Agrifoto

Inside Akkerbouw

Geen haastige spoed bij uien en bieten

3 April 2019 - Niels van der Boom

Ondanks het mooie voorjaarsweer, hebben akkerbouwers in Nederland zich de afgelopen dagen relatief rustig gehouden. Het zaaien van uien en suikerbieten is in een gestaag tempo gebeurd, en van paniek is zeker geen sprake.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vooral in het zuidwesten van het land is door de akkerbouwers veel werk verzet. Circa 1 jaar geleden ging het heel anders, want toen moesten de Zeeuwen juist lang wachten en knarsetandend toezien hoe de collega's elders in het land wel aan de gang konden. Dit voorjaar verloopt wat dat betreft traditioneler.

Zeeland voorop
Doordat in Zeeland op sommige plekken begin vorige week gestart kon worden, is inmiddels veel gebeurd. Bij de uien is een bijzondere situatie gaande, want eind maart merkten zaadverkopers op dat er nog heel laat bestellingen vanuit Zeeland kwamen. "Zelfs aan de start van april krijgen we nog vraag naar zaaizaad", zegt Kees Jacobs van Syngenta Seeds.

In Oostelijk en Zuidelijk Flevoland is het zaaien van uien mondjesmaat gestart, maar de zwaardere gronden zijn niet overal bekwaam. Ook kiezen telers ervoor om het land klaar te leggen en de regen af te wachten. Met relatief vast weer in het vooruitzicht, is er echter geen sprake van paniek. In de Noordoostpolder is helemaal rustig. Door de overwegend lichtere gronden kunnen akkerbouwers daar snel aan de gang wanneer het droog is.

Noorden is rustig
Hoe verder noordelijk, des te rustiger het wordt, zo merken marktinsiders op. In Noord-Holland wordt momenteel mondjesmaat gezaaid, maar de provincies Friesland en Groningen houden zich koest. Opvallend is dat in het Oldambt iets meer gezaaid is dan op het Hogeland. In Drenthe is het zoeken naar droge percelen, en lang niet overal is het land al bekwaam. Vaak moet er nog mest worden gereden en is de hoofdgrondbewerking nog niet uitgevoerd.

Het zuidoosten van het land vormt een uitzondering. Eind februari is hier al aardig wat werk verzet. De teeltgebieden in Oost-Brabant en Noord- en Midden-Limburg lopen voorop, net zoals de collega’s in het zuidwesten. Ondanks een lokale voorsprong wordt de landelijke stand van het zaaien geraamd op 20% tot 25%. De marktexperts van DCA schatten dit percentage met ruim 30% iets hoger in.

Suikerbieten goed op gang
De stand van de suikerbieten is ook een goede graadmeter voor de uien. Tot en met eind vorige week (week 13) stond de teller van Suiker Unie op 20% en toen zat in Zeeland 40% tot 50% van de bieten in de grond. Ook elders in het zuidwesten van het land is al veel gebeurd: 25% tot 33% zit in de grond. In Oostelijk en Zuidelijk Flevoland is dat circa 25%.

De noordelijke teeltgebieden hebben allemaal minder dan 10% gezaaid. Dat geldt eveneens voor het doorgaans vroege Noordelijk kleigebied. Ten opzichte van 2018 loopt het zaaipercentage landelijk flink voor, want toen zat 8% in de grond. In 2017 was dat reeds 50%.

Korstvorming
De bieten die eind februari zijn gezaaid staan inmiddels boven, ondanks dat er soms een flinke korst werd gevormd. In een uitzonderlijk geval is overgezaaid. De uien en vroege peen hadden meer last van korstvorming. De telers moesten kunstgrepen uithalen met beregenen, eggen of rollen, maar donker weer en weinig wind hebben wel geholpen. De stand van de vroege percelen is veelal naar tevredenheid.

De winterplantuien hebben, mede door het warme weer, de groei goed te pakken en gaan hard. Ook de in februari geplante uien kennen een vlotte start. De winterzaaiuien, waarvan landelijk dit jaar zo’n 75 hectare geteeld is, beginnen zich nu te ontwikkelen. De start was de droge herfst niet ideaal, want lange tijd verliep de groei langzaam. Deze percelen moeten nu aan de bak om een voorsprong op te bouwen.

 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden