Agrifoto

Nieuws Droogte

Droogte houdt Noord- en Oost-Europa in zijn greep

3 Mei 2019 - Redactie Boerenbusiness - 12 reacties

De droogte in het noorden en oosten van Europa neemt steeds grotere vormen aan. Ook in Frankrijk nemen de zorgen toe. Vanwege het neerslagtekort van afgelopen winter, hebben 10 departementen nu een droogtealarm afgekondigd. In deze departementen geldt dat er tussen 11:00 en 17:00 uur niet mag worden beregend.

De telers in het noorden van Frankrijk zijn bezorgd over het toenemende watertekort. Het neerslagtekort komt nu uit op 30%, wat uniek is in deze periode van het jaar. Komende maand zal het gewas toch water moeten hebben, maar met 25% minder beregeningstijd per dag zal dat behoorlijk aantikken, zo vrezen akkerbouwers. Het heeft niet alleen gevolgen voor de groei, maar ook wijzen ondernemers naar de gevolgen voor het milieu. Dit omdat er nu al mest en gewasbescherming is toegepast.

Grote zorgen
Hoewel het nog vroeg in het seizoen is, ligt 2018 nog vers in het geheugen van veel agrarisch ondernemers. In het noorden van Frankrijk werd door droogte in de afgelopen oogst 10 ton aardappelen minder van 1 hectare gehaald, in vergelijking tot een gemiddeld jaar. Dit had vervolgens flinke gevolgen voor de contracttelers.

De Franse boerenbond Confédération Paysanne waarschuwde in april al voor een herhaling van 2018. De bond voorziet dat de gewassen veel van het regenwater opnemen, waardoor het neerslagtekort niet snel afneemt. De organisatie ziet de eerste tekenen voor een herhaling van 2018 in de veehouderij. "De stijging van de prijs van voedergewassen en het feit dat veehouders het vee verkopen vanwege voergebrek, zijn hier aanwijzingen voor. Ook de prijsdaling van vlees baart ons zorgen", aldus de organisatie in een persbericht.

Daarnaast meldt ook de Franse landbouworganisatie FNSEA de situatie in de gaten te houden. "De situatie is zeker zorgwekkend. Een groot deel van de veehouders heeft vorig jaar geen voervoorraad opgebouwd, waardoor ze nergens op terug kunnen vallen. Dit betekent dat er over 6 maanden misschien niet meer voldoende voer is om aan de koeien te geven."

Watertekort geldt in heel Europa
Niet alleen in Frankrijk, maar ook in Duitsland is een flink neerslagtekort ontstaan. "Als het droge weer over de komende maanden aanhoudt, dan voorzien we een droogte zoals in 2018, of erger"', waarschuwt het Duitse Meteorologisch Bureau (DWD). Volgens dit bureau is de situatie vooral in het oosten van Duitsland (nabij de Poolse en Tsjechische grens) verontrustend.

Ook in Oostenrijk wordt de noodklok geluiden. De aardappeltelers pleiten voor een versoepeling van de regels omtrent gewasbescherming om de ritnaalden tegen te gaan. Verzekeraar Hagelversicherung ziet het tevens somber in. "De landbouwsector wordt beïnvloed door enorme tekorten in het noorden en oosten van Oostenrijk. In delen van Neder-Oostenrijk en Burgenland is in de afgelopen weken slechts 25% tot 50% van de normale neerslagsom gevallen, in vergelijking tot het 10-jarige gemiddelde", zo schrijft het in een persbericht.

In Tsjechië is 99% van het grondgebied te droog voor de tijd van het jaar. Ietwat ten noordwesten van de hoofdstad Praag is de situatie momenteel het meest nijpend. Gewassen laten geen groei meer zien en daarbovenop heeft het land te maken met een keverplaag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Droogte 2019
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
Albert 3 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10882324/droogte-houdt-noord-en-oost-europa-in-zijn-greep]Droogte houdt Noord- en Oost-Europa in zijn greep[/url]
Moeder natuur verander je niet
Primusch 3 Mei 2019
Wat een dramatisch verhaal weer. Waarom staat hier niet te lezen dat er volgende week voldoende water aankomt voor grote delen van Europa? De droogte wordt dan (flink) verlicht.
schoenmakers1 4 Mei 2019
hoeveel krijgt bb betaald om de onzin te publiceren, afgelopen tijd was alleen het een klein beetje te droog om de zaden te laten ontkiemen, iets van alle jaren, maar dat is ook weer spoedig voorbij
Aardappelmeisje 5 Mei 2019
Mijn 'ouweheer', die er niet meer is, zei altijd : als je je tegen de natuur wilt verzetten, verlies je!, leer je aan te passen!
Abonnee
dramos 6 Mei 2019
Geen ramp is ook een ramp, als ik aan de prijzen van akkerbouwproducten denk.
Abonnee
siepel 9 Mei 2019
Primusch schreef:
Wat een dramatisch verhaal weer. Waarom staat hier niet te lezen dat er volgende week voldoende water aankomt voor grote delen van Europa? De droogte wordt dan (flink) verlicht.
Waar blijft dat voldoende water deze week?
haspel 9 Mei 2019
wanneer komt de regen, ik draai nog in de bollen, maar moet ook al naar de aardappels uien en wortels.
droog 9 Mei 2019
Die komt niet, pas in september regen van betekenis. 2018 2.0
schoenmakers1 9 Mei 2019
2 mogelijkheden, je bent totaal geschift, of je zulke slechte grond dat je die beter braak kunt laten liggen
schoenmakers1 9 Mei 2019
mijn reactie was bedoeld voor haspel
Peter 20 Mei 2019
Diepe ronde putten graven ( moest in najaar 2018 al gebeurd zijn ! ) en elke dakgoot ernaartoe leiden !!, gras vooral niet maaien en echt hoog laten worden, we hebben waarschijnlijk weer prijs zoals droogte 2019. Eikenboomtjes zetten. Brengen schaduw en zijn nog het best bestand tegen droogte van alle boomsoorten. Ze groeien heel traag maar zijn sterk. Bedek de aarde !! Stro, knipsel, takken, alle organisch materiaal of natuursteen is goed. Zon en wind maken anders poeder van je grond.
schoenmakers1 20 Mei 2019
we zullen dit jaar meer overlast hebben van teveel als te weinig water, dit enkel omdat het waterschap het overtollige niet afvoert, er is ieder jaar een neerslag overschot, zelfs vorig jaar. Pas als een sloot droog staat heeft hij/zij, zijn werk gedaan
Peter 20 Mei 2019
Bericht aan Aardappelmeisje,

Tegen de natuur kan je je wel verzetten . Door de natuur een handje te helpen namelijk. Naakte grond is uit den boze. Hele jaar rond bedekt om vocht te bewaren, daar groeit alles in, kap er takken , bladeren, ... op, Zolang er maar bedekking is, kan ook een mengsel met wat grind zijn, jaarrond. Naakte bodem is fataal, zeker nu het klimaat bokkensprongen maakt en we naar Sahara - toestanden willen. De mens is fout, niet de natuur, hoor.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden