De eerste beregeningsverboden en/of -beperkingen in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland zijn een feit. De zorgen over de droogte nemen dan ook hard toe. Hoe is de situatie op dit moment in Noordwest-Europa?
In België is het in de belangrijkste (aardappel)teeltgebieden overwegend droog gebleven, wat eveneens betekent dat de tekorten minder goed zijn aangevuld. Boerenbusiness sprak een aantal insiders en die gaven allen aan zich ernstig zorgen te maken. Ook de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft die zorgen. De organisatie liet bijvoorbeeld al weten dat de grondwaterstand in 33% van de gebieden in Vlaanderen zeer laag is voor deze tijd van het jaar.
Beregeningsverboden in Frankrijk
Ook in Frankrijk speelt de droogte al een serieuze rol. De conditie van de zachte tarweoogst is bijvoorbeeld licht verlaagd door droogte in diverse regio's. Opvallend is dat het land begin april nog behoorlijk wat neerslag gehad heeft. Dit heeft er echter niet kunnen voorkomen dat in bepaalde regio's beregeningsverboden zijn ingesteld. Een van die regio's is het departement Hauts-de-France. Daar is namelijk tussen 11 uur en 17 uur een beregeningsverbod actief.
In Duitsland zijn de beregeningshaspels ook al volop aan het werk. Een woordvoerder van de deelstaat Nedersaksen stelde vorige week al dat er dringend water nodig is. Volgens de woordvoerder is er ook in de winter veel te weinig neerslag gevallen om de tekorten aan te vullen. Het eerste beregeningsverbod is dan ook al een feit. In het district Celle mag in de middag niet meer beregend worden. Ook is er een limiet ingesteld op het te gebruiken grondwater.
Engeland blijft ook droog
Ook aan de overkant van het Kanaal, in Groot-Brittannië, is het erg droog en blijft het ook komende week nog droog. In verschillende gebieden wordt dan ook al beregend, zelfs in de tarwe. Doorgaans wordt in dit land beregend vanuit reservoirs, maar deze zijn afgelopen winter slechts voor 25% aangevuld.
Lage grondwaterstand
De situatie in Nederland is duidelijk. Als we naar de droogtemonitor van KNMI kijken, dan zien we dat het neerslagtekort in Nederland momenteel nog tot de 5% droogste jaren behoort. Daarbij toont de lijn gelijkenissen met 1976. In de maand april is tot nu toe maximaal 20 millimeter regen gevallen, met uitzondering van de provincies Groningen en Noord-Brabant.
Opvallend is dat het grondwaterniveau in de maanden februari en maart op diverse plaatsen flink aangevuld is. Toch wordt op veel plaatsen al beregend, maar uit navraag blijkt dat dit vooral is om de gewassen boven te krijgen en niet zozeer uit zorg voor een tekort aan water in de bodem. Daarentegen kent ook Nederland al een beregeningsverbod, al betreft dat louter grasland.
MARS-rapport
Ook in andere gebieden in Europa is het erg droog, zo blijkt uit het MARS-rapport van de Europese Commissie. Hierin staat tevens dat het inzaaien van tarwe vlot verloopt, maar dat de zorgen over droogte toenemen. Een gebrek aan neerslag zorgt er in diverse gebieden namelijk al voor dat de zomergranen slecht kiemen. De Europese Commissie ziet vooral in Spanje, Griekenland en de Balkanlanden een neerslagtekort ontstaan.