Hete lucht, afkomstig van het Afrikaanse continent, zorgde er afgelopen week voor dat de temperatuurrecords in Europa meermaals werden verbroken. In week 27 neemt de zomer in Nederland wat gas terug, maar andere landen weten niet te ontsnappen aan de hittegolf.
In Limburg en delen van Noord-Brabant is sprake van een hittegolf. In de regio Arcen startte de hittegolf als eerste: op 22 juni. Naar verwachting is ook op de eerste dag van juli nog steeds sprake van een hittegolf, met temperaturen van 25 graden Celsius. Daarna is het gedaan met de hitte. Van een landelijke hittegolf is geen sprake geweest, omdat het in De Bilt koeler was.
Hoogste temperatuur ooit
In Duitsland, Polen, Tsjechië, Frankrijk en Zwitserland was wel sprake van een totale hittegolf, die vaak gepaard ging met recordhoge temperaturen. In Zuid-Frankrijk werd het ruim 44 graden Celsius. De hoogste temperatuur ooit gemeten in het land.
Ook in week 27 houden in het midden, zuiden en centrale gedeelte van Europa de hoge temperaturen aan. Halverwege deze week neemt die wel iets af, om vervolgens in het weekeinde weer boven de 30 graden Celsius uit te komen. In landen als Spanje, het zuiden van Frankrijk en Italië blijft het onverminderd heet. In het noordwesten kan een druppel neerslag vallen, maar veel stelt dit niet voor.
Aardappelmarkt reageert heftig
Het extreme weer zorgde ervoor dat de akkerbouwmarkten in beweging kwamen. Zo bevond de aardappeltermijnmarkt zich in een achtbaan. Op maandag 1 juli opende de markt op een prijs van €16,50 per 100 kilo voor het aprilcontract van 2020. Vrijdag 28 juni sloot de EEX nog op €15,60. Een sprankje hoop op wat regen liet de prijs toen dalen.
De graanoogst, die afgelopen week gestart is in de Europese Unie, wordt eveneens door het weer beïnvloed. Afgelopen week toonde de Matif in Parijs dat nog niet, gezien de dalende koersen. De Europese Commissie verlaagt hun prognose voor de Europese tarweoogst met 1,5 miljoen ton tot 142,3 miljoen ton. Dit is als gevolg van het hete weer. Veel gewassen bevinden zich nu in de cruciale fase van de korrelvulling. Heet en droog weer is negatief voor de opbrengst.
Graanoogst
In het noordwesten van het land is de oogst van wintergerst voorzichtig begonnen. In Zuid-Frankrijk is die al afgerond en zijn de eerste percelen gedorst. De opbrengsten liggen 2 ton hoger per hectare, ten opzichte van vorig jaar. Ook de eerste berichten vanuit Duitsland zijn positief. Telers in Flevoland die Boerenbusiness sprak oogstten dit jaar iets minder kilo’s en vooral veel stro. Door de hoge temperaturen is het gewas versneld afgerijpt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.