
gerard 6 Juli 2019
ik denk dat de heer kjol het wat zwart wit heeft geschreven de wereld ziet de boer zoals kjol heeft gezegt
moeten maar eens 7 dagen niets leveren kijken wat er dan gaat gebeuren

hier 1mm regen
Abonnee
info 6 Juli 2019
We weten heus wel dat er watertekort is, laat nu het waterschap maar eens zien wat er concreet van hun kant aan gedaan wordt, HELEMAAL NIKS. alleen maar ge.... zelfs nog geen verlaging van de lasten nu ze toch geen werk hoeven doen . Waardeloos volk
KKL 6 Juli 2019
Misschien wil Geebrand een werkweekje meelopen? 6 dagen, we starten om 6.45. 2x 15 minuten pauze, 2x 45 minuten eten. Tijd voor het gezin noemen we dat,... soms even helpen met het douchen en te slapen brengen van de kleinsten. En weer door, tot 2300, 2400, 1 uur. Net hoe het uitkomt.
Tijd voor tijd kennen we niet, dus na 1 week niet zeuren dat je voor 2,5 week aan uren gewerkt hebt. Oh, en of ze überhaupt betaald worden is maar de vraag. Maar wij agrariers kiezen daar voor. We vinden het leuk wat we doen. Zorg voor de gewassen, zorg voor de natuur. Dat er soms naar verhouding weinig verdiend word nemen we op de koop toe. Het negativisme richting de landbouw vaak ook. De wijzende vinger wat we allemaal anders zouden moeten doen, vaak door mensen die het vanaf de zijlijn bekijken, en de risico's niet dragen. Wij doen alles wat in onze macht ligt, binnen de beperkingen die ons door supermarkten maar ook door wetgeving opgelegd worden, een goed gezond gewas te telen. Ondanks mechanisatie beginnen werkzaamheden mede door bovenstaande weer meer arbeidsintensief te worden. We doen het ermee. Maar voordat je nog eens een reactie plaatst, .. we zijn soms bot en nors, maar veelal toch meer welbespraakt en met meer kennis dan je zou vermoeden, en al helemaal niet LUI.
andre vw 6 Juli 2019
Afgelopen week is Wilders veroordeeld voor beledigen van een groep mensen.

Met mij zal er ook een groep boeren zijn die zich beledigd voelen door G . Rustenburg.
Akkerbouw2.0 6 Juli 2019
Hoef geen crisisplan, evenals een brede weersverzekering. Laat de landbouwers gewoon fiscaal reserveren, lossen de meeste humeuren probleem door de jaren heen op.
Kost niks voor de overheid.

Kan Schouten Haar kostbare tijd besteden aan het inlezen in de gewasbeshermingsdossiers. En zich niet steeds laten beïnvloeden
Abonnee
Kraai 7 Juli 2019
Als Geebrand pas om 6.45 hoeft te beginnen bij KKL kan die mooi daarvoor even helpen het haspel verzetten bij ons. Vorige week maar 23 x gedaan.
Geebrand Rustenburg 7 Juli 2019
Generaliseren is nooit goed, ik reageer op het bericht van de Minister (een goede) dat gaat vooral over het oosten, het hoogstgelegen land van Nederland. Boeren zijn ondernemers, die hebben lusten en lasten. Watermanagement hoort bij het ondernemersvak van de agrarier. Onder 'lui' versta ik hier niet het aantal uren dat gewerkt wordt, maar de 'gelatenheid' m.b.t bijvoorbeeld het watermanagement. De agrarier kan namelijk veel zelf doen! Het watertekort is niet van dit jaar, maar bestaat al veel langer en bij een houding van 'gelatenheid' nog vele jaren. De houding van LTO om voor elke maatregel meteen geld van de Minister te eisen is decadent en beschamend voor een ondernemer. Henk noemt mij een 'loser', vind ik prima. Altijd minstens zoveel uur gewerkt als een doorsnee agrarier, altijd belasting afgedragen, nooit subsidies ontvangen en de eigen risicoverzekeringen betaald. Ik verwacht acties van agrariers, om zelf problemen aan te pakken en geen problemen te veroorzaken.
tot hier en niet verder 7 Juli 2019
Beste,

Iedere ha landbouwgrond heeft op jaarbasis een neerslagoverschot, waar spreek jij de landbouw op aan, een droge sloot is een goede sloot, die heeft zijn werk gedaan!

Maar in het normale boerenland heb je de droge sloten niet, maar de droge sloten komen enkel op plaatsen voor waar waterwinning voor de massa plaatsvind, en de boeren moet alles maar weer oplossen, je weet totaal niet waar je over praat, eigenlijk zit je dichter bij lto als ik, lto waait met alle winden mee, ik wil het alleen maar goed doen
Drent 7 Juli 2019
Ik zit in het noord oosten en ja tis hier hartstikke droog maar om nu te zeggen dat dat al jaren hier zo is is grote flauwekul. In 2014 grote schade ondervonden door teveel neerslag en te weinig afvoer waardoor sloten overstroomden en het gewas onder water zette. Ook zijn hier verscheidende wateropvang gebieden van enkele honderden hectares groot maar ook dat biedt dan geen soelaas. In 2017 ook hier te nat om percelen te berijden en zijn er percelen niet gerooid vanwege nattigheid, dus om nu alles maar richting de boeren te schuiven vind ik te makkelijk. Tenslotte hoef ik geen geld maar wil ik een goede waterbeheer zowel in natte jaren als in droge jaren maar helaas is natuur hier in drenthe de baas en is landbouw ondergeschikt geworden.
Akkerbouw2.0 7 Juli 2019
En wel de waterschapslasten steeds verder omhoog voor de landbouw.
Gert 8 Juli 2019
Eigenlijk heb ik helemaal geen zin om op Geebrand te reageren, maar wat is het triest gesteld met de werkrlijke kennis van zaken. 'Water laten weglopen, beregenen in de winter'. Ik stop met herhalen van jouw denkbeeld. Ga je aub verdiepen in de werkelijkheid, of blijf bij je 'leest'.
Abonnee
Kjol 8 Juli 2019
Geebrand Rustenburg schreef:
Generaliseren is nooit goed, ik reageer op het bericht van de Minister (een goede) dat gaat vooral over het oosten, het hoogstgelegen land van Nederland. Boeren zijn ondernemers, die hebben lusten en lasten. Watermanagement hoort bij het ondernemersvak van de agrarier. Onder 'lui' versta ik hier niet het aantal uren dat gewerkt wordt, maar de 'gelatenheid' m.b.t bijvoorbeeld het watermanagement. De agrarier kan namelijk veel zelf doen! Het watertekort is niet van dit jaar, maar bestaat al veel langer en bij een houding van 'gelatenheid' nog vele jaren. De houding van LTO om voor elke maatregel meteen geld van de Minister te eisen is decadent en beschamend voor een ondernemer. Henk noemt mij een 'loser', vind ik prima. Altijd minstens zoveel uur gewerkt als een doorsnee agrarier, altijd belasting afgedragen, nooit subsidies ontvangen en de eigen risicoverzekeringen betaald. Ik verwacht acties van agrariers, om zelf problemen aan te pakken en geen problemen te veroorzaken.
Agrarische sector veroorzaakt nu dus ook al problemen en moet zijn eigen problemen zelf maar oplossen.
Ik denk dat de agrarische sector het meest probleem oplossend is van alle NL sectoren, zodoende staan we ook ver vooraan wat kennis en productie betreft op alle gebieden die agrarisch gerelateerd zijn, tenminste dat vindt het buitenland.
Excuus als we daarmee de rest van NL tot een grote last zijn.....

klaas 8 Juli 2019
Als er ooit nog eens een wedstrijd komt van beste stuurlui staan aan wal, dan win jij die .
Herman 12 Juli 2019
Ik begrijp niet dat je met werkweken van meer dan 80 uur en een loon onder het minimum, ook nog uitgekotst door de maatschappij, nog klaagt dat anderen jouw in de steek laten.
Je laat voor jezelf in de steek.
Jb 13 Juli 2019
De eerste reactie over het water ophouden in sloten wilde ik ook doen maar ik kreeg een brief van het waterschap dus toch maar dat grepeltje opsloten beetje planten maar Ja regels zijn regels verschrikkelijk hoe de sector gemonitord word en bij alles wat geïmporteerd word alleen de vrachtbrief bekeken
Rieks 19 Juli 2019
Hier in de regio proberen allerlei instanties ook water vast te houden, desondanks is het hier kurkdroog !!, vanaf maart geen serieuze regenbui gehad, dat is dan ook de oorzaak, het regent simpel niet genoeg !!!
Rieks 19 Juli 2019
Hier in de regio proberen allerlei instanties ook water vast te houden, desondanks is het hier kurkdroog !!, vanaf maart geen serieuze regenbui gehad, dat is dan ook de oorzaak, het regent simpel niet genoeg !!!, het betreft hier de Drents zand/dal gronden.!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
akkerbouw noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden