Agrifoto

Nieuws Droogte

Waterschap vraagt beregening te melden

29 April 2019 - Niels van der Boom - 6 reacties

Het waterschap Hollandse Delta (WSHD) op de Zuid-Hollandse Eilanden vraagt boeren zich te melden als ze gaan beregenen. Dit gebeurt al vroeg dit voorjaar, om zodoende de gewassen te helpen bij de opkomst.

De reden voor deze vrijwillige meldplicht is dat het waterschap dan voor voldoende water in de sloot kan zorgen. Dit kan echter alleen wanneer er tijdig wordt aangegeven dat er beregend gaat worden, zo schrijft het.

Weinig wateraanvoer
De rivierafvoeren zijn op het moment zeer laag, waardoor ook de waterkwaliteit beïnvloed wordt. Het waterschap merkt op dat boeren zich zorgen maken over de beschikbaarheid van water de komende maanden, omdat het alweer (of nog steeds) erg droog is.

Het tijdig doorgeven van de sloten waaruit water wordt onttrokken, helpt het waterschap de aanvoer in te plannen. Wie minder dan 20 kuub per uur onttrekt, heeft geen meldingsplicht. Degenen die tot 300 kuub per uur ontrekken, moeten dit uiterlijk 24 uur voor beregenen melden. Dit is een verplichting. Wie nog meer wil onttrekken, heeft een vergunning van het waterschap nodig.

Verzilting
Een punt van zorg is het zoutgehalte in het water. Bij te weinig water dat wordt ingeladen, verzilt het beregeningswater in de polders. Wordt er bij weinig aanvoer toch beregend, dan lopen de sloten vooral vol met zilt of zout kwelwater.

Vorig jaar zette waterschap Hollandse Delta extra pompen in om polders van extra zoetwater te voorzien. Tot een beregeningsverbod op de Zuid-Hollandse Eilanden kwam het toen niet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
schoenmakers1 29 April 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10882268/waterschap-vraagt-beregening-te-melden]Waterschap vraagt beregening te melden[/url]
ze proberen ons zover te krijgen dat we dit ook weer geloven
student 30 April 2019
@schoenmakers1 met dit soort opmerkingen komen we ook niet verder.. het wekt wantrouwen, het werkt polariserend, het zorgt uiteindelijk voor geruchten en onwaarheden. Het is toch jammer dat zoveel medeboeren tijdens de koffie en achter het toetsenbord gelijk in de slachtofferrol kruipen van iedereen is tegen ons. Denk je dat de mensen bij de politie, zorg, politiek, onderwijs etc. niet dagelijks bakken met stront over zich heen krijgen en het ook nooit goed doen?? Bekijk het eens positief: Het waterschap is hier duidelijk bezig met haar taak en verplichting en het klopt dat we daar ook flink aan bijdragen middels waterschapbelasting. Anders is het over enkele maanden weer makkelijk roepen dat het waterschap niets heeft gedaan aan droogte of wie weet extreme regenval. Tijden veranderen en we moeten elkaar scherp houden maar vanuit een positieve opbouwende houding graag, dan zijn we daadkrachtig!
schoenmakers1 30 April 2019
Beste Student. Nou, zal ik nu al roepen dat het waterschap niks doet aan de overstromingen die er weer aan gaan komen, in de polders weet ik het niet, maar in de zogenaamde droge zandgebieden hebben waar ze het konden heel de winter alle plantenwortels vernield door het water veel te hoog op te stuwen, dit heeft tot gevolg dat er een grote kans is dat verschillende planten afsterven als het water naar het normale zomerpeil gaat. Daarnaast hebben ze de problemen van de wateroverlast in 2016, waar duidelijk werd waar de knelpunten zitten nog steeds niet opgelost, maar ze gaan weer volop voor het verzuipingsbeleid, als de schade er is meer juridische kosten maken om onder de claims uit te komen als alle schade vergoeden.
Dan noem jij dat de politiek stront over zich heen krijg, nou voor mij is het heel normaal dat de schuldige van deze ellende daar de schuld van krijgen, en de politie, die het foute beleid handhaaft is net zo schuldig als de andere handhavers die hieraan meewerken, dat jij dit een slachtofferrol noemt, ligt meer aan het feit dat jij niet weet hoe het zit, als iets anders, dat jij je student noemt geeft ook weer aan dat je te ver van de praktijk afstaat, en dat je het onderwijs als bakken stront over zich heen krijgen komt ook alleen omdat die ook de waarheid niet willen weten, en daarmee de leerlingen een verkeerde richting insturen.

Zojuist vernomen van een waterschapvergadering, de grond eigenaren zijn voor het waterschap de minst belangrijkste groep van de samenleving, dit hebben van bepaalde bevolkingsgroepen in het verleden meer gehoord, daar is het toen ook niet goed mee afgelopen
???!!! 30 April 2019
Schoenmakers, reactie had kunnen zijn: student, jij moet nog veel leren, succes.
Veel korter en duidelijker
schoenmakers1 1 Mei 2019
Ik had al mijn best gedaan, maar ik ben blij dat je het met me eens bent
Narcos 1 Mei 2019
Amen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden