Drones zijn beter in staat om de schades aan de gewassen, bijvoorbeeld door wild, op te nemen dan gewone taxateurs. Tot die conclusie komt belangenbehartiger LLTB, die met een aantal partijen een proefproject draaide. Het doel is om in 2019 landelijk drones in te zetten.
Belangenbehartiger LLTB deed de proef onder andere samen met de provincie Limburg, Fontys hogeschool en agrarisch adviesbedrijf Arvalis. Die laatste heeft zijn werkgebied in Limburg, maar wil dit jaar landelijk gaan taxeren met behulp van drones. Daar zorgt het succes met drones voor, schrijft De Limburger.
Automatisch schaderapport
Gedurende een proefproject werd de schade aan de maïs vanuit de lucht gefotografeerd. Daarna wordt de schade automatisch gemeten en wordt door een computer een schaderapport gegenereerd. Momenteel wordt de proef uitgebreid met het taxeren van wildschade in grasland door wilde zwijnen.
In het afgelopen jaar is circa 160 hectare vanuit de lucht getaxeerd. Dit is nauwkeuriger dan wanneer een traditionele taxateur door het veld loopt, zo concludeert LLTB. Voor komend jaar staat nog eens 170 hectare op het programma. Naast de verhoogde nauwkeurigheid, is het werken met drones minder arbeidsintensief en aantrekkelijker qua prijs.
Weerschade
De 7 betrokken partijen richten zich nu puur op wildschadetaxatie, maar Arvalis ziet ook mogelijkheden om schades op te nemen als gevolg van weersomstandigheden. Naar eigen zeggen zijn er slechts 2 partijen in Nederland actief op het taxatievlak en wil het bedrijf graag in deze markt inbreken.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.